Hyppää sisältöön

Suomeen tulee uusi sijoitustapa – Mutta mikä ihme osakesäästötili on?

Yle koosti 11 kysymyksen ja vastauksen listan, jonka avulla pääset jyvälle osakesäästötilin perusasioista.

Kuva: AOP

Osakesäästötili otetaan Suomessa käyttöön vuonna 2020, päätti hallitus budjettiriihessään.

Valtiovalta haluaa innostaa suomalaiset kotitaloudet sijoittamaan pörssiyhtiöiden osakkeisiin. Suomalaiset ovat esimerkiksi ruotsalaisiin verrattuna laiskoja sijoittamaan varojaan.

Tavallisen kotitalouden vinkkelistä uudistus ennen kaikkea yksinkertaistaa osakeomistusten verotusta. Yle kysyi Pörssisäätiön toimitusjohtajalta Sari Lounasmereltä, mistä on kyse.

1. Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötilille voi tallettaa rahaa, ja tilin sisällä rahalla voi ostaa pörssiyhtiöiden osakkeita. Osakkeita voi myydä ja ostaa ilman, että tarvitsee miettiä verotusta.

Tilille voi saada myös (yritysten maksamia) osinkoja ilman, että niistä täytyy välittömästi maksaa veroja. Osinkotulot voi sitten sijoittaa uudestaan, jolloin raha kasvaa korkoa korolle.

Verot maksetaan vasta sitten, kun rahoja nostaa tililtä ulos.

2. Miten osakesäästötili perustetaan?

Niitä tulevat tarjoamaan todennäköisesti pankit ja muut luvanvaraiset finanssilaitokset.

Käytännössä ihminen on yhteydessä omaan pankkiinsa tai etsii netistä sopivan palveluntarjoajan. Tili perustetaan todennäköisesti sähköisesti tunnistautumalla esimerkiksi pankkitunnuksilla.

3. Miten tilin kautta sijoitetaan?

Tyypillisesti se voisi toimia niin, että ihminen laittaa kuukausittain palkastaan sivuun tietyn summan osakesäästötilille.

Sitten vaikkapa kerran tai pari vuodessa hän katsoo, kuinka paljon tilille on kertynyt rahaa ja päättää, minkä pörssiyhtiön osakkeisiin rahat sijoittaa.

Sijoittamisen voi aloittaa ensiksi yhdestä yhtiöstä, seuraavalla kerralla ostaa toista ja rakentaa näin hiljalleen omaa osakesäästötiliään.

4. Millaista tuottoa osakesäästötililtä sopii odottaa?

Osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton perusteella voitaisiin ajatella, että maltillinen tuotto voisi olla 5–10 prosenttia vuodessa.

Osakesijoittaminen on toki kestävyysurheilulaji. Välillä yritysten arvot nousevat ja välillä laskevat, mutta toistaiseksi uudet huiput ovat olleet edellistä korkeampia.

5. Jos on tuottoa, on myös riski rahojen menettämisestä. Kuinka iso riski osakesäästötiliin liittyy?

On erittäin tärkeää hahmottaa, että tuotto-odotus ja riski kulkevat käsi kädessä. Osakesäästötilissä riski liittyy osakemarkkinoiden kehittymiseen ja yhtiöihin, joita omistaa tilillään.

Ainoa hallita riskiä tinkimättä tuotto-odotuksesta on hajauttaminen. Se tarkoittaa sitä, että sijoittaa eri yrityksiin, ja mielellään eri toimialoille. Jos jollain toimialalle menee huonosti, niin toisella sujuu hyvin.

Toisaalta omistusta voi hajauttaa myös sijoittamalla vähitellen eri ajankohtina niin, ettei kerralla laita kaikkia rahojaan kiinni, ja myöhemmin joudu toteamaan, että olipa huono ajankohta.

6. Millaisille ihmisille osakesäästötili sopii?

Minun mielestäni se sopii kaikille. Erityisesti suosittaisin sitä niille kolmelle miljoonalle lottoajalle, jotka laittavat rahojaan viikoittain tai kuukausittain peliin rikastumisen toivossa.

Tässä ei voi luvata, että yön yli tulee miljonääriksi. Mutta kun rahaa laittaa kuukausittain sivuun, lopulta voi käydä niin, että vaurastuu.

7. Kuka tekee osakesäästötilillä sijoituspäätökset?

Ihminen itse tekee päätökset ja on myös osakkeiden omistaja.

Ero rahastoihin on juuri siinä, että (aktiivisesti hoidetuissa) rahastoissa salkunhoitaja tekee sijoituspäätökset ja finanssilaitos (esim. pankki) omistaa osakkeet.

8. Millaisia kuluja osakesäästötilistä pitää maksaa pankille?

Todennäköisesti osakesäästötilillä tehtävistä osakkeiden ostoista ja myynneistä maksetaan kaupankäyntipalkkioita. Mahdollisesti pankki saattaa lisäksi periä kuukausittaista palkkiota.

Jotta osakesäästötilin käyttö kannattaa, näiden maksujen pitää olla pieniä. Siitä pitää huolen joko kilpailu tai tarvittaessa asiasta voidaan myös säätää lailla.

9. Milloin tuotoista maksetaan verot?

Verot maksetaan silloin kun nostaa rahaa tililtä pois. Mikäli tili on siinä vaiheessa voitolla, voitto-osuudesta eli tuotosta maksetaan pääomatuloveroa.

Pääomatulon veroprosentti on Suomessa 30 prosenttia ja erittäin korkeille pääomatuloille 34 prosenttia.

10. Onko osakesäästötilille rajoituksia rahan nostamisen suhteen?

Rahan nostamiseen ei tule rajoituksia. Sen sijaan rahan tallettamiselle tulee 50 000 euron katto.

Euromääräisellä rajalla on haluttu varmistaa, ettei uudistus aiheuta alkuvaiheessa suuria veromenetyksiä valtiolle.

11. Mikä merkitys osakesäästötileillä on Suomen talouden kannalta?

Kotitaloudet ovat nousseet yhä tärkeämmäksi yritysten kasvun rahoittajaksi. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että yrityksiä on listautunut paljon pörssiin.

Kotitalouksilla on paljon talletuksia. Olisi tärkeää, että osa rahoista sijoitettaisiin myös osakemarkkinoille.

.
.