1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump syyttää Googlen hakukonetta puolueellisuudesta, Valkoinen talo aikoo tutkia yhtiön toimintaa

Googlen mukaan yhtiön hakukone ei anna puolueellisia hakutuloksia.

Yhdysvaltain presidentti
Donald Trump
Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi tiistaina Twitterissä, että Googlen hakukone piilottaa häntä koskevia konservatiivisten ja tasapuolisten viestinten uutisia. Trump kertoi, että hän aikoo käsitellä asiaa.

Presidentti ei tarjonnut todisteita väitteelleen eikä paljastanut yksityiskohtia siitä, mitä hän mahdollisesti aikoo tehdä.

Trump sanoi tviiteissään, että Googlen hakukoneen tulokset hakusanoilla "Trump News" toivat esiin lähes ainoastaan huonoja uutisia sellaisilta tiedotusvälineiltä, joita Trump pitää valemediana.

Presidentti syytti Googlea vaarallisesta toiminnasta, joka tuki "CNN:n kaltaisia vasemmistolaisia viestimiä" ja tukahdutti konservatiivisia poliittisia ääniä.

– He kontrolloivat, mitä voimme ja mitä emme voi nähdä. Tämä on hyvin vakava tilanne, tätä käsitellään, Trump päätti tviittinsä.

Trumpin talousneuvonantaja Larry Kudlow kertoi myöhemmin toimittajille, että Valkoinen talo aikoo tutkia ja analysoida Googlen toimintaa. Kudlowin mukaan he pohtivat sitä, pitäisikö Googlen hakutuloksia säännellä jotenkin.

Google torjuu arvostelun

Google kiisti tiedotteessaan, että sen hakukonetta käytettäisiin poliittisen agendan luomiseen. Yhtiön mukaan heidän hakutuloksensa eivät ole kallellaan minkään poliittisen ideologian suuntaan.

Googlen hakukoneen algoritmien tarkka toimintamekaniikka on liikesalaisuus. Se tiedetään, että tuloksiin vaikuttaa muun muassa netinkäyttäjän selaushistoria sekä se, kuinka monta kertaa kohdesivulle on linkattu.

Suositut uutissivustot kuten CNN.com ja NYTimes.com nousevat usein hakutulosten kärkeen, koska monet lukijat linkkaavat niihin.

Viime viikolla Trump syytti sosiaalisen median yhtiöitä miljoonien ihmisten hiljentämisestä sensuurilla. Tuolloinkaan hän ei esittänyt todisteita näkemyksilleen.

Lue myös:

Hakusana "idiot" tuo ruudulle presidentti Trumpin – Trollaavat aktivistit manipuloivat Googlen kuvahakua

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi