1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iranin ylin johtaja: Jos ydinsopimus ei palvele tarkoitustaan, voimme jättää sen

Iranin vaikutusvaltaisin johtaja ajatollah Ali Khamenei nosti esiin ydinsopimuksesta vetäytymisen sen jälkeen, kun Yhdysvallat on jarruttanut sopimuksesta Iranille tulevaa taloudellista hyötyä.

Ajatolla Ali Khamenei on Iranin korkein johtaja. Kuva: Iranian supreme leader office / EPA-EFE

Iranin korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenein mukaan Iran voi irtautua maata koskevasta ydinsopimuksesta, mikäli sopimus ei enää palvele Iranin kansallista etua.

Lausunto on seurausta Yhdysvaltojen vetäytymisestä ydinsopimuksesta ja siitä, että eurooppalaiset yritykset ovat tämän jälkeen jarrutelleet omaa kauppaansa Iraniin.

– Ydinsopimus on väline, ei itsetarkoitus, ja jos tulemme johtopäätökseen, että se ei palvele kansallisia intressejämme, voimme vetäytyä siitä, kertovat Khamenein edustajat hänen sanoneen.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois vuoden 2015 ydinsopimuksesta toukokuussa. Tämä merkitsee, että Yhdysvaltain talouspakotteet Iranille palaavat voimaan. Trump haluaisi neuvotella Iranin kanssa uuden sopimuksen.

Iranin ydinsopimuksessa ovat edelleen mukana Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Kiina ja Venäjä.

Trump kuitenkin uhkasi elokuussa, ettei kukaan, joka tekee kauppaa Iranin kanssa voi enää tehdä kauppaa Yhdysvaltojen kanssa.

– Odotamme, että eurooppalaiset yritykset ymmärtävät selvästi, että he tekevät valinnan kaupankäynnistä joko Iranin tai Yhdysvaltojen kanssa, sanoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Tapaamisessa Iranin presidentin Hassan Ruhanin ja hallituksen kanssa keskiviikkona ajatollah Ali Khamenei sanoi myös, että Iran ei neuvottele "kohtuuttomien" Yhdysvaltain viranomaisten kanssa uudenlaisesta sopimuksesta maan ydinohjelmaa koskien.

Lue lisää:

Iran-pakotteet astuvat voimaan – Iran: "Yhdysvallat tulee katumaan"

Trump: Kukaan Iranin kanssa kauppaa tekevä ei tee kauppaa USA:n kanssa

Trump ja Iranin presidentti räikeässä sanasodassa – uhkailevat toisiaan sodalla ja kärsimyksellä

Aiheesta muualla:

BBC: Is the Iran nuclear deal about to collapse? (siirryt toiseen palveluun)