Kolttasaamelaiset äänestävät tänä viikonloppuna viimein uudesta luottamusmiehestään

Vuoden kestäneen odotuksen jälkeen kolttasaamelaiset äänestävät tänä sunnuntaina itselleen uuden luottamusmiehen.

luottamusmiehet
Veikko Feodoroff, Sergei Kp Fofonoff jaTanja Sanila
Veikko Feodoroff, Sergei Kp Fofonoff ja Tanja Sanila kisaavat kolttien luottamusmiehen paikasta sunnuntain vaaleissa.Ville-Riiko Fofonoff / Yle

Inarin kunnassa asuvat kolttasaamelaiset kerääntyvät tänä viikonloppuna äänestämään uudesta kolttien luottamusmiehestä. Sunnuntaina pidettävissä vaaleissa ehdokkaita on kolme: Veikko Feodoroff, Sergei Kp Fofonoff ja Tanja Sanila.

Kolttien luottamusmies on kolttasaamelaisten edustaja ja edunvalvoja. Koltat valitsevat keskuudestaan luottamusmiehen tavallisesti kolmeksi kalenterivuodeksi kerrallaan. Luottamusmies johtaa myös kolttasaamelaisten ikivanhaa kyläkokousta, joka on kolttasaamelaisten tärkein päätöksentekoelin, jolle kolttaneuvostot ja luottamusmies valmistelevat asioita.

Vaalit siirtyivät vuodella – luottamusmies toimii tällä kaudella vain kaksi vuotta

Syksyn vaaleissa äänestetään luottamusmies kaudelle 2018-2020. Näitä vaaleja kolttasaamelaiset ovat odottaneet jo vuoden ajan.

Vuosi sitten luottamusmiesvaalien ehdokasasettelu päättyi siihen, kun vaalilautakunta näki, että Veikko Feodoroff on ainoa vaalikelpoinen ehdokas ja vahvisti Feodoroffin suoraan kolttien luottamusmieheksi.

Vaaleja ei tullut ja alkoi vuoden kestänyt valituskierre. Lopulta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi vaalilautakunnan tekemän päätöksen valitusten perusteella.

Hallinto-oikeuden hylkäyspäätöksen jälkeen vaalilautakunta päätti 31. heinäkuuta järjestää vuoden 2017 luottamusmiesvaalin uusintavaalin.

Yle Sápmi on koostanut kolttien luottamusmiesvaaleja varten ehdokasesittelyt, joissa paneudutaan luottamusmiehen tärkeisiin tehtäviin ja tämän vuoden vaaliteemoihin.

Veikko Feodoroff: Maakuntakaavan uudistus vaikuttaa ensimmäisenä kolttasaamelaisten elämään

Kolttien luottamusmiesvaalien ehdokas Veikko Feodoroff

Sevettijärveläinen poromies Veikko Feodoroff on ehdokkaana vaaleissa numerolla 2. Hän on toiminut kolttien luottamusmiehen tehtävässä neljä kautta, yhteensä 12 vuotta.

Tämän syksyn vaaleissa hän nosti yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi vireillä olevan maakuntakaavauudistuksen, joka koskettaa paljon myös koltta-alueita, eli Sevettijärvi-Näätämön ja Nellim-Keväjärven alueita.

– Uutta maakuntakaavaa ollaan tekemässä nyt ja se onkin ensimmäinen asia, joka vaikuttaa paljon meihin kolttasaamelaisiin. Maakuntakaavaan sisältyy myös Jäämeren rautatie, jota ollaan suunnittelemassa maidemme läpi. Se tulee vaikuttamaan paljon meidän tulevaisuuteemme, kertoo Feodoroff vaalivideollaan.

Sergei Kp Fofonoff: Koltansaamen kielipesiin pitäisi saada lisää lapsia

Sergei Kp Fofonoff

Luottamusmiesvaalien konkari Sergei Kp Fofonoff on myös toiminut kolttien luottamusmiehenä, viimeksi 90-luvulla.

Näissä vaaleissa Fofonoff nosti esille huolensa koltansaamen kielen puolesta. Viime vuosina esimerkiksi Sevettijärvellä toimivan koltansaamen kielipesän toiminta on ajautunut siihen pisteeseen, ettei kielipesä toimi tällä hetkellä lainkaan koko kylässä.

– Kieliasiat ovat tärkeitä. Ivaloon ja Sevettijärvelle perustetut koltansaamen kielipesät toimivat yhä, mutta Sevetissä kielipesätoiminta on loppunut. Sinne täytyy saada lisää lapsia ja kielen opettajia, pohtii Fofonoff.

Tanja Sanila: Kuuluuko kolttien pieniä resursseja tuhlata Jäämeren rataan?

Kolttien luottamusmiesvaalit Tanja Sanila

Vaalien ainoa naisehdokas Tanja Sanila työskenteli viime kauden ajan kolttien luottamusmiehenä.

Mikäli hänet valittaisiin kolttien seuraavaksi luottamusmieheksi, hän lähtisi tarkastelemaan jo valmisteilla olevia lakialoitteita. Sanila pohtii vaalivideollaan, riittävätkö pienillä resursseilla toimivan kolttien kyläkokouksen voimat käsitellä esimerkiksi suunniteltua Jäämeren rataa.

– Tällaiset mediaseksikkäät aiheet, kuten esimerkiksi Jäämeren rautatie, ovat kyllä tärkeitä, mutta pitäisi ottaa huomioon, että se on ehkä tulossa vasta 30 vuoden päästä. Onko se sellainen asia, mihin meidän pienen kyläkokouksemme kannattaa laittaa vähäisiä resursseja ja tuhlata aikaa? En näe sitä tärkeänä, toteaa Sanila.

Luottamusmiehestä äänestetään vain koltta-alueella Inarin kunnassa

Kolttien luottamusmiesvaaleissa äänioikeutettuja on noin 470 kolttasaamelaista ja heidän puolisoaan.

Sunnuntain vaaleissa voi äänestää vain paikanpäällä seuraavissa paikoissa:

Näätämö: Näätämö Gateway, Sevettijärventie 12245, kello 11.00 – 14.00
Sevettijärvi: Kolttatalo, kello 16.00 – 19.00

Keväjärvi: Tero ja Terhi Harjun koti, Siskelintie 34, kello 11.00 – 14.00
Nellim: Nellimin kerhotalo, Siikajärventie 40, kello 16.00 – 19.00

Korjattu 30.8. klo 13:26: Hallinto-oikeuden hylkäyspäätöksen jälkeen vaalilautakunta päätti 31. heinäkuuta järjestää vuoden 2017 luottamusmiesvaalin uusintavaalin, ei uusia vaaleja. Ehdokasasettelu on näin ollen sama kuin syksyllä 2017.