Hyppää sisältöön

Kuutamokruisailu loppuu Aulangolla – kuolonkolari tuo puomit maisemareitille yöajaksi

Öinen autoilu lopetetaan puomeilla Aulangon puistometsässä Hämeenlinnassa. Kevään kuolonkolarin jälkeenkin tänä kesänä Aulangon puistoreiteillä on kruisailtu vaarallisen vauhdikkaasti.

Toukokuisen kuolonkolarin tapahtumapaikka Aulangolla. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnassa Aulangon puistometsässä toukokuussa sattunut nuoren tytön hengen vienyt onnettomuus herätti poliisin, puistometsän omistajan ja hämeenlinnalaiset puhumaan liikenneturvallisuudesta. Esille nousivat muun muassa hidastetöyssyt ja reitin sulkeminen illasta aamuun.

Aulanko on maankuulu luonto- ja maisemakohde, jonka omistaa ja sitä hallinnoi Metsähallitus. Vuosittain vierailijoita koko Aulangon alueella on yli puoli miljoonaa ihmistä.

Metsähallitus lupaili ratkaisuja jo kesäksi. Asiassa odotettiin silti poliisin näkemyksiä onnettomuudesta ja suosituksia, mitä pitäisi tehdä. Ne saatiin heinäkuun lopussa.

Puomi torppaa yöliikenteen

Johtopäätökset ovat nyt tiedossa: kuutamoajelut loppuvat joko loppuvuodesta tai ainakin kevääksi 2019. Kenttäpäällikkö Arto Pummilan mukaan harkinnassa oli myös useamman hidastetöyssyn asentaminen vajaan kolmen kilometrin pituiselle reitille. Töyssyt olisivat kuitenkin vaikeuttaneet autoliikenteen lisäksi muiden liikkujien kulkemista.

– Aulangolle liikkuu pyöräilijöitä, rullaluistelijoita ja rullasuksihiihtäjiä. Töyssyt reitillä olisivat häirinneet päivin öin näiden liikkumista ja harrastamista reitillä tarpeettomasti, sanoo kenttäpäällikkö Pummila.

Yöaikaisella puomirajoituksella sitä vastoin saadaan kovaa ajelu Aulangolla riittävästi kuriin. Metsähallitus asennuttaakin aikarajoitteiset puomit, jotka sulkevat reitin illalla kello 23. Aamukuudelta puomi taas avautuu ja puistometsään pääsee autoilla.

16-vuotias tyttö kuoli toukokuussa

Aulangon puistometsän maisemakierros Hämeenlinnassa on vajaat kolmisen kilometriä pitkä, hyväkuntoinen, mutta kapea ajoreitti. Tien nopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa.

Toukokuun lopussa 16-vuotias tyttö kuoli puistometsän reitillä Ruusulaakson tuntumassa, kun 18-vuotiaan nuoren naisen ohjaama auto törmäsi puuhun. Uhri oli autossa matkustajana.

Poliisin mukaan onnettomuuden aiheutti liian suuri tilannenopeus. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeen poliisi on saamassa onnettomuuden esitutkinnan valmiiksi. Tutkinnanjohtaja Riku Vihtilä Hämeen poliisista kertoo, että onnettomuuden syynä poliisi pitää huomattavaa ylinopeutta 30 kilometrin rajoitusalueella.

– Todennäköisesti onnettomuuden on aiheuttanut huomattava, aivan liian suuri tilannenopeus, kertoo rikosylikomisario Vihtilä.

Polkisi epäilee 18-vuotiasta kuljettajaa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Esitutkinta on tulossa Salpausselän syyttäjänvirastolle syyteharkintaan syksyllä.

Reitillä on ollut aiemminkin onnettomuuksia

Kuolonkolaria edeltänyt onnettomuus Aulangon puistometsän autoreitillä tapahtui noin puolitoista vuotta sitten, vuonna 2016. Tuolloinkin auto törmäsi puuhun ja syttyi palamaan. Henkilövahinkoa tässä onnettomuudessa ei kuitenkaan tapahtunut.

Toukokuun 2018 kuolonkolarin jälkeen Hämeenlinnan seudun nuoret kävivät vilkasta keskustelua ajoreitistä sosiaalisessa mediassa. Reittiä kutsuttiin muun muassa Aulanko GP:ksi ja kuutamoajelu öisin on monellekin ikäluokalle tuttua.

Päivitetty 29.8.2018 kello 16.31: Vaihdettu yksi virheellinen "luonnonpuisto"-nimitys puistometsäksi.

.
.