1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nukketeatterit

Katso kuinka Cheap räppää "Bemarit on ikuisia" – aikuisten nukketeatteria tehdään intohimolla, mutta se tunnetaan huonosti

Suomessa nähdään kymmeniä aikuisnukketeatterin kantaesityksiä vuodessa. Silti suuri yleisö on tietämätön monipuolisesta tarjonnasta.

Cheap.
Cheap on luvannut julkisesti, että "Tuun kyl bäkkii takasi ku oon tuhlannu rahani". Kuvaus ja editointi: Janne Ahjopalo / Yle

Kun rap-laulaja Cheek kokosi päätöskonsertteihinsa Lahden mäkimontussa 60 000 ihmistä, samaan aikaan paikallisessa kulttuuriravintolassa lauteille nousi nukkehahmo Cheap. Cheekin konsertin nimi oli Valot sammuu – Cheapin versiona Ledit sammuu.

Yleisöä oli paikalla noin 100, kertoo näyttelijä Kalle Sulalampi Nukketeatteri Niveltämöstä. Illassa kuultiin muun muassa Sulalammen ja Ilmari Myllysen yhdessä sanoittama kappale Bemarit on ikuisia.

– Helsingistä matkusti erikseen Cheapiä katsomaan 30 hengen seurue, mutta he valitettavasti saapuivat myöhässä, kertoo Sulalampi.

Cheap on esikuvansa tavoin lahtelainen räppäri. Hahmo näki pari vuotta sitten päivänvalon Helsingin Kansallisteatterin Lavaklubilla. Niveltämö on lahtelaisten vapaiden taiteilijoiden muodostama ammattinukketeatteri, joka toiminut vuodesta 2006 lähtien.

Aikuisille suunnattu "Nukkemusikaali — Pikakelaus Euroopan historiaan" on ensimmäinen osa Niveltämön nukkemusikaalitrilogiasta, jossa luodaan katsaus valkoisen miehen historiaan, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Esitys kokoaa Euroopan historian yhteen esitykseen Antiikin Kreikasta ristiretkiin ja teollisesta vallankumouksesta toiseen maailmansotaan – nukeilla esitettynä, musiikin säestyksellä ja mustalla huumorilla maustettuna. Kuva: Rami Rusinen

Rahaa ja narsismia

Nukketeatterin tekijät suorastaan puhkuvat intoa ja ideoita. Aikuisille suunnatulla nukketeatterilla menee hyvin, vahvistetaan nukketeatterin tiedotus- ja yhteistyöjärjestö Unimasta. Suomessa nähdään kymmeniä aikuisnukketeatterin kantaesityksiä vuodessa.

Nukketeatterifestivaaleja järjestetään kymmenkunta vuodessa: Helsingissä oli juuri kansainvälinen nukketeatterifestivaali (siirryt toiseen palveluun). Nukketeatteri Sampon järjestämässä viisipäiväisessä tapahtumassa oli yli 1 200 katsojaa.

Aura of Puppets ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotanto "Prinsessa Hamlet". Kuva: Jussi Virkkumaa

Alan ammattilaisia on Suomessa noin 160. Nukketeatteriammattilaisia valmistuu Turun ammattikorkeakoulusta. Tämä tarkoittaa alaa uudistavia uusia sukupolvia, kertoo Uniman hallituksen varapuheenjohtaja Maiju Tawast.

– Aikuisille suunnattu nukketeatteri tarttuu yhteiskunnallisiin aiheisiin ja draamaan. Mikään ei ole periaatteessa kiellettyä. Lavalla voidaan nähdä esimerkiksi nukkeja, tanssijoita, naamioita ja videotekniikkaa hyvin monipuolisesti.

Tawast pohtii, miksi Suomessa tunnetaan vähän aikuisnukketeatteria ja nukketeatteria ylipäätään, vaikka laadukasta tarjontaa olisikin.

– Syynä on taidelajin nimeen Suomessa liittyvä ongelma: nukketeatteri saatetaan vieläkin yksioikoisesti mieltää tätien lapsille heiluttamiksi käsinukeiksi. Nykynukketeatteri on kuitenkin kaikkea muuta. Se voi olla esineteatteria, visuaalista teatteria, eri taidelajeja yhdistelevää ja totuttuja teatterikäytäntöjä ravistelevaa.

Nukketeatteri Kuuma Ankanpoikanen ja Tehdas yhteistuotannossa "Assholes". Kuva: Jussi Virkkumaa

Lahtelaisen Cheapin räppäyksessä tuodaan esille raha ja narsismi. Tietääkö Cheek, että Cheap on olemassa?

– Cheek ei valitettavasti ole ottanut asiaan kantaa. Mutta ihan hyvin me molemmat mahdumme Suomen räppiskeneen, rauhoittelee näyttelijä Kalle Sulalampi.

Vaikka Cheap teki päätöskonsertin, saattaa hahmo tehdä comebackin parodia-tyylillä.

– Harkinnassa on #metoo-kampanjaan osallistuminen #itwasme-jatkolla.

Cheap ja näyttelijä Kalle Sulalampi aistimassa lahtelaisen parkkihallin tunnelmaa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle