Hyppää sisältöön

Taiteilija Outi Pieski solmii tuhannesta hapsusta valtavan saamenhuivin – Pieskin näyttelyssä luonto on tärkein: ”Se on kotiseutu ja koti”

Kuvataiteilija Outi Pieskin palkintonäyttely Espoon Emmassa ottaa kantaa pohjoisen luonnon ja ihmisten puolesta.

Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Espoon modernin taiteen museossa valmistellaan Outi Pieskin syyskuussa avautuvaa näyttelyä.

– Voit mennä teoksen sisälle ja kulkea siellä. Vähän kuin olisit metsässä, kuvataiteilija huikkaa nosturin päältä.

Hän tarkoittaa suurta katosta riippuvaa tilataideteosta. Pieski kokoaa sitä tuhannesta saamenpuvun huivia muistuttavasta osasta. Värikkäät hapsut on solmittu kiinni käsityönä.

– Teoksen inspiraationa on ollut saamenpukuisten ihmisten kokoontuminen. Se on voimauttava kokemus ja sellaista tarvitaan nykypäivänäkin meidän saamelaisten polittisessa tilanteessa, hän sanoo..

Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Solmuja ja sarvilakki

Näyttelyn nimi Čuolmmadit on pohjoissaamea ja tarkoittaa "solmia useita solmuja".

Pieski yhdistää taiteessaan Saamenmaan käsityötä ja nykytaiteen traditiota. Värit, muodot ja menetelmät ovat ikiaikaisia.

Saamenmaan käsityöt ovat meidän aarrearkku ja tietosanakirja.

Outi Pieski

– Käsitöihin on säilötty paljon vanhaa perimätietoa. Se on meidän aarrearkku ja tietosanakirja ja todella tärkeä säilyttää.

Emma-museossa pöydällä odottaa esille laittamista Pieskin valmistama saamelaisnaisen sarvilakki.

Taiteilija on tutkinut yhdessä arkeologi Eeva-Kristiina Harlinin kanssa 1800-luvulla käytössä olleen päähineen historiaa, sen muotoa ja käyttöön liittyviä merkityksiä.

Outi Pieskille lakki kuvaa pohjoisen naisen asennetta ja voimaa.

Kuvataitelija Outi Pieski esittelee valmistamaansa saamelaisnaisen sarvilakkia. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

– On kiinnostava kysymys, miksi sarvilakki on jäänyt pois käytöstä, kun meillä on muuten niin elävä käsityöperinne.

Tunturiluonto ja pohjoisen valo

Outi Pieskin isä on saamelainen ja äiti suomalainen. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta ja asuu sekä Etelä-Suomessa että Utsjoella, missä kotitalo sijaitsee.

Luonto on minulle kotiseutu ja koti.

Outi Pieski

.

Outi Pieski Jumaläiti- teos. Kuva: Ari Karttunen / EMMA

– Luonto on minulle kotiseutu ja koti. Olen todella ylpeä ja kiitollinen, että minulla on suhde johonkin paikkaan. Sitä ei monellakaan ihmisellä nykypäivänä ole. On surullista, kun ihmiset joutuvat lähtemään omilta kotiseuduiltaan.

Taiteilijan maalauksissa loistaa pohjoisen valo.

– Niissä on paljon pieniä tunturiluonnolle ominaisia yksityiskohtia. Paikan kokemus, ja miltä luonnossa tuntuu olla, tulee pienen aluskasvillisuuden kuvauksen kautta.

Outi Pieski Turvekammi- teos. Kuva: Ari Karttunen / EMMA

Taiteilija ja aktivisti

Outi Pieski ottaa aktiivisesti kantaa ympäristökysymyksiin ja alkuperäiskansojen oikeuksiin. Hän on antanut tukensa Pohjois-Dakotan öljyputkea vastustaville intiaaneille ja vastustanut Tenojoen uutta kalastussopimusta.

– Meillä saamelaisilla ei ole virallisia vaikuttamistahoja, joilla olisi todellista valtaa. Suomen saamelaiskäräjillä ei ole tällä hetkellä sellaista valtaa, että sitä voisi sanoa itsemääräämiselimeksi.

– Siksi meillä on paljon aktiivisia ruohonjuuritasolla toimijoita.

Sellainen Pieski haluaa itsekin olla.

Toimimalla yhdessä alkuperäiskansalla on kuuluvampi ääni.

Outi Pieski

– Saamelaiskulttuuri on pieni piiri. Meillä on paljon maankäyttöön ja kulttuuriin liittyviä uhkia. Alkuperäiskansalla on kuuluvampi ääni, jos se toimii yhdessä. Silloin asioita voidaan saada oikeasti eteenpäin.

Outi Pieski Teno yöpuolella- teos. Kuva: Ari Karttunen / EMMA

Syyskuussa avautuva Čuolmmadit on taiteilijan ensimmäinen laaja museonäyttely. Se on osa Suomen Taideakatemian Outi Pieskille vuonna 2017 myöntämää kuvataidepalkintoa.

Kaksi kantaaottavista teoksista on tehty yhdessä taiteilija-aktivisti Jenni Laitin ja runoilija-muusikko Niillas Holmbergin kanssa.

– Suhteeni Saamenmaahan tulee esille näyttelyssäni. Sen teemoja ovat yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja suhde luontoon.

Outi Pieski Itsenäinen oikeus- teos. Kuva: Ari Karttunen / EMMA

Čuolmmadit Espoon modernin taiteen museossa 12.9.2018-6.1.2019.