Normandian rannikolla käynnissä "pienimuotoinen sota" – videolla britti- ja ranskalaiskalastajat käyvät armotonta kamppailua kampasimpukoista haaksirikon uhalla

Kampasimpukkakiista Englannin kanaalissa on aaltoillut 15 vuoden ajan mutta kärjistynyt viime vuosina.

Kampasimpukka
Kampasimpukkakiista Englannin kanaalissa on aaltoillut 15 vuoden ajan mutta kärjistynyt viime vuosina
Kampasimpukkakiista Englannin kanaalissa on aaltoillut 15 vuoden ajan mutta kärjistynyt viime vuosina

Solvausten lisäksi jopa kiviä on heitelty Britannian ja Ranskan välisellä kampasimpukka-alueella Englannin kanaalissa lähellä Seinenlahtea, kirjoittavat The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja BBC (siirryt toiseen palveluun).

Brittikalastajat aloittivat kampasimpukan kalastamisen Normandian rannikolla, vaikka ranskalaiset vaativat pyynnin lopettamista kampasimpukkakannan suojelemiseksi.

Brittikalastajat ovat kuitenkin jatkaneet pyyntiä. Ranskalaisten mukaan ongelmallista on, että britit voivat kalastaa ympäri vuoden, kun taas ranskalaisten on pidettävä lain mukaan taukoa kalastuksesta toukokuusta lokakuuhun.

Kampasimpukat ovat suosittuja molemmin puolin kanaalia.

Kampasimpukoita myynnissä torilla.
Kampasimpukoita myynnissä pariisilaisella torilla.AOP

Ranskalaisilla pelottelutaktiikka

Kiista on johtanut venekuntien yhteenottoihin rannikkovesillä. Esimerkiksi viime maanantaina neljäkymmentä ranskalaisalusta osoitti mieltään lahdella brittialuksille.

Yhteenotot sisälsivät huutelun lisäksi kivien heittelyä. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut. The Guardian- lehden mukaan brittikalastajia on ollut vähemmän kuin ranskalaisia, joten heidät häädettiin pois simpukka-apajilta.

BBC:n mukaan Brixhamin satamaan palasi ainakin kaksi alusta, joissa oli ikkunoita rikki.

Asiasta on kiistelty 15 vuoden ajan, mutta kiista on kuumentunut viime vuosien aikana. Ranskalaisten mukaan "baari on auki" briteille.

– Emme halua kieltää brittejä kalastamasta, mutta he voisivat odottaa kalastuksen aloittamista lokakuun ensimmäiseen päivään, sanoo Normandian kalastajien päällikkö.

Ranskalaisten mukaan englantilaiset, skotit ja irlantilaiset myös käyttävät suuria yli 30 metrin trooleja simpukoiden keräämiseen, kun taas ranskalaiset käyttävät pienempiä menetelmiä.

Ranskan Normandia on kuuluisa simpukoistaan, joten aihe on erityisen herkkä ranskalaisille.

Mies kalastusaluksen kannella.
Ranskalaisia harmittaa, että britit voivat kalastaa ympäri vuoden, kun taas ranskalaisten on pidettävä taukoa kalastuksesta toukokuusta lokakuuhun.FT2

"Suoranaista merirosvousta"

Skotlantilaisten kalastajien liiton edustaja kuvailee tilannetta "suoranaiseksi merirosvoukseksi".

– Britannian kalastusalukset ovat alueella laillisesti, sanoi Mike Park BBC Skotlannin radio-ohjelmassa.

Britannian kalastajien liitto puolestaan huolestui aluksista, jotka tekevät äkkikäännöksiä ja aiheuttavat näin vaaratilanteita. Liitto on vienyt asiaa eteenpäin brittiviranomaisille oman maan alusten suojelemiseksi.

– Tilanne pitäisi sopia istumalla alas, eikä ratkaista sitä onnettomuusalttiisti keskellä merta, sanoi liiton johtaja Barrie Deas.

Päivitetty 12:08: Selvennetty ingressiä

Lähteet: AFP