Kyselyt povaavat ruotsidemokraateille jytkyä – Nämä 5 asiaa selittävät puolueen suosion nousua

Ruotsidemokraateista povataan Ruotsin tulevien parlamenttivaalien suurinta voittajaa.

Ruotsin vaalit
Jimmie Åkesson
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kampanjoi elokuussa Sundsvallissa. Hänen puolueensa ennustetaan nousevan Ruotsin vaalien voittajaksi.Mats Andersson / EPA

Ruotsidemokraateille povattu vaalimenestys on yksi Ruotsin valtiopäivävaalien tarkoimmin seuratuista kysymyksistä. Jos kyselyt pitävät paikkansa, puolue saattaa lähes kaksinkertaistaa äänimääränsä tulevissa vaaleissa.

Vuoden 2014 valtiopäivävaaleissa puolueen kannatus oli 12,9 prosenttia. Nyt mielipidetiedustelut ovat ennustaneet ruotsidemokraattien kannatuksen nousevan jopa 20 prosentin liepeille.

Ruotsissa vallasta ovat kamppailleet perinteisesti kaksi puolueblokkia – vasemmisto ja oikeisto. Ruotsidemokraattien mahdollinen nousu suurimpien puolueiden joukkoon voikin sekoittaa politiikan kentän todenteolla.

Yle listasi syitä Ruotsidemokraattien suosiolle ja kokosi taustoittavat jutut aiheesta.

1. Maahanmuutto nousi vaalien keskeiseksi teemaksi

Ruotsidemokraatit ovat onnistuneet nostamaan maahanmuuttoon ja turvallisuuteen liittyvät kysymykset vaalien keskeisiksi kysymyksiksi. Muut puolueet ovat lähteneet mukaan keskusteluun.

Ruotsi on ollut Euroopan maahanmuuttomyönteisimpiä maita jo pitkään. Nyt maahanmuutosta ja ongelmista kotoutumisessa on alettu puhua Ruotsissa aiempaa kriittisemmin.

Iso käänne oli vuoden 2015 pakolaiskriisi, jonka aikana Ruotsiin saapui 160 000 turvapaikanhakijaa. Haaste ruotsalaiselle yhteiskunnalle oli suuri.

Perinteisesti pakolaisiin myönteisesti suhtautunut Ruotsi on monien muiden EU-maiden tavoin kiristänyt turvapaikkapolitiikkaansa.

Ilmapiirin muutos näkyy myös puoluepolitiikassa. Suurimmat puolueet sosiaalidemokraatit ja maltillinen kokoomus ovat kiristäneet omia maahanmuuttolinjauksiaan. Ne ovat tulleet politiikassaan lähemmäs ruotsidemokraatteja.

Myös kysymykset turvallisuudesta ja kotoutumisesta korostuvat. Keskustelua kiihdytti entisestään se, kun elokuussa lähiöissä poltettiin useita autoja.

– Kaikki puolueet tuntuvat huutavan lisää poliiseja, vaikka itse asiassa turvallisuus on oikeastaan tilastojen mukaan mennyt parempaan suuntaan, valtiotieteen professori Göran Djupsund Åbo Akademista sanoo.

Lue myös:

Analyysi: Kostivatko rikollisjengit poliisien tiukentuneen otteen? Ruotsin vaaleihin on alle kuukausi, ja autopalot myllersivät asetelmat uusiksi

Ruotsissa vaiettiin liian pitkään maahanmuuton ongelmista, sanoo sosiaalidemokraattien entinen valtiopäiväedustaja – "Kansan vaientaminen siirtolaisasioista kesti viime vaaleihin asti"

Maahanmuuttovastaiset Ruotsidemokraatit Ylelle Göteborgissa: “Autopalojen jälkeen vaalitelttamme on ollut täpötäynnä”

Jimmie Åkesson kampanjoi
Puheenjohtaja Jimmie Åkesson on pyrkinyt siistimään ruotsidemokraattien rivejä.Mats Andersson / EPA

2. Ruotsidemokraatit pyrkii yleispuolueen suuntaan

Moni karsastaa ruotsidemokraatteja edelleen puolueen historian, rasististen puheiden ja natsitaustan vuoksi. Puolue on kuitenkin puheenjohtajansa Jimmie Åkessonin johdolla pyrkinyt puhdistamaan rivejään näyttäytyäkseen salonkikelpoisempana.

