Uusi lannoitetehdas Kotkaan – tuotanto tarkoitus kymmenkertaistaa parissa vuodessa

BioA -yhtiön lannoitetehdas tuottaa alkuvaiheessa 40 000 tonnia lannoitetta. Kierrätyslannoitteen etuna on muun muassa pienempi kuormitus Itämereen.

lannoitteet
BioA -yhtiön uusi lannoitetehdas perustetaan Keräyskuitu Oy:n entisiin tiloihin Sunilan sellutehtaan läheisyyteen
BioA -yhtiön uusi lannoitetehdas perustetaan Keräyskuitu Oy:n entisiin tiloihin Sunilan sellutehtaan läheisyyteen.Pyry Sarkiola / Yle

Vuosia kehitelty BioA -konsepti alkaa viimein tuottaa hedelmää. Kotka-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorin hankkeena alkanut BioA -yhtiö aikoo aloittaa Kotkassa lannoitetuotannon ensi helmikuussa.

Uusi lannoitetehdas rakennetaan Keräyskuitu Oy:n vanhoihin tiloihin Sunilan sellutehtaan läheisyyteen. Ensimmäisessä vaiheessa tuotantomäärä on noin 40 000 tonnia lannoitetta vuodessa. Vuonna 2020 alkavassa toisessa vaiheessa tuotanto on tarkoitus kymmenkertaistaa.

– Tehdas