Saksalaismediat: Yli 80 prosenttia EU:n kansalaiskyselyyn vastanneista haluaa luopua kesäajasta

Verkkokysely oli historiallisen suosittu. EU-komissio ei ole vielä julkaissut sen tuloksia virallisesti.

Talvi- ja kesäaika
Herätyskello sängyn vieressä.
AOP

Valtaosa EU:n kyselyyn vastanneista kansalaisista haluaa lopettaa kellojen kääntelyn kesäajan ja normaaliajan välillä, kirjoittavat saksalaismediat.

Yleisradioyhtiö ARD (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto dpa (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että kyselyyn vastanneista yli 80 prosenttia haluaa lopettaa kesäaikajärjestelyn. Niiden mukaan vastaajista kaksi kolmasosaa on saksalaisia.

EU-komissio ei ole vielä julkaissut virallisesti kyselyn tuloksia. Se on kerrottu, että kyselyyn vastasi 4,6 miljoonaa ihmistä (siirryt toiseen palveluun), mikä tekee siitä EU:n historian suosituimman verkkokyselyn. Aiemmin EU-komission kyselyt ovat keränneet enintään noin puoli miljoonaa vastaajaa, kirjoittaa ARD.

ARD:n mukaan EU-komission odotetaan nyt ryhtyvän ajamaan kesäajasta luopumista, ja komissaari Violetta Bulc esittelisi jo huomenna torstaina ehdotuksen aiheesta.

Vaikka EU päättää kellojen siirtelyn mahdollisesta lopettamisesta, jäisi jäsenvaltioiden itsensä päätettäväksi, haluavatko ne valita lopullisesti normaaliajan vai kesäajan.

Euroopan parlamentissa etenkin suomalaiset mepit ovat ajaneet kesäaikajärjestelystä luopumista.

Asiasta järjestettiin parlamentissa äänestys helmikuussa, mutta suomalaisten kanta hävisi. EU-parlamentti kuitenkin halusi, että komissio ryhtyy selvittämään kesäajan vaikutuksia ja esittää tarvittaessa muutoksia käytäntöön.

Lisää aiheesta:

Tympiikö viisareiden kääntely? EU kysyy kansalaisten mielipiteitä kesäajasta

Euroopan parlamentti ei innostunutkaan kesäajasta luopumisesta