Tutkijatohtori Johan Strang Helsingin yliopistosta pitää siistimistä yhtenä olennaisena syynä ruotsidemokraattien kannatuksen nousuun. Se on tehnyt osaltaan puolueen äänestämisestä hyväksytympää.

– Jimmie Åkessonilta on vaikeaa löytää suoria ylilyöntejä,Strang sanoo.

Ruotsidemokraatit on laajentanut agendaansa.

Se puhuu nykyään aiempaa enemmän esimerkiksi hyvinvointivaltioon liittyvistä kysymyksistä, kuten palveluiden saatavuudesta. Se on osaltaan auttanut laajentamaan kannattajakuntaa.

– Ruotsidemokraatit on ollut hyvin miehinen puolue. Uudet mittaukset osoittavat, että heidän kannatuksensa on noussut naisten keskuudessa. Äänestäjäkunta on laajentunut huomattavasti nuorista vihaisista miehistä, professori Djupsund kuvailee.

Maahanmuuttokysymys on kuitenkin yhä puolueen ydintä. Palveluistakin puhuessa ruotsidemokraatit kääntävät tutkijoiden mukaan taitavasti keskustelut maahanmuuttoon. Puolue kuitenkin myös tarvitsee äärisiipeään.

– Muukalaisvastaisuus on yhä taustalla, mutta paletti on laajempi, Djupsund sanoo.

Lue myös:

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja pitää naisten, muttei Trumpin puolta: Pystymme haastamaan muut puolueet, hallitsemme keskustelua

Ruotsidemokraattien Åkesson odottaa ruotsalaista jytkyä – mutta pääministeriksi häntä ei huolita

3. Ruotsidemokraattien kannattamisesta on tullut hyväksyttävämpää

Ruotsidemokraatit on ollut kovan linjansa vuoksi eristyksissä Ruotsin politiikassa. Muut puolueet eivät ole suostuneet tekemään puolueen kanssa yhteistyötä.

– Se, ettei kukaan halunnut puhua heidän kanssaan, antoi heille mahdollisuuden profiloitua ainoana oppositiona, Strang Helsingin yliopistosta sanoo.

Nyt ruotsidemokraattien äänestämisestä on tullut Ruotsissa hyväksyttävämpää. Populistien menestys maailmalla on vaikuttanut ilmapiiriin. Maahanmuuttovastaisista liikkeistä on tullut tavallisempia.

Ruotsidemokraatit on ollut Ruotsin politiikassa jo pitkään, joten puolue on myös vakiinnuttanut asemaansa.

– Ruotsidemokraatteja avoimesti kannattaneita pidettiin ennen melkein kylähulluina, mutta nyt melkein jokainen ruotsalainen tuntee jonkun, joka äänestää puoluetta, Strang sanoo.

Menestys kyselyissä voi synnyttää myös voittajan vankkurit -ilmiön. Kun puolue menestyy, kiusaus hypätä voittajan kyytiin kasvaa.

Kiinnostavaa on nähdä, minkä linjan muut puolueet ottavat vaalien jälkeen suhteessa ruotsidemokraatteihin. Sosialidemokraatit ovat ilmoittaneet myös nyt, etteivät ne aio tehdä ruotsidemokraattien kanssa yhteistyötä näidenkään vaalien jälkeen.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on sanonut, ettei samaan hallitukseen mennä, mutta vaalitulosta ei voi ohittaa. Strang epäilee, että Ruotsin kokoomus saattaisi johtaa oikeistohallitusta, mutta ruotsidemokraattien tuella.

