1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän politiikka

Putin antoi periksi kannatuksen laskiessa: Epäsuosittua eläkeuudistusta lievennetään, naiset pääsevät eläkkeelle suunniteltua aiemmin

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolusti voimakkaasti uudistusta, jota on hänen mukaansa lykätty jo vuosia.

Putinin kannatus on laskenut tuntuvasti eläkeuudistuksen myötä. Kuva: Pavel Golovkin / POOL / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt lieventää epäsuosittua eläkeuudistusta. Etenkin naisten eläkkeisiin tulee suunniteltua lievemmät muutokset, Putin kertoi televisioidussa puheessaan.

– Naisten kohtelu maassamme on ainutlaatuista, hellää, Putin sanoi.

Putinin mukaan naiset pääsisivät tulevaisuudessa eläkkeelle 60-vuotiaina. Alun perin naisten eläkeikää oli tarkoitus nostaa 55 vuodesta 63 vuoteen.

Putin ehdotti myös, että useita lapsia synnyttäneet naiset pääsisivät eläkkeelle muita aiemmin.

– Jos naisella on kolme lasta, hän pääsisi eläkkeelle kolme vuotta aiemmin. Jos neljä lasta, eläkkeelle pääsisi neljä vuotta aiemmin. Ja viiden tai useamman lapsen äideille kaikki pysyisi ennallaan, Putin sanoi sanomalehti Kommersantin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Miesten eläkeikä nousisi 65 vuoteen

Putin kertoi myös muista lievennyksistä, kuten eläkeläisille tarkoitettujen verohelpotusten laajentamisesta iäkkäille työntekijöille. Putinin mukaan hänen ilmoittamansa muutokset esitellään duumalle mahdollisimman pian.

Eläkeuudistuksen pääkohdat ovat pysymässä ennallaan. Esimerkiksi miesten eläkeikä nousisi suunnitellusti 65 vuoteen. Tällä hetkellä miesten eläkeikä on Venäjällä 60 ja naisilla 55.

Eläkeuudistuksen on tarkoitus astua voimaan vuonna 2019 siten, että muutokset toteutuvat asteittain vuoteen 2034 mennessä. Laki on tällä hetkellä duuman käsiteltävänä.

Erittäin epäsuosittu uudistus

Mielipidemittausten mukaan 90 prosenttia venäläisistä vastustaa alkuperäistä eläkeuudistussuunnitelmaa, josta ilmoitettiin kesäkuussa jalkapallon maailmanmestaruuskisojen avajaispäivänä. Oppositio on osoittanut sitä vastaan toistuvasti mieltä.

65-vuotiaan Putinin kannatus on ollut laskenut selvästi eläkeuudistuksen myötä ja on nyt alhaisempi kuin kertaakaan vuonna 2014 tapahtuneen Krimin valtauksen jälkeen.

Heinäkuussa häntä kannatti itsenäisen Levada-mittauslaitoksen mukaan 67 prosenttia venäläisistä (siirryt toiseen palveluun), kun ennen uudistusta häntä kannatti 80 prosenttia.

Putin puolusti kuitenkin voimakkaasti eläkeuudistusta. Hänen mukaansa uudistus on pakko tehdä, koska Venäjän työikäinen väestö vähenee vauhdilla.

Putinin mukaan uudistusta on lykätty vuosilla. Enää sitä ei voi tehdä, koska lykkääminen uhkaisi Venäjän vakautta ja turvallisuutta.

– On myös muita tapoja nostaa rahaa eläkkeitä varten, mutta ne tuhoaisivat maan talouden, Putin sanoi.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on kutsunut koolle uusia mielenosoituksia syyskuun 9. päiväksi. Hänet tuomittiin maanantaina kuukaudeksi vankeuteen mielenosoituslakien rikkomisesta.