1. yle.fi
  2. Uutiset

Kierrätyspisteitä järjestävä Rinki myöntää siisteyssongelmat ja aikoo nyt tehostaa siivousta

Sotkuiset ja epäsiistit ekopisteet ovat olleet arvostelun kohteena erityisesti Savo-Pielisen alueella.

jätteiden lajittelu
Muovinkeräyspiste kauppakeskuksen parkkipaikalla.
Matti Myller / Yle

Rinki-ekopisteiden epäsiisteys on ollut erityisen ongelmallista Savo-Pielisen alueella. Rankan arvostelun kohteeksi joutuivat viime keväänä esimerkiksi Kuopion Prisman pihassa sekä Petosella sijaitsevat kierrätyspisteet. Myös Siilinjärven ja Pieksämäen keskeisistä ekopisteistä tuli kevään aikana runsaasti huonoa palautetta. Ekopisteiden törkyisyydestä on kanneltu ministeriöön asti.

Jäteverkoston tilannetta on elokuussa käsitelty Savo-Pielisen jätelautakunnan ja Rinki-ekopisteitä pyörittävän Suomen pakkauskierrätys RINKI Oy:n välisissä keskusteluissa. Rinki on luvannut tehostaa siivousta toteuttavan tahon ohjeistusta ja koulutusta.

– Kävimme läpi ne ongelmalliset pisteet, joissa on jatkuvia haasteita. Rinki myönsi, että tiettyjä ongelmia on, kertoo palvelupäällikkö Saija Pöntinen Kuopion kaupungilta.

Palaute törkyisistä ekopisteistä vähentynyt kesän aikana

Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori sanoo, ettei yrityksessä ole missään vaiheessa kielletty, ettei ekopisteillä olisi ollut törkyistä.

– Ongelmia on joka puolella, mutta Savo-Karjalan alueella niitä on ollut keskimääräistä enemmän. Siellä siivous ei ole toiminut niin kuin olisi pitänyt, tiivistää Tammivuori.

Tammivuori myöntää, että Ringin olisi pitänyt valvoa siivousta paremmin ja niin tullaan jatkossa tekemään. Siivousta tekevälle alihankkijalle on jo tarkennettu ohjeistusta. Siivoojia on myös neuvottu valokuvaamaan ekopisteet ennen ja jälkeen siivouksen.

Palvelupäällikkö Saija Pöntisen mielestä Ringin kehittämissuunnitelmat siivouksen suhteen kuulostavat hyviltä.

– Erityisesti suunnitelmat näiden tosi kuormittuneiden pisteiden suhteen vaikuttivat hyvältä. Sovimme myös, että jatkossa pidämme useammin palaveria, jolloin kaikki tietävät, miltä verkoston tilanne näyttää ja millaista palautetta on tullut, kiittelee Pöntinen.

Hänen mukaansa törkyisistä kierrätyspisteistä tuli runsaasti palautetta keväällä ja alkukesästä.

– Nyt on ollut hiljaisempaa.

Myös Tammivuoren mukaan kevään ja kesän jälkeen palautetta ei ole tullut yhtä paljon.

– Huhtikuussa asiakaspalveluun tuli paljon palautetta, että siellä on epäsiistejä pisteitä, kertoo Tammivuori.

Ekopisteillä runsaasti sinne kuulumatonta jätettä

Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori muistuttaa, että suurin ongelma on ollut tiettyjen ekopisteiden ympäristön törkyisyys. Ei niinkään kierrätyspisteiden riittävä tyhjennnys.

– Tyhjennysvälejä seurataan jatkuvasti. Puristimia seurataan kaukovalvonnalla ja me saamme automaattisen ilmoituksen, kun ne tulevat täyteen. Tällöin tilaamme heti tyhjennyksen, Tammivuori selittää.

Ongelmaksi muodostuu kuluttajien ekopisteille jättämä muu jäte, joille pisteillä ei ole jättöpaikkaa. Ihmiset jättävät kierrätyspisteille esimerkiksi sähköromua ja sekajätettä.

– Siivoamme ne kyllä sieltä omalla kustannuksella pois, Tammivuori muistuttaa.

Lue seuraavaksi