Lue myös:

Muiden hylkimä ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Ylelle: Eristämisemme ei ole kovin aikuismaista

Analyysi: Aiemmin Ruotsin puoluejohtajat eivät edes vilkaisseet Jimmie Åkessonia – enää he eivät voi ohittaa ruotsidemokraattien kannattajia

Ruotsidemokraatit sekoittivat valta-asemat Gävlen kunnassa, ja pian sama voi tapahtua koko Ruotsissa – "Meillä on voimakas vaikutus politiikkaan"

Stefan Löfven
Sosialidemokraattien johtaja, pääministeri Stefan Löfven kampanjoi Örebrossa elokuussa. Puolueelle povataan historiallisen huonoa vaalitulosta.Pontus Lundhal / EPA

4. Protesti perinteisiä puolueita vastaan

Populistiset puolueet ja ehdokkaat ovat rynnistäneet vaalivoittoihin useissa länsimaissa viime vuosina. Yhdysvalloissa Donald Trump presidentiksi nousi perinteisen politiikan ulkopuolelta, Italiassa vallassa on populistihallitus ja britit äänestivät EU-eron puolesta.

Samankaltaiseen hermoon iskevät myös ruotsidemokraatit.

Osa ruotsalaisista kanavoi turhautumistaan perinteisiin valtapuolueisiin äänestämällä ruotsidemokraatteja, vaikka maan taloudella meneekin hyvin.

Sosiaalidemokraattinen puolue on menettänyt kannattajiaan ruotsidemokraateille perinteisillä teollisuuspaikkakunnilla.

– Syyt ovat samanlaisia kuin muuallakin Euroopassa. Protestoidaan avoimia rajoja ja globalisaatiota vastaan, Johan Strang Helsingin yliopistosta pohtii.

Hän huomauttaa, että viime aikoina ruotsidemokraatit näyttävät vieneen kannatusta enemmän maltillisen kokoomuksen suunnalta. Maltillinen kokoomus käy aina sisäistä tasapainoilua oman liberaalin ja konservatiivisemman siipiensä välillä. Ruotsidemokraatit vievät nimenomaan konservatiivisen laidan ääniä.

– Ruotsidemokraatit täyttää eräänlaista konservatiivista aukkoa Ruotsin puoluekentällä feminismiä ja arvoliberaalia politiikkaa vastaan, Strang sanoo.

Lue myös:

Ylen kirjeenvaihtaja kävi sosialidemokraattien sydänmailla, jossa ruotsidemokraattien menestys pelottaa

Ulf Kristersson
Vaalien alla on spekuloitu, voisiko Ruotsin kokoomus tehdä jonkinlaista yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, vaikka puoluetta ei hallitukseen kelpuutettaisi.Patrik C Österberg / AOP

5. Heijastuvatko Ruotsin vaalit Suomeen?

Suomi valmistautuu ensi vuonna järjestettäviin eduskuntavaaleihin. Ruotsissa sosialidemokraateille povataan historiallisen huonoa vaalitulosta.

Suomessa sosiaalidemokraatit puolestaan johtavat täpärästi kyselyissä. Vaikka Ruotsin demarien tappio ei suoraan heijastuisi Suomeen, se tuskin nostaa sosiaalidemokraattien tunnelmaa Suomessakaan.

Perussuomalaiset puolestaan toivovat, että ruotsidemokraattien mahdollinen menestys siivittäisi myös heidän suosiotaan. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon johdolla perussuomalaiset ovat tiivistäneet yhteistyötään ruotsidemokraattien kanssa.

Lue myös:

Näin Ruotsin vaalit vaikuttavat Suomen politiikkaan: Halla-aho saa itsevarmuutta länsinaapurin populistijytkystä, demarihallituksen murskatappio hidastaisi Antti Rinteen kiriä pääministeriksi

Perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit tiivistävät yhteistyötään – "Edellinen johto oli huolissaan imagovaikutuksista"

Ruotsidemokraattien johtohahmo jäi kiinni maksuhuijauksesta – jää pois vaaleista