Yhdysvallat kyllästyi Pohjois-Korean viivyttelyyn ja päätti aloittaa uudelleen sotaharjoitukset

Yhdysvallat ei enää aio pidättyä sotaharjoituksista Etelä-Korean kanssa.

Pohjois-Korea
Eteläkorealainen osoittaa mieltään Yhdysvaltain suurlähetystön edustalla
Eteläkorealainen osoitti toukokuun puolivälissä mieltään Soulissa, lähellä Yhdysvaltain suurlähetystöä. Kyltissä vastustettiin Max Thunder -ilmasotaharjoitusta, joka hermostutti myös Kiinaa ja Pohjois-Koreaa.Jeon Heon-Kyun / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan, Kim Jong-unin kesäkuinen sovun henki on mennyttä. Pohjois-Korea ei ole tarttunut toimeen toteuttaakseen lupaustaan ydinaseohjelman purkamisesta.

Nyt Yhdysvallat on puolestaan pyörtänyt lupauksensa sotaharjoitusten keskeyttämisestä Pohjois-Korean läheisyydessä.

Puolustusministeri James Mattis kertoi viime yönä Suomen aikaa, että ensi vuodeksi ei ole tehty päätöksiä suurista sotaharjoituksista, mutta Pohjois-Korealle hyvän tahdon eleenä annettu lupaus harjoitusten keskeyttämisestä ei ole kestoltaan avoin.

– Meillä ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa lykätä enempää harjoituksia, sanoi Mattis.

Perinteisesti Yhdysvallat on järjestänyt kaksi suurta sotaharjoitusta – Foal Eaglen ja Max Thunderin – yhdessä Etelä-Korean kanssa keväisin. Harjoitusten suunnittelu kestää kuukausia.

Elokuulle suunniteltu Ulchi Freedom Guardian -harjoitus ehdittiin kuitenkin perua (siirryt toiseen palveluun). Pohjois-Korea on pitkään vaatinut isojen sotaharjoitusten lopettamista, koska se pitää niitä imperialistisina provokaatioina.

Koreoiden johtajien tapaaminen yhä suunnitelmissa

Etelä-Korean ja Pohjois-Korean suunnitelmat maiden johtajien tapaamisesta ensi kuussa ovat edelleen voimassa. Kyse on kolmannesta Moon Jae-inin ja Kim Jong-unin tapaamisesta.

– Koska Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain suhteet ovat umpikujassa, Koreoiden huippukokouksen tarve on entistäkin suurempi, sanoi Etelä-Korean presidentin tiedottaja Kim Eui-Kyeom lehdistötilaisuudessa.

Trump ilmoitti perjantaina peruneensa ulkoministeri Mike Pompeon ensi viikolle suunnitellun matkan Pohjois-Koreaan. Perusteluna oli silloinkin se, ettei Pohjois-Korea ole edennyt ydinaseriisunnassa. Trump syytti tilanteesta osin Kiinaa ja katsoi, että Pompeon johtamat Pohjois-Korea-neuvottelut voivat odottaa, kunnes kauppasota Kiinan kanssa on saatu ratkeamaan.

Lue lisää:

Ydinaseriisunta entistä pahemmassa vastatuulessa: Pohjois-Korean valtionmedia syyttää Yhdysvaltoja "rikollisesta juonesta sodan aloittamiseksi"

Trump antoi Kimille ison propagandavoiton saamatta vielä mitään vastineeksi – katso kirjeenvaihtajan videoanalyysi

Lähteet: AFP, Reuters