1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Finlandia-talo

Tällaiset näkymät Finlandia-talolta aukeavat suuren remontin jälkeen: uusi kattoterassi, drinkkibaari, ravintolamaailma...

Peruskorjauksen yhteydessä Finlandia-talon julkisivulle etsitään uutta kestävämpää materiaalia.

Finlandia-talon kattoterasille suunnitellaan muun muassa drinkkibaaria ja pop up -saunaa. Kuva: Johanna Saario

Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo peruskorjataan keväästä 2021 lähtien. Entisöintitöiden lisäksi perusparannuksen yhteydessä taloon rakennetaan myös tiloja uusille palveluille.

Suunnitteilla on muun muassa audiovisuaalinen näyttely, design-kauppa, drinkkibaari, sekä uudenlainen ravintolamaailma.

Finlandia-talo Oy:n toimitusjohtajan Johanna Tolosen mukaan Finlandia-taloon tarvitaan lisää palveluja kaupunkilaisille.

– Tämä ei ole spontaanin pistäytymisen paikka, eli tänne tullaan konserttilippu mukana. Joskus olen myös nähnyt sellaisia väittämiä, että tämä on vain hienoimmille ihmisille tarkoitettu talo. Se ei pidä paikkaansa. Meidän tulisi madaltaa kynnystä tulla tänne, Tolonen sanoo.

Uusittu ravintolakonsepti tulee sijoittumaan nykyisen Cafe Verandan paikalle. Tolonen vertaa tulevaa ravintolamaailmaa Lontoon Southbank-alueeseen ja Tukholman valokuvamuseo Fotografiskan kasvisravintolaan.

Marmorin sijaan Finlandia-talon julkisivuun saatetaan käyttää esimerkiksi valkoista graniittia tai keraamisia laattoja. Kuva: Pete Laakso

Finlandia-talon katolta avautuvat upeat näkymät Töölönlahdelle. Nyt katto halutaan avata kaupunkilaisille.

– Katto tullaan avaamaan kuluttajakäyttöön niin, että siellä voi jatkossa järjestää, vaikka häät tai illallisjuhlat. Kattoterassille on suunnitteilla vetonaulaksi drinkkibaari ja tutkimme myös, olisiko katolle tai katutason terassille mahdollista avata pop-up-sauna, sanoo Tolonen.

Tolosen mukaan kaupunkilaiset otetaan myöhemmin myös mukaan palvelujen suunnitteluprosessiin. Korjaustyöt loppuvat suunitelmien mukaan aikavälillä 2023–2024.

Julkisivulle etsitään uutta materiaalia

Myös Finlandia-talon italialaisista Carrara-marmorilaatoista tehty julkisivu kaipaa korjausta. Edellisen kerran julkisivun kuprulle vääntyneet laatat vaihdettiin vuonna 1999 ja silloin pohdittiin myös kestävämmän kiven käyttöä. Alkuperäismateriaali valittiin kuitenkin uudestaan, muun muassa esteettisyyden perusteella.

Nyt tavoitteena on taas löytää kestävämpi materiaali julkisivulle. Selvitysryhmä on jo puolentoista vuoden ajan kartoittanut eri materiaalivaihtoehtoja.

– Tällä hetkellä joukosta on valikoitunut Carraran-marmorin lisäksi myös muita marmorivaihtoehtoja, Yhdysvalloista tullutta valkoista graniittia, valkobetonia, keraamista laattaa ja sitrattua kiveä. Testaamme sekä teollisia, että luonnonkivivaihtoehtoja, sanoo Helsingin kaupungin rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Sari Hildén.

Uuden julkisivumateriaalin etsimisessä auttaa koeseinä. Seinään kuuluu kahdeksan eri materiaaliryhmää, joista kolme ovat eri marmorilaatuja. Lisäksi seinällä testataan valkoista graniittia, valkobetonia ja keraamisia laattoja. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Materiaaleja testataan paraikaa Finlandia-talon katolla.

– Katsomme, miten materiaalit reagoivat Suomen sääoloihin, ja mittaamme mitä niille on vuodessa tapahtunut. Tavoitteena on, että julkisivu kestäisi seuraavaan perusparannukseen asti, eli noin 50 vuotta, sanoo Hildén.

Perusparannuksen hinnaksi povataan yli 70 miljoonaa euroa

Vuosina 1971 ja 1975 valmistunut Finlandia-talo on Helsingille merkittävä sekä arkkitehtonisena maamerkkinä että elävänä kongressikeskuksena. Kansainvälistä mainetta rakennus keräsi viimeksi heinäkuussa, kun talo toimi toimittajien mediakeskuksena Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien vierailun aikana.

– Joka vuosi Finlandia-talossa vierailee yli 200 000 kävijää. He käyttävät tutkimuksen mukaan vuosittain lähes 50 miljoonaa euroa elämyksiin, ostoksiin ja palveluihin Helsingissä, kommentoi kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Perusparannuksessa talo korjataan ja entisöidään kellarista katonharjaan. 50-vuotiaan rakennuksen taloteknikka kaipaa Sari Hildéninmukaan erityisesti kunnostusta.

– Kaikki sähköjärjestelmät, vesi- ja viemäriputket, ilmanvaihtojärjestelmät, av-tekniikka pitää saada nykypäivän vaatimusten tasolle. Ne pitää sovittaa talon sisään, että ne pysyvät huomamaattomina. Esteettömyyden parantaminen on myös tärkeää, Hildén sanoo.

Myymäläkahvila aiotaan sijoittaa vajaakäytöllä olleisiin tiloihin, jotka ovat aiemmin toimineet esimerkiksi pukuhuoneina. Kuva: Arkkitehdit NRT Oy

Myös kalusteet entisöidään perusparannuksen aikana. Varsinaista kustannusarviota ei perusparannukseen liittyen vielä ole, mutta vuonna 2012 hinnaksi arvioitiin noin 60 miljoonaa euroa. Nykypäivän rakennuskustannusten indeksillä korjattuna hinta olisi yli 70 miljoonaa euroa.

– Summassa ei kuitenkaan ole huomioitu tominnallisia muutoksia, Hildén sanoo.

Helsingin kaupunki maksaa viulut.

Lue myös:

Finlandia-talolla edessä miljoonaremontti – Irvistävät marmorilaatat jälleen vaihtoon

Aallon rakennukset kirjavassa kunnossa – "Onneksi suuri osa omistajista tajuaa rakennuksensa arvon"