Tyypillinen virhe on lisätä kahvijauheen määrää, vaikka pitäisi vaihtaa kahvin paahtoastetta – Uutatko sinäkin kahvisi väärin?

Vahvempaa kahvia ei tehdä annostelemalla kahta mitallista kahvijauhetta yhden sijaan, vaan ostamalla omaan makuun sopivaa kahvia ja mittaamalla sitä juuri oikea määrä. Suomen parhaana palkitun kahvipaahtimon paahtomestari antaa 3 muutakin vinkkiä.

kahvi
Paahtomestari Visa Tuovinen paahtaa kahvia lappeenrantalaisessa Lehmus Roasteryssä.
YLE / Totti Toivonen

Hyvän suodatinkahvin valmistaminen laadukkaalla automaattikeittimellä on periaatteessa helppoa hommaa. Lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn paahtomestari Visa Tuovisen mukaan moni kuitenkin pilaa makunautintonsa heti alkuunsa.

– Eniten mokia tulee siinä, että ihmiset mittaavat kahvin väärin. Yleinen harhaluulo on, että kun halutaan vahvaa kahvia, otetaan yhden mitallisen sijaan kaksi mitallista vaaleapaahtoista kahvia kupillista kohden.

Tällöin kahvi kuitenkin vain uuttuu väärin. Oikea tapa tehdä vahvempaa kahvia on ostaa tummemmaksi paahdettua, vahvemman makuista kahvia ja mitata sitä suodatinpussiin oikea määrä suhteutettuna veden määrään. Kahvin makua optimoidaan siis kahvin laadulla ja ominaisuuksilla eikä mittaamalla sitä suodatinpussiin enemmän tai vähemmän.

Tuovisen ohje oikeasta määrästä on 7,5 grammaa jauhettua kahvia 1,25 desilitran kahvikupillista kohti. Eri paahtimoiden ohje määrästä vaihtelee hieman. Esimerkiksi Pauligin ja Löfbergsin paahtimoiden ohje on 7 grammaa kuppia kohden.

Paahdettuja kahvipapuja lappeenrantalaisen Lehmus ROasteryn muoviämpäsissä.
Kahvia tulisi mitata 7 - 7,5 grammaa 1,25 desilitran vesimäärää kohden.YLE / Totti Toivonen

Kahvista on mahdollista saada uuttumaan veteen noin 30 prosenttia. Lehmus Roasteryn kahvit on tehty niin, että ideaali-uutoksessa veteen uuttuu 18-22 prosenttia kahvipavuista. Erilaisille uuttomenetelmille sopii erilainen jauhatus. Esimerkiksi espressoa varten kahvi pitää jauhaa hyvin hienoksi, koska uuttoaika on äärimmäisen lyhyt. Suodatinkahvin jauhatuskarkeus on keskivertoa.

Oikean mittaamisen ja onnistuneen uuttumisasteen seurauksena kahvi maistuu ideaalilta. Maku on tasapainoinen niin, että hapokkuudet, makeudet ja täyteläisyydet maistuvat sellaisina millaisina niiden kyseisessä kahvissa pitäisikin olla.

Mittaminen tulisi Tuovisen mukaan tehdä nimenomaan vaa'alla eikä useimmiten käytetyllä perinteisellä kahvimitalla. Tämä johtuu siitä, että paahtoasteissa on eri tiheys.

Ne kolme muuta vinkkiä

Kahvin valmistaminen ei ole rakettitiedettä, vaikka jotkut pienpaahtimobuumiin hurahtaneet kahvihifistelijät saavatkin sen joskus siltä kuulostamaan. Näillä paahtomestari Tuovisen kolmella lisävinkillä pääsee jo pitkälle suodatinkahvin kanssa.

1) Laadukkaan kahvin ohella keskeinen kahvin makuun vaikuttava tekijä on vesi, koska valmiista kahvista 98,5 prosenttia on vettä. Veden on siis oltava raikasta ja puhdasta.

2) Uuttolaitteen pitää olla laadukas ja se tulee puhdistaa säännöllisesti rasvasta ja kalkista. Tarkoitukseen tehtyjä puhdistusaineita löytyy perusmarketista. Nyrkkisääntönä Tuovinen toteaa, että hyvää kahvinkeitintä ei saa muutamalla kympillä, vaan siitä pitää maksaa vähintään satanen. Sama koskee asiallista sähköistä kahvimyllyä.

3) Osta kahvia vain vähän kerrallaan, ettei se vanhene. Jos mahdollista, osta kahvi papuina ja jauha kahvi itse. Suodatinkahvi on parhaimmillaan kahdesta päivästä kahteen viikkoa paahtamisen jälkeen ja vain 15 minuuttia jauhamisesta. Kahvin aromit ovat tällöin parhaimmillaan.

Kahvien samppanja

Visa Tuovisen työ miehen omien sanojen mukaan on tuottaa bileet kahvinjuojan kielelle. Hän kehittää uusia paahtoprofiileja ja reseptejä lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn paahtomestarina. Pienpaahtimo palkittiin sekä viime että tänä vuonna Helsinki Coffee Festivaleilla vuoden paahtimona, vaikka yritys on vain parin vuoden ikäinen.

Monien muiden kahviammattilaisten tapaan Tuovinen itse arvostaa erityisesti Afrikassa korkeissa kasvuolosuhteissa kasvaneita kahvilajikkeita. Kahvien "shampanja" on Tuovisen mielestä etiopialainen Gesha-kahvi, joka on herkullisuutensa ohella asiaankuuluvasti myös hyvin kallista.

Katso Puoli seitsemän Alan ammattilainen -sarjan jakso paahtomestari Visa Tuovisesta.

Paahtomestari Visa Tuovinen paahtaa kahvia.
Puoli seitsemän Alan ammattilainen: paahtomestari Visa Tuovinen. Video: YLE / Totti Toivonen

Jos satut tietämään jonkun muun alansa ammattilaisen, jota toimittajamme kannattaisi käydä tapaamassa, voi vinkin laittaa osoitteeseen totti.toivonen@yle.fi.