Hyppää sisältöön

Analyysi: Pörssiyritysten alkuvuosi oli hyvä – mutta jatkuuko veto, ja mistä tiedät huonojen aikojen lähestyvän?

Yhä useampi ammattisijoittaja ja ekonomisti on jo ruvennut maalaamaan piruja seinille talouden huippusuhdanteen kääntymisestä nykyistä huonompaan suuntaan. Voiko näin käydä piankin, ja mistä sen näkee, pohtii taloustoimittaja Jari Järvinen.

Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Suomalaisten pörssiyritysten alkuvuosi sujui erinomaisesti, vaikka tulokset eivät olleetkaan ihan niin hyviä kuin pankkiirit ja analyytikot olivat odottaneet.

Toisin sanoen firmojen kannalta – suurimmalla osalla – ensimmäinen vuosipuolisko meni hyvin, ulkopuolisten odotukset vain olivat liian korkealla. Jotkut puhuvat jopa karvaasta pettymyksestä.

Mutta miltä suuryritysten ja ylipäätään suomalaisfirmojen loppuvuosi näyttää? Miten yhtiöt itse ovat arvioineet tulevaisuuden näkymiään? Entä mitä markkinoilla ajatellaan väistämättä edessä olevasta suhdannekäänteestä?

Kuva: Esa Fills / Yle

Tilauksia tulvii sisään

Yhtiöiden toinen vuosipuolisko näyttää kehittyvän edelleen mainiosti. Tilauksia tulvii sisään ovista ja ikkunoista. Sellun hinta on kivunnut taivaisiin.

Pörssifirmojen toimitusjohtajat ja pääjohtajat kehuvat järjestään tulevaisuuden näkymiä loistaviksi. Mahdollisuudet ovat kuulemma valtavat.

Kysyntätilanne on siis maailmalla yhä hyvä. Tuhannen taalan kysymys kuuluu, kuinka kauan auvoinen olo jatkuu?

Yksi suomalaisyritysten ongelmista on, etteivät hyvä kysyntä ja kasvu ole siirtyneet reippaaksi kannattavuuden paranemiseksi. Mistä se johtuu?

Yksi syy on kustannusten nousu. Kasvun varjopuolia ovat raaka-aineiden ja komponenttien hintojen nousu. Niiden saatavuus vaikeutuu ja logistiikan hoito kallistuu.

Yritysten kannalta oleellista onkin ratkaista pulma, miten kustannusten nousu saadaan siirrettyä myyntihintoihin. Joiltakin se onnistuu paremmin kuin toisilta. Kilpailu on veristä.

Mitä parempi ja erilaisempi tuote, sitä paremmin se menee kaupan. Toisaalta joillakin firmoilla tai toimialoilla vastapelurit eli ostajat voivat olla kovempia luita kuin joillakin toisilla aloilla.

Kuva: Jari Järvinen / Yle

Rakentamisen erikoinen tilanne

Suomessa erikoispiirteenä on ollut rakennusteollisuus. Asuntoja rakennetaan ennätystahtiin, ja ne ovat ennätyskalliita. Silti rakennusfirmat ovat heikosti kannattavia.

Kuinka käy rakentamiselle, kun EKP alkaa nostaa korkoja ehkä ensi kesänä? Entä asuntosijoittajille?

Nordea julkistaa talousennusteensa ensi viikolla. Kutsussa mainitaan, että vuoden 2020 loppuun mennessä Suomen kasvu puolittuu ja että samalla aikajaksolla EKP nostaa korkoja neljä kertaa.

Miksi maalata piruja seinälle? Siksi, että kaikki hyvä loppuu aikanaan.

Yhdysvaltain huippusuhdanne on jatkunut pitkään. Jos ja kun sen talous kääntyy, kääntyvät kaikki muutkin.

Ensimmäiset oireet tulevat yleensä pörssistä ja finanssimarkkinoilta. Ja sitten uhkana on vielä kauppasota.

Tulosvaroituksista kaikki alkaa

Miten käänteen näkee suomalaisyrityksistä ensin? Luultavasti yritysten tulosvaroitusten vyörystä. Tilaukset vähenevät, ja vyötä on kiristettävä.

Sen jälkeen kuluttajien luottamus heikkenee. Kauppa hiipuu.

Mutta tämän vuoden lopussa suomalaisyritykset voivat vielä juhlia ennätysvuottaan. Jälkimmäisestä vuosipuoliskosta tulee luultavasti parempi kuin ensimmäisestä.

.
.