Nämä 9 muutosta hallitus tekee elämääsi: Tupakka-askin hinta nousee, Koskenkorva kallistuu ja pienimpiin eläkkeisiin 9 euron kuukausikorotus

Verokarhu ottaa ensi vuonna kansalaisen kukkarosta erilaisia haittaveroja. Niillä on vähiten vastustajia ja harva haluaa luopua paheistaan. Tuloverot eivät juuri kiristy. Yle listasi yhdeksän muutosta kansalaisten elämässä.

budjetit

1

Tupakka palaa sormien välissä
Tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaneilla voi olla neljä kertaa enemmän normaaleja keuhkoputkien pintasoluja kuin edelleen tupakoivilla. Henrietta Hassinen / Yle

Tupakka- ja viinavero nousevat

Tupakoitsijoille on tulossa ensi vuonna kaksi veronkorotusta, tammikuussa ja heinäkuussa. Tällä hetkellä tupakka-aski maksaa noin seitsemän euroa. Veronkorotuksen jälkeen askin hinta on 7,60 euroa.

Veronmaksajien keskusliiton laskelmien mukaan valtioon kirstuun saadaan korotuksella 68 miljoonaa lisää.

Myös viinaksien hinnat nousevat verokorotuksen myötä. Korotuksia tulee keskioluen, viinin ja viinan hintoihin. Koskenkorva-pullon hinta nousee 17 senttiä. Hallitus ilmoitti päättävänsä myöhemmin, miten hinnankorotukset kohdistuvat eri juomiin.

2

Virvoitusjuomapulloja kaupan hyllyllä
Richard Levine / AOP

Virvoitusjuomavero nousee

Limsoissa on paljon sokeria ja sen käyttöä halutaan vähentää, jos ei muuten niin kansanterveyden nimissä. Puolentoista litran limonadipullon hinta on nousemassa kymmenellä sentillä.

Aiemmin Suomessa perittiin makeisveroa, mutta se poistettiin 2017. Makeisveroa perittiin jäätelöistä, karkeista ja virvoitusjuomista. Poistamisen syynä olivat verosta tehdyt valitukset. Niiden mukaan makeisvero väärensi kilpailua, koska esimerkiksi keksit jäivät veron ulkopuolelle.

3

Uusia autoja vantaalaisessa autoliikkeessä.
Sasha Silvala / Yle

Ajoneuvovero kevenee

Vuodesta 2020 ajoneuvovero kevenee. Veroale maksaa valtiolle 50 miljoonaa veroa. Ajoneuvovero peritään nykyään hiilidioksidipäästöjen mukaan. Ajoneuvovero on eräänlainen auton käyttömaksu. ** **

4

Äiti ja lapsi
Henrietta Hassinen / Yle

Pienimmät päivärahat nousevat

Pienimpiä päivärahoja (sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha, kuntoutusraha ja erityishoitoraha) korotetaan työmarkkinatukea vastaavalle tasolle. Tähän tarvitaan ensi vuonna 20 miljoonaa euroa lisää. Se merkitsee 80,50 euron kuukausikorotusta vähimmäispäivärahoihin.

Kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten takuueläketta korotetaan. Tämä tarkoittaa kuukaudessa arviolta 9 euroa.

Lääkkeiden vuosiomavastuurajaa alennetaan. Muutos valmistellaan yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa.

Lisää rahaa on tulossa myös talous- ja velkaneuvontaan, ulosotossa tehtävään velallisten neuvontaan ja tuomioistuinkäsittelyjen nopeuttamiseen.

5

Traktori pellolla.
Kalle Niskala / Yle

Maanviljelijät saavat korvauksia

Maanviljeiliöille maksetaan korvauksia kuivasta kesästä. Tänä ja ensi vuonna maanviljelijät saavat korvauksia yhteensä 86,5 miljoonaa euroa. Kriisirahoja on tarkoitus maksaa 30 miljoonaa nopeasti jo tämän vuoden puolella.

6

Osakkeiden arvoja paperilla
Henrietta Hassinen / Yle

Sijoitustili piensijoittajille

Piensijoittajille tulee uusi sijoitustili. Sille voi laittaa enintään 50 000 euroa. Tilillä voi käydä osakekauppaa, mutta verot tuotoista maksetaan vasta silloin, kun voitot nostetaan tililtä. Uudistus tulee voimaan 2020 alusta. Näin halutaan helpottaa piensijoittajien elämää.

7

tyrskyjä rantakalliolla
Ismo Pekkarinen / AOP

Itämeren suojeluun rahaa

Hallitus tehostaa Itämeren ja sisävesien suojelua, jotta niiden tila paranisi. Rahaa suojeluun käytetään kolmen vuoden aikana yhteensä 45 miljoonaa euroa. Rahoituksella vähennetään maatalouden ravinnekuormitusta ja parannetaan kaupunkien jätevesien käsittelyä. Itämeren tilan tutkimusta parannetaan. Rahoja tarvitsee etenkin Aranda-tutkimusalus.

8

eläkeläisen kädet laskevat euroja
Eläkeläisten vappusatanen ei toteudu kerralla. Pieniä alle 1 400 euron eläkkeitä nostetaan neljän vuoden aikana. AOP

Työttömät eläkkeelle (Lex-Lindström)

Ikääntyneet työttömät pääsevät helpommin eläkkeelle. Eläketukea voivat saada viisi vuotta työttömänä olleet, kuusikymmentä vuotta täyttäneet. Tuki olisi sama kuin nykyinen takuueläke, 775 euroa.

Lex-Lindström on saanut nimensä työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan. Laki on ollut voimassa kesäkuusta lähtien ja se saa nyt jatkoa.

9

Äiti, isä ja kaksi lasta lastenhuoneessa.
AOP

Lapsiperheille pieniä helpotuksia

Pienituloisimpien pikkulapsiperheiden perusturva paranee, kun vanhempainpäivärahat nousevat samalla, kun vähimmäispäivärahoja korotetaan.

Ulkomailta adoptoivien perheiden adoptiotuen tarkistamiseen ehdotetaan 300 000 euroa. Monikkoperheiden isille myönnetään isyysraha pidennettynä. Lapsesta yksin huolehtivalle äidille myönnetään oikeus isyysrahaa vastaaviin vanhempainpäivärahapäiviin. Adoptiovanhemman vanhempainrahakautta pidennetään.

Influenssarokotteita tarjotaan jatkossa puolivuotiaasta lähtien aina kuusivuotiaisiin asti. Rokotteiden hankintaan ehdotetaan miljoona euroa lisää.

Juttua korjattu 30.8. kello 10.18: Takuueläke on 775 euroa, jutussa oli vanha tieto.

Lue myös:

Analyysi: Jaettavaa on vähän, mutta budjettiesitys on tekijöidensä näköinen

Suomeen tulee uusi sijoitustapa – Mutta mikä ihme osakesäästötili on?

Sipilän hallituksen viimeinen budjetti: Palkansaajien verotus säilyy lähes ennallaan, alkoholi ja tupakka kallistuvat, maatalous saa kriisirahaa

Maatalous budjettiriihen voittaja – MTK: ”Kymmenien miljoonien tukea pitää peilata satojen miljoonien menetyksiin”