Hjallis Harkimon visio Sipoonrannan luksusalueesta odottaa yhä toteutumistaan – aluetta rakentava yritys on lähes konkurssin partaalla

Vuonna 2008 alkunsa saanut Sipoonranta-projekti on Harry "Hjallis" Harkimon käynnistämä. Nyt Sipoon kunnan täytyy päättää alueen tulevaisuudesta.

Sipoonranta
Sipoonranta.
Mira Bäck / Yle

Harry "Hjallis" Harkimon alullepanemat suunnitelmat Sipoonrannan asuinalueesta tuntuvat valuvan rantahiekkaan.

Sipoonrannan nykytilanteesta ja tulevaisuudesta keskusteltiin eilen kunnan järjestämässä asukastilaisuudessa. Kävi ilmi, että vaihtoehdot alkavat olla vähissä. Käytännössä Sipoonrannan osalta on enää kolme vaihtoehtoa, miten edetä.

Ensimmäinen vaihtoehto on, että Sipoo hyväksyisi Sipoonranta Oy:n kunnalle tekemän ehdotuksen uudesta sopimuksesta. Rakennusyhtiö Skanskan pääosin omistama Sipoonranta Oy haluaisi, että sitovasta toteutusmääräajasta luovuttaisiin ja hanke toteutettaisiin loppuun markkinaehtoisesti. Yhtiö on vedonnut asuntojen heikkoon menekkiin.

– Kunnalle kesällä lähetetyssä hakemuksessa pyydetään määräajasta luopumista. Sopimukseen kirjattaisiin tavoite saada alue valmiiksi vuoteen 2028 mennessä, mutta se ei olisi sitova tavoite. Toimittaisiin markkinoiden mukaan, kun kysyntää on, niin tehdään, Skanskan aluejohtaja Juhani Aspara toteaa.

Asukkaat kritisoivat sitä, että alue on jäänyt keskeneräiseksi. Eli käytännössä alue saattaisi olla kymmenen vuoden päästä samassa jamassa kuin nyt?

– Teoriassa näin. Sitovaa aikataulua ei jatkossa olisi.

Edessä voi olla sopimuksen purkaminen tai konkurssi

Jos kunta ja Sipoonranta Oy eivät pääse yhteisymmärrykseen uudesta sopimuksesta, on toinen vaihtoehto se, että maankäyttösopimus puretaan. Tässä tapauksessa Sipoonrannan rakentamaton alue palautuisi kunnalle ja kunta päättäisi, miten alueen kanssa jatketaan.

– Sopimuksen purkamisen ehdoista ei ole vielä käyty keskusteluja. Mielestäni järkevin vaihtoehto olisi, että Sipoonranta Oy palauttaisi rakentamattoman alueen kunnalle. Kunta voisi sitten joko etsiä alueelle uuden toimijan tai itse kehittää aluetta, Aspara sanoo.

Jos kumpikaan edellisistä vaihtoehdoista ei toteudu, on vaarana, että Sipoonranta Oy ajautuu konkurssiin. Tämä olisi vaihtoehdoista viimeisin.

Asparan mukaan Sipoonranta Oy:llä ei ole maksuvalmiutta jatkaa toimintaansa, jos sopimukseen kunnan kanssa ei päästä.

– Konkurssivaihtoehto ei ole varmaan kenenkään mielestä hyvä. Toisaalta osakkeenomistajilla ei ole mahdollisuutta pumpata enempää rahaa yhtiöön, jolla ei ole edellytyksiä jatkaa liiketoimintaa, Aspara sanoo.

Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannas toivoo, että sopimuksesta päästäisiin yhteisymmärrykseen.

– Sopimisen pitää kuitenkin olla sellaista, että molemmilla on sellainen olo, että se vie asiaa eteenpäin. Sen takia järjestimme eilen illalla asukkaiden kuulemistilaisuuden ja kuuntelimme myös heidän tunteitaan ja näkökantojaan siitä, mitkä asiat ovat heille tärkeitä tulevan suhteen.

Näkymä Sipoonrantaan mereltä.
Tältä Sipoonrannassa näytti vuonna 2010. Alue sai ensimmäiset asukkaansa vuotta myöhemmin.Yle

Rakennuttaja kaipaa päätöksiä kiireellisesti

Alueen keskeneräisyys harmittaa Sipoonrannassa asuvia kuntalaisia, esimerkiksi sinne luvatut palvelut puuttuvat edelleen alueelta. Alueella on asuttu vuodesta 2011 lähtien.

– Monet asukkaat toivat esille, että keskeneräisyys ei välttämättä houkuta uusia asukkaita, eikä edistä uusien rakennusprojektien etenemistä. Yksi Sipoonranta Oy:n ehdotus on se, että alueella tehdään perusteellinen maisemointi ja alue laitetaan kuntoon, Grannas kertoo.

Myös Sipoon poliitikot ovat huolestuneita Sipoonrannan rakentamisen keskeneräisyydestä. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heikki Westman on kutsunut ensi viikon aluksi kaikki valtuustoryhmät koolle pohtimaan Sipoonrannan tulevaisuutta.

Kunnan kannalta asialla ei ole varsinaisesti kiire.

– Kunnalla on vuoteen 2021 voimassa oleva sopimus Sipoonranta Oy:n kanssa. Sillä tavallahan kunnalla ei ole kiire tämän asian kanssa. Kyllä meidän olettamus on koko ajan ollut, että sopimuksesta pidetään kiinni, Grannas summaa.

Paine ratkaisujen tekemisestä tulee rakennuttajan puolelta. Skanskan aluejohtaja Juhani Aspara toivoo, että asiasta tehtäisiin päätöksiä lähikuukausien aikana.

– Haasteena on Sipoonranta Oy:n kassavarojen loppuminen. Konkurssiuhka ajaa siihen, että tässä pitäisi nopeasti päästä tekemään päätöksiä. Ratkaisun avaimet ovat tällä hetkellä kunnan käsissä.