Koodauslähettiläs Linda Liukas antoi vinkit kansainväliseen yrittäjyyteen

Linda Liukas sanoo, että hänen kirjaansa ei olisi edes olemassa, jos se olisi tehty vain 5 miljoonan ihmisen markkinoille. Vinkkilista löytyy jutun lopusta.

yrittäjyys
Linda Liukkaan kolme vinkkiä kansainväliseen yrittäjyyteen
Linda Liukkaan kolme vinkkiä kansainväliseen yrittäjyyteen

Linda Liukas on viettänyt kiireistä päivää. Neljäs Ruby-hahmon ympärille syntynyt kirja on ilmestynyt ja tänään tehdään markkinointi- ja mediatyötä kotimaassa.

Suomi on silti vain yksi markkinapaikoista, sillä koodaamiseen, tietokoneisiin ja internettiin liittyviä lastenkirjoja on käännetty jo 25 kielelle. Koodari-aktivistiksi itseään kutsuvalle Liukkaalle tulee vuosittain 180 matkapäivää ympäri maailmaa.

Ruby-hahmo syntyi Stanfordin tietojenkäsittelytieteen luennoilla, kun hän vietti yhden opiskeluvuoden Yhdysvalloissa kalifornialaisessa huippuyliopistossa.

– Kirjat olivat aivan sikatylsiä ja harmaita. Ohjelmointikieli oli nimeltään Ruby ja minä mietin, miten 6-vuotias pikkutyttö selittäisi tällaisia asioita. Ja ne kuvat alkoivat syntymään kirjojen marginaaleihin, Liukas hymyilee.

Slush-sukupolvi muutti elämän

Vuonna 2005 Linda Liukas aloitti opinnot Turun kauppakorkeakoulussa ja haaveili opiskelijatovereidensa tapaan työskentelevänsä joskus Nokialla.

Slush-sukupolvi ja startup-porukka muutti ajattelun ja koko elämän suunnan.

– Röyhkeä optimismi. Taivas on koreammalla, värit kirkkaampia ja kaikki on mahdollista. Jopa loskan ympäröimästä tehdashallista käsin.

Hän omaksui ajattelumallin, vaikka hänestä itsestään ei tullutkaan startup-yrittäjää.

– Ruby on tosi perinteisellä kustannusalalla toimiva lastenbrändi ja työllistään tasan yhden henkilön, mutta opin startup-skenestä asioita, jotka ovat auttaneet eteenpäin, Liukas toteaa.

– Aaltoes-yrityshautomo ja se koko yrittäjävallankumous muutti sitä, että voi tehdä omaa juttua. Oli se sitten startup, taideprojekti tai jotain ihan muuta.

Amerikan opetus – älä pelkää epäonnistumista

Liukas on asunut Yhdysvalloissa kahteen otteeseen. Opiskeluaikana hän asui Piilaaksossa, Kaliforniassa ja työuran alkuvaiheessa New Yorkissa. Ajanjaksot osoittautuivat ajattelun kannalta käänteentekeviksi.

Piilaakso opetti kunnianhimoa ja sitä, että epäonnistumista ei tarvitse pelätä. New York puolestaan näytti sen, että ihmisellä voi olla monta identiteettiä. Suomessa ihmiset lokeroidaan helpommin yhden asian alle.

– New Yorkissa saattoi törmätä näyttelijä-barista-startup-yrittäjään tai koiranulkoiluttaja-elokuvakäsikirjoittaja-tasapainotaiteilijaan.

– En olisi voinut kuvitella, että minusta voi tulla lastenkirjailija-kuvittaja-koodari, ellen olisi asunut jenkeissä vähän aikaa, Liukas nauraa.

Ohjeet yrittäjyyteen

Puoli seitsemän pyysi Linda Liukasta antamaan keskeisimmät ajatukset, joista hänelle itselleen on ollut apua maailmanmarkkinoilla toimivana lastenkirjailija-yrittäjänä. Ohjeet ovat tuttuja startup-maailmasta.

1. Aloita ennen kuin olet valmis

– Kun ryhdyin kirjoittamaan ensimmäistä Ruby-kirjaa, en ollut kunniatohtori, en osannut ohjelmoida hyvin, en osannut piirtää, enkä ollut kirjoittanut kirjaa koskaan aikaisemmin.

– Jos olisin odottanut siihen asti, että olen valmis, en olisi vieläkään kirjoittanut yhtäkään näistä kirjoista, Liukas kertoo.

2. Kaikista ideoista ei tarvitse tehdä startup-yrityksiä

– Ei ole mitään tarvetta siihen, että kaikkien pitäisi mitata menestymistään sillä, montako työntekijää palkkaa tai kuinka paljon nostaa rahoitusta. Ongelmaratkaisu riippuu siitä, mitä ongelmaa olet ratkaisemassa, Liukas analysoi.

– Suosikkiajatukseni on Armi Ratialta, joka sanoi, että Marimekko olisi voinut olla vaatebrändin sijaan yhtä hyvin kukkakauppa tai huvipuisto, koska hän halusi vain projisoida sitä omaa sisäistä maailmaansa.

3. Tähtää heti suurille markkinoille

– Esimerkiksi minun kirjaani ei olisi olemassa, jos se olisi tehty vain 5 miljoonan ihmisen kotimarkkinoille. Sitä oli pakko tehdä alusta lähtien kansainvälinen lastenbrändi, Liukas sanoo.

– Jos olisi ajatellut, että minulla on 20 vuotta aikaa, niin mitään ei olisi tapahtunut. Vauhdin ja kunnianhimon voi oppia startupeilta, teki sitten mitä tahansa.

4. Älä pelkää epäonnistumista

Eikö varovaisuutta tarvita ollenkaan? Liukas vastaa kysymyksellä.

– Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua? Kirja ei myy jonain vuonna.

Konkurssi?

– No, siitä oppii. Tai sitten pitää suunnitella talous niin, että ei tee konkurssia.

– Ei ajatella niin, että epäonnistuminen on stigma. Elämän aikana voi kokeilla kaikenlaista ja vasta jälkeenpäin voi nähdä mikä toimi.

_Katso koko Puoli seitsemän -ohjelma _

Linda Liukas Puoli seitsemän studiossa