Hyppää sisältöön

Laaja selvitys: Alkoholi tappaa kolme miljoonaa ihmistä joka vuosi – suomalaisten juomamäärät eurooppalaista keskitasoa, mutta humalahakuisuus on ongelma

Yleisimpiä alkoholista johtuvat kuolemat ovat Itä-Euroopassa ja osassa Afrikkaa.

Kuva: Markku Rantala / Yle

Alkoholin aiheuttamat sairaudet, väkivalta ja tapaturmat johtavat noin 3 miljoonan ihmisen kuolemaan joka vuosi, kansainvälinen selvitys osoittaa. Alkoholin haitat ihmiskunnalle voivatkin tulosten valossa olla luultua mittavampia.

Tulokset perustuvat 195 maassa vuosina 1990–2016 kerättyihin aineistoihin, ja niiden perusteella alkoholin käytössä ei terveyden kannalta ole olemassa turvallisia rajoja.

Alkoholi suurentaa riskiä sairastua ja menehtyä moniin sydän- ja verisuonitauteihin, syöpiin, maksakirroosiin, diabetekseen, epilepsiaan, haimasairauksiin sekä tuberkuloosiin ja hengitystietulehduksiin. Lisäksi itsetuhoisuus, väkivalta, tapaturmat, myrkytykset ja liikenneonnettomuudet liittyvät usein alkoholiin.

Analyysin perusteella alkoholin käyttö ja sen aiheuttamat kuolemat ovat harvinaisimpia Lähi-idässä ja yleisimpiä Itä-Euroopassa ja joissain Afrikan maissa. Alkoholikuolemien kymmenen kärkimaata ovat Venäjä, Ukraina, Liettua, Valkovenäjä, Mongolia, Latvia, Kazakstan sekä Lesotho, Burundi ja Keski-Afrikan tasavalta.

Suomalaiset ovat määrällisesti alkoholinkulutuksessa eurooppalaista keskitasoa, mutta keskeinen ongelma on humalajuominen ja suuret kerta-annokset.

Selvitys oli osa Global Burden of Disease Study 2016 -tutkimushanketta, josta vastaa yhdysvaltalainen Washingtonin yliopisto. Selvitys julkaistiin lääketieteellisessä The Lancet (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.