1. yle.fi
  2. Uutiset

Trudeau: Allekirjoitan uuden Naftan vain, jos se on hyväksi Kanadalle

Kanada ei aio taipua Yhdysvaltain vaatimukseen avata suojeltu maitoteollisuus kilpailulle.

vapaakauppa
Justin Trudeau
Kanadan pääministeri Justin Trudeau.Ezra Acayan / EPA

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoo allekirjoittavansa uudelleen muotoillun Pohjois-Amerikan Nafta-vapaakauppasopimuksen vain, jos se on hyväksi Kanadalle.

– Osallistumme neuvotteluihin myönteisellä tavalla ja odotamme pääsevämme allekirjoittamaan sopimuksen, joka on hyväksi Kanadalle ja keskiluokkaisille kanadalaisille, Trudeau sanoi Quebecissa pidetyssä tapaamisessa elinkeinoelämän johtajien kanssa.

Trudeau kertoi kuitenkin kieltäytyvänsä taipumasta Yhdysvaltain vaatimukseen avata Kanadan suojeltu maitoteollisuus kilpailulle. Kanada sääntelee maidon tuotantoa sekä hintaa ja asettaa ulkomailta tuotavalle maidolle tuontitullit.

Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland käy parhaillaan Nafta-neuvotteluja Washingtonissa. Hän kertoi ennen neuvotteluja pitävänsä rohkaisevana esimerkkinä Yhdysvaltain ja Meksikon äskettäin solmimaa sopimusta etenkin autojen ja työvoiman osalta.

Yhdysvallat ja Meksiko pääsivät aiemmin tällä viikolla sopuun Naftan uudistamisesta. Sopimus sisältää tiukennuksia muun muassa työntekijöiden suojaan ja autokauppaan. Isoja kysymyksiä esimerkiksi teräksen tullimaksuista jäi kuitenkin edelleen auki.

Suuri kysymysmerkki on yhä se, tuleeko Kanada mukaan uudistuneeseen kauppasopimukseen vai ei.

Trumpilla ja Trudeaulla "rakentava keskustelu" vapaakauppasopimuksesta – myös Merkel ja Trump puhelinneuvotteluissa

Etlan Vihriälä Yhdysvaltojen ja Meksikon kauppasopimuksesta: Toteutuessaan saattaa nostaa autojen hintoja Yhdysvalloissa

Trump: Vapaakauppasopimus Nafta lopetetaan, Meksikon kanssa tehty uusi "todella hyvä" sopimus – Seuraavaksi neuvotellaan Kanadan kanssa

Uutista päivitetty kello 02.13: Lisätty tiedot Kanadan ja Yhdysvaltojen varsinaisten kauppaneuvottelujen käynnistymisestä Washingtonissa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi