1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Budjettiriihi

Kannatusmittausten kärjessä oleva SDP:n Rinne haluaisi pääministerinä investointeja, ei tyrmää lisävelkaa – "Ne maksavat itsensä takaisin"

Kokoomuksen Antti Häkkäsen mukaan haittaverotuksen kiristäminen ja tuloverotuksen keventäminen ovat järkeviä muutoksia, koska pienituloisille jää enemmän tuloja ja "saa itse valita, polttaako kallista tupakkaa".

Vaalikauden viimeinen budjetti valmis
Vaalikauden viimeinen budjetti valmis

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei tyrmää mahdollisuutta ottaa lisää velkaa ensi hallituskaudella, jos hänestä tulisi eduskuntavaalien jälkeen pääministeri. Ylen viimeisimmässä kannatusmittauksessa SDP oli kärjessä 21,2 prosentin kannatuksella.

Rinne ja kokoomuksen varapuheenjohtaja, oikeusministeri Antti Häkkänen vierailivat A-studiossa keskiviikkona.

Rinne korostaa, että nyt on investoitava tulevaisuuteen ja siihen, miten talous saadaan kestämään 2030-luvulle. Rinteen ehdotuksessa varhaiskasvatusta ja koulutusta kehitetään niin, että kukaan ei syrjäytyisi.

Rinteen mukaan asiat on laitettava mittasuhteisiinsa. Talous kulkee sadan vuoden sykleissä. Siksi taloutta on katsottava pidemmälle kuin seuraaville vuosille.

– Tulevaisuusinvestoinnit tarkoittavat, että ne alkavat maksaa itseään takaisin, Rinne sanoo ja viittaa peruskoulun kehittämiseen.

Ensi vuoden talousarviossa valtio ottaa vielä 1,5 miljardia euroa velkaa. Tavoitteena on, että velkaantuminen loppuu vuonna 2021.

"Saa itse valita, polttaako kallista tupakkaa"

Hallitus esitteli keskiviikkona ensi vuoden talousarvionsa. Tuloveroja kevennetään 130 miljoonan euron verran. Samaan aikaan haittaveroja kiristetään muun muassa alkoholin ja tupakan osalta.

Hallitus on painottanut, että verotus kevenee etenkin pieni- ja keskituloisilta.

Antti Häkkäsen mukaan verotuksen painopistettä on haluttu siirtää palkoista ja eläketuloista haittaveroihin.

Rinne arvostelee haittaverojen kiristämistä kuitenkin siitä, että kyseessä on kaikkiin tasapuolisesti kohdistuva vero, joka näin ollen kohdistuu eniten juuri pienituloisiin.

– Pienituloisella eläkeläisellä jää enemmän lompakkoon ja hän saa itse valita, polttaako kallista tupakkaa, Häkkänen toteaa vastineeksi.

Rinne syyttää hallitusta siitä, että se on keventänyt veroja erityisesti omistajatahoilta kuten yrityksiltä ja perintöjen saajilta. Häkkänen vetoaa tilastoihin, joiden mukaan verotus kevenee pienituloisilta.

– On myös sanottava, että jos halutaan suosia korkeaa osaamista ja että ihmiset ahkeroivat pitkää päivää, ei voi olla korkea verotuksen progressio niille, jotka etenevät työuralla ja saavat palkankorotuksia, Häkkänen perustelee.

Työpaikkoja saatava matalasti koulutetuille

Työntekijäjärjestöt kommentoivat Ylelle keskiviikkona, että talousarvion toimet työllisyyden parantamiseksi ovat oikeansuuntaisia, mutta eivät riittäviä. Häkkänen myöntää, että työttömien kovan ytimen purkaminen on vaikeaa.

Lääkkeeksi Häkkänen ehdottaa täsmätoimia muun muassa koulutukseen, työttömyysturvaan ja työvoimapalveluihin. Lisäksi asuntorakentamista pitäisi lisätä, jotta työn perässä muuttaminen helpottuisi.

STTK:n ekonomisti Seppo Nevalainen arvioi kuitenkin, että talousarviossa työvoimapalveluihin, koulutukseen ja työvoiman liikkuvuuden edistämiseen ei ole juurikaan tulossa lisää resursseja, jotta rakenteellisen työttömyyden ydintä saataisiin purettua.

Rinne haluaisi enemmän työpaikkoja matalan koulutustason omaaville, jotka työskentelevät usein palvelualoilla.

Esimerkiksi Rinne nostaa arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostamisen 30 000 euroon, mikä tukisi pieniä yrityksiä ja palvelualoja, joiden yritystoiminta on lisääntymässä. Myös esimerkiksi verovähennykset pienyrittäjälle työntekijän palkkaamisesta olisivat vaihtoehto.

– Näistä yritysten kannusteista palkata, arvonlisäverovähennyksistä ja muista olemme valmiita keskustelemaan. Ne kuitenkin maksavat paljon, Häkkänen totesi.

Lue lisää:

Budjettiriihessä esiteltiin keinoja työllisyyden kohentamiseksi – Yle kokosi kuusi tärkeintä kohtaa

Nämä 9 muutosta hallitus tekee elämääsi: Tupakka-askin hinta nousee, Koskenkorva kallistuu ja pienimpiin eläkkeisiin 9 euron kuukausikorotus

Analyysi: Jaettavaa on vähän, mutta budjettiesitys on tekijöidensä näköinen

Sipilän hallituksen viimeinen budjetti: Palkansaajien verotus säilyy lähes ennallaan, alkoholi ja tupakka kallistuvat, maatalous saa kriisirahaa

Suomeen tulee uusi sijoitustapa – Mutta mikä ihme osakesäästötili on?

Maatalous budjettiriihen voittaja – MTK: ”Kymmenien miljoonien tukea pitää peilata satojen miljoonien menetyksiin”