1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ihmisarvon loukkaus

Vanhemmat ovat tienneet ja jopa toivoneet häkkisänkyä kehitysvammaisille – Häkkisänky edelleen käytössä

Oikeusasiamies löysi EU-tasolla kiellettyjä häkkisänkyjä kehitysvammaisten hoitopaikasta Liperissä.

Ihmisarvon loukkaus
Honkalampikeskuksen lasten ja nuorten yksikössä käytetty häkkisänky.
Honkalampikeskuksen lasten ja nuorten yksikössä käytetty kielletty häkkisänky.Oikeusasiamies

Kehitysvammaisten asukkaiden vanhemmat ovat olleet tietoisia kiellettyjen häkkisänkyjen käytöstä Honkalampi-keskuksessa Liperissä, sanoo vammaispalveluiden palvelujohtaja Tarja Hallikainen Siun Sotesta.

Hallikaisen mukaan vanhemmat eivät ole nähneet häkkisänkyjen käytössä mitään väärää.

– Yhdet vanhemmat ovat jopa vaatineet häkkisängyn käyttöä, Hallikainen toteaa.

Oikeusasiamies löysi EU-tasolla kiellettyjä häkkisänkyjä haastavasti käyttäytyvien kehitysvammaisten laitos- ja asumisyksikköön tehdyssä yllätystarkastuksessa viime vuoden lokakuussa.

Yksi häkkisängyistä on edelleen käytössä Honkalammella. Siun Sote etsii edelleen korvaavaa vaihtoehtoa ja tarkoituksena on poistaa se käytöstä välittömästi, kun sopiva ratkaisu löytyy.

Siun Sote perustelee häkkisänkyjen käyttöä asukkaan omalla turvallisuudella.

– Käsittääkseni häkkisänkyjä on käytetty yöaikaan niillä asukkailla, jotka eivät nuku ja siksi heillä on terveydellisiä ongelmia, sanoo Hallikainen.

Vanhemman oikeusasiamiehensihteeri Juha-Pekka Konttisen mukaan vanhempien suostumus ei ole riittävä peruste ihmisarvoa loukkaavaksi katsottujen häkkisänkyjen käytölle.

– Häkkisängyn käyttö on niin poikkeuksellinen vapautta ja yksityisyyttä rajoittava toimenpide, että oikeusasiamies katsoi, että mikään suostumus tai hoitoon vetoaminen ei voi oikeuttaa häkkisängyn käyttöä, sanoo Konttinen.

Hyvin poikkeuksellista Suomessa

Häkkisängyistä ei ollut tehty kantelua oikeusasiamiehelle, vaan ne löydettiin sattumalta tarkastuksen yhteydessä, sanoo vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Juha-Pekka Konttinen.

– Tämä on aika ainutlaatuinen tapaus, sillä oikeusasiamiehen tarkastuksilla ei ole häkkisänkyihin törmätty viime vuosina, sanoo Konttinen.

Tarkastuksessa havaittiin, että lasten ja nuorten yksikössä niin sanottu häkkisänky on ollut käytössä kahdella lapsipotilaalla. Sängyllä oli haluttu estää esimerkiksi vaikeahoitoista epilepsiaa sairastavan lapsen putoaminen sängystä, ilmenee oikeusasiamiehen raportista.

Honkatähdessä käytössä ollut häkkisänky. Leppälässä olevassa erikoissängyssä oli laitojen lisäksi myös katto.
Honkatähdessä käytössä ollut häkkisänky. Leppälässä olevassa erikoissängyssä oli laitojen lisäksi myös katto.Oikeusasiamies

Häkkisänkyjä on ollut yhteensä käytössä kolme kappaletta Honkatähden ja Leppälän yksiköissä sekä lasten ja nuorten yksikössä. Kaksi poistettiin käytöstä jo keväällä oikeusasiamiehen kehotuksesta. Siun Soten mukaan tilalle on hankittu lainmukaiset vaihtoehtoiset sängyt.

– Olemme etsineet vaihtoehtoisia tapoja Siun Soten apuvälinekeskuksen kanssa ja kysymällä muista vastaavista hoitopaikoista, millaisiai sänkyjä siellä on käytössä, sanoo vammaispalveluiden palvelujohtaja Tarja Hallikainen.

Oikeusasiamies kehottaa käyttämään häkkisängyn sijaan esimerkiksi matalaa tai leveää sänkyä. Lisäksi oikeusasiamies suosittelee sähkökäyttöistä sänkyä, jonka korkeutta voidaan säätää tilanteen mukaan.

Kidutuksen vastainen komitea: Ihmisarvoa loukkaava

Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea on todennut, että häkkisänkyjen käyttöä voidaan pitää ihmisarvoa loukkaavana ja niiden käyttö on lopetettava välittömästi, oikeusasiamies huomauttaa.

Vammaispalvelujen palvelujohtaja Hallikainen epäilee, että Honkalampikeskuksessa ei ole tiedetty, ettei häkkisänkyjä saisi käyttää.

Oikeusasiamies kehottaa, että käytöstä on luovuttava ja tilalle etsitään muita ratkaisuja. Oikeusasiamies on pyytänyt Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun Sotea ilmoittamaan syyskuun loppuun mennessä mihin toimenpiteisiin selvityksen pohjalta on ryhdytty.

Lisäksi Honkalampi-keskus sai oikeusasimieheltä moitteita siitä, että asukkaan itsemääräämisoikeutta rajoittavista toimenpiteistä ei ollut tehty kehitysvammalain mukaisia päätöksiä, joihin voi tarvittaessa hakea muutosta.

Vanhemman oikeusasiamiehensihteeri Konttisen mukaan muutoksenhakukelpoisten päätösten puuttuminen on yleinen ongelma suomalaisessa kehitysvammatyössä, ja oikeusasiamies joutuu siitä usein huomauttamaan.

Häkkisängyt ovat olleet yleisesti käytössä Euroopassa ja Suomessa pari vuosikymmentä sitten, mutta niiden käytöstä on vähitellen luovuttu.

Oikeusasiamiehen tietojen mukaan Liperissä käytetyt sängyt oli valmistanut paikallinen verstas.

Uutista muokattu 29.08.2018 klo 14:40: Lisätty oikeusasiamiehen moitteet muutoksenhakukelpoisten päätösten puuttumisesta.

Lue seuraavaksi