Etelä-Korea kieltää kahvin peruskouluissa ja lukioissa, myös opettajilta – THL:n tutkija ei pidä kieltoa tarpeellisena Suomessa

Koulutus on Etelä-Koreassa hyvin vaativaa ja kilpailuhenkistä, ja oppilaat parantavat oppimissuorituksiaan kofeiinilla.

kahvi
Nainen juo kahvia.
Etelä-Koreassa on innostuttu erikoiskahveista, mutta pian kahvia ei enää saa kouluista.EPA

Etelä-Korea kieltää kahvin myynnin kaikissa kouluissa. Syyskuun 14. päivän jälkeen kahvia ei enää saa myydä ala- ja yläkoulujen tai lukioiden ruoka-automaateissa tai ruokaloissa. Kielto koskee myös opettajia.

– Uudistuksen tarkoituksena on luoda terveellisiä ruokailutottumuksia lapsille ja nuorille. Pidämme huolta, että kahvi kielletään poikkeuksetta kaikissa kouluissa, Etelä-Korean ruoka- ja lääketurvallisuusviraston virkailija kertoi The Korea Times -lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Ennen kieltoa Etelä-Koreassa on uutisoitu oppilaista, jotka kärsivät sydämentykytyksistä kahvin takia, sanomalehti The Guardian kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Koulutus on Etelä-Koreassa hyvin vaativaa ja kilpailuhenkistä, ja oppilaat saattavat yrittää parantaa oppimissuorituksiaan kofeiinilla.

Etelä-Korea oli kieltänyt jo aiemmin kouluissa runsaasti kofeiinia tai energiaa sisältävien elintarvikkeiden, kuten kahvin ja makeisten, myynnin lapsille. Uusi säädös laajentaa kiellon koskemaan myös opettajia.

Suomessa ei suositella energiajuomia alle 15-vuotiaille

Suomessa ei ole tarvetta vastaaville kielloille, sanoo erikoistutkija Sari Niinistö Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ltä.

– Meillähän on hyvin toimiva kouluruokailu. Tarjolla on hyvä ja ravitseva lounas, eikä koulun ruokaloissa myydä kahvia, Niinistö sanoo Ylelle puhelimitse.

Suomessa suositellaan lasten kofeiininkäytön rajoittamista. Suosituksen mukaan lasten ei pitäisi nauttia kofeiinia päivässä enempää kuin kolme milligrammaa painokiloa kohti.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi 50-kiloisen lapsen tai nuoren ei ole turvallista juoda päivässä yli kahta desiä kahvia tai puolta litraa energiajuomaa.

Opettaja oppilaidensa kanssa luokassa.
Etelä-Korean kouluissa kahvi kielletään paitsi oppilailta, myös opettajilta.EPA

Kofeiini voi aiheuttaa lapsille ja nuorille esimerkiksi univaikeuksia, jännittyneisyyttä, ahdistusta ja sydämentykytystä.

Energiajuomia ei taas suositella lainkaan alle 15-vuotiaille.

Niinistön mielestä kofeiinia ei tarvitse kieltää kokonaan nuorilta. Sen sijaan energiajuomien myyntiä olisi hyvä rajoittaa, ja jo nyt monet kaupat ovat sopineet 15 vuoden ikäsuosituksen noudattamisesta läheisten koulujen kanssa.

Myöskään opettajien kahvinjuontia Niinistö ei olisi rajoittamassa, vaikka lapset saavatkin vaikutteita aikuisilta.

– En näe, että opettajanhuoneissa pitäisi kieltää kahvia. Sille ei ole tarvetta.

Etelä-Koreassa on innostuttu kahvista

Eteläkorealaiset ovat japanilaisten ohella Aasian innokkaimpia kahvinjuojia. Erikoiskahvit ovat lyöneet läpi voimalla, ja pääkaupungissa oli toissa vuonna peräti 18 000 erikoiskahvilaa. (siirryt toiseen palveluun)

Silti eteläkorealaiset häviävät selvästi suomalaisille: eteläkorealaiset kuluttavat keskimäärin 1,8 kiloa kahvia vuodessa, kun jokainen suomalainen kuluttaa sitä keskimäärin 12 kiloa, sanomalehti The Telegraph kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Kaveri käskee kauneusleikkaukseen, ja työhaastattelu vaatii kuukausien valmistautumisen – eteläkorealaiset nuoret kokevat elävänsä kilpailuyhteiskunnassa, jossa mikään ei riitä