Osuuskunnat ItäMaito ja Maitosuomi yhdistyvät – uusi osuuskunta tuottaisi 900 miljoonaa litraa maitoa

Uusi Osuuskunta Maitosuomi aloittaa 1. syyskuuta 2019, jos yhdistyvien osuuskuntien edustajistot hyväksyvät sulautumisen.

meijeriteollisuus
Valion maitoa
Uusi Osuuskunta Maitosuomi olisi toteutuessaan Valion suurin omistaja ja tuottaisi yli 40 prosenttia sen vastaanottamasta maitomäärästä.Tommi Parkkinen/Yle

Valion maidonhankintaosuuskunnat ja omistajat Osuuskunta ItäMaito ja Osuuskunta Maitosuomi suunnittelevat yhdistymistä vuoden kuluttua syyskuussa 2019.

Tarkoitus on muodostaa uusi Osuuskunta Maitosuomi.

Sulautumissopimus allekirjoitettiin eilen keskiviikkona ja lopullisesti yhdistymispäätöksen tekevät osuuskuntien edustajistot kokouksissaan marraskuussa.

Yhdistymissuunnitelmaa perustellaan erityisesti maitotilayrittäjien määrän vähenemisellä. Osuuskuntien mukaan maitotilayrittäjien määrä vähenee 5-7 prosenttia joka vuosi.

– Tuottajien määrän väheneminen on se ratkaiseva tekijä. Tämä vahvistaa meidän organisaatiotamme ja yhdistymällä turvataan tulevaisuudessa osuuskuntien palvelut yrittäjille, sanoo Osuuskunta Maitosuomen hallituksen puheenjohtaja Esa Kotala. Kotalan mukaan myös palveluiden erikoistuminen on suuremmassa yksikössä mahdollista.

Yhdistymisen eduksi Esa Kotala mainitsee myös maidon tuottajahinnan nostamisen.

– Se olisi tilojen kannalta nyt välttämätöntä. Tällä ei ole siihen välitöntä merkitystä, mutta tulevaisuudessa ehkä on.

Edustajistot päättävät

Uuden Osuuskunta Maitosuomen kotipaikka tulee olemaan Lapinlahti. ItäMaidon hallintopaikka on tällä hetkellä Lapinlahdella, Osuuskunta Maitosuomen Seinäjoella.

– Lapinlahdella on ajanmukaiset tilat osuuskunnan henkilöstölle Valion suuren juustolan ja jauhetehtaiden yhteydessä. Pääosa osuuskunnan toimihenkilöistä työskentelee koko uuden osuuskunnan alueella, sanoo Osuuskunta ItäMaidon hallituksen puheenjohtaja Mikko Heikkinen.

Osuuskunta Maitosuomen hallituksen puheenjohtaja Esa Kotala uskoo sulautumisen toteutumiseen ja osuuskuntien edustajistojen ottavan asiaan myönteisen kannan.

– Uskoisin, että he ymmärtävät täysin, missä mennään ja että tässä ollaan rakentamassa tulevaisuutta tuottajille, Kotala sanoo.

Valion suurin omistaja

Osuuskunta ItäMaitoon kuuluu tällä hetkellä vajaat 1600 ja Maitosuomeen reilut 1100 maitotilayrittäjäjäsentä. Osuuskunnat toimittavat yhdessä noin 900 miljoonaa litraa maitoa eli yli 40 prosenttia Valion vastaanottamasta maitomäärästä.

Uusi Osuuskunta Maitosuomi tulee aloittaessaan olemaan Valion suurin omistaja 42,7 prosentin osuudella Valion osakkeista.

Uusi osuuskunta aloittaisi toimintansa 1. syyskuuta 2019. Tuolloin järjestettäisiin myös ensimmäiset uuden osuuskunnan edustajiston vaalit. Tämän vuoden lopulla on tarkoitus valita uudelle osuuskunnalle ylimenokauden hallitus.