1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Suomalaistutkijan animaatio ilmastonmuutoksesta kohahduttaa jälleen maailmalla – "Ei näytä, että ilmaston lämpeneminen olisi vähenemässä"

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkijan video tiivistää hätkähdyttävästi poikkeavuudet eri maiden lämpötiloissa yli sadan vuoden aikana. Videota on katsottu jo miljoona kertaa.

Tämä ilmastoanimaatio kannattaa katsoa loppuun asti
Tämä ilmastoanimaatio kannattaa katsoa loppuun asti

Ilmaston lämpeneminen on maailmanlaajuinen ilmiö, eikä se ole hidastumassa – pikemminkin päinvastoin.

Tässä on yhteen virkkeeseen kiteytettynä se, mitä kuopiolainen Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Antti Lipponen haluaa tuoreimmalla videollaan kertoa. Lipponen julkaisi 25. elokuuta Twitterissä animaation lämpötilojen poikkeavuuksista eri maissa vuosina 1880–2017.

Tätä juttua kirjoitettaessa videota on katsottu pelkästään Lipposen omalta Twitter-tililtä (siirryt toiseen palveluun) lähes miljoona kertaa. Siitä ovat raportoineet mediat ympäri maailman, muun muassa amerikkalainen Washington Post (siirryt toiseen palveluun). Ympäristöaiheinen nettijulkaisu Earther kuvaa videota poptaiteeksi (siirryt toiseen palveluun) ja "ilmastonmuutoksen kytkintauluksi".

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Animaatiossa lämpötilan poikkeavuudet keskiarvosta on merkitty värikoodeilla. Siniset merkitsevät epätavallisen kylmää vuotta, punaiset epätavallisen lämmintä. Mitä lähemmäksi videon loppua päästään, sitä enemmän ruutu täyttyy punaisesta.

– Ei näytä, että ilmaston lämpeneminen olisi vähenemässä. Pikemminkin päinvastoin: se on ollut hirmu nopeaa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, Lipponen sanoo.

Video pohjautuu NASAn avoimeen dataan, josta Lipponen on laskenut maakohtaiset lämpötilat itse ja lopuksi visualisoinut datan. Hän sanoo tehneensä animaation sivutyönä, lähinnä opettaakseen itselleen visualisoinnin tekemistä.

Suomalaistutkija tuntuu suhtautuvan työhönsä vaatimattomasti. Joka tapauksessa tämä on jo toinen kerta runsaan vuoden sisällä, kun hänen visualisointinsa ilmaston lämpenemisestä nousee maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi.

Viime elokuussa hän julkaisi toisenlaisen videon lämpötilan poikkeavuuksista. Tiedotusvälineet ympäri maailman soittelivat Lipposelle. Australiassa video haluttiin heijastaa hallintorakennuksen seinään. Lipponen kertoi tuolloin halunneensa kuvata ilmastonmuutosta helposti.

– Tällä kertaa ei ole tullut hirveästi yhteydenottoja. Washington Postin juttuun törmäsin itse. Se oli yllättävää ja hieno nähdä.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Antti Lipponen. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Lipponen kertoo saaneensa myös kritiikkiä, varsinkin ensimmäisestä hitiksi nousseesta visualisoinnistaan vuosi sitten. Sähköpostiin ja Twitteriin tuli viestejä, joissa dataa epäiltiin manipuloiduksi.

– Linkitettiin jonnekin nettisivulle, jossa sanottiin, että data, jota käytin, on ihan huuhaata. Minä luotan NASAn datasettiin. Se on tieteellistä, avointa ja helposti saatavilla.

Tällä kertaa epäileviä palautteita ei ole ainakaan vielä tullut yhtä paljon. Se saa Lipposen miettimään, onko skeptisismi ilmastonmuutoksesta vähenemään päin.

– En tiedä, mutta tuntuu että tietoisuus on lisääntynyt.

Jutun alaotsikkoa täsmennetty 30.8. 14.50: Videota on katsottu miljoona kertaa. Alun perin alaotsikossa luki, että miljoona ihmistä on nähnyt videon.

Jutun pääkuvaksi lisätty videon Areena-versio 30.8.2018 kello 16.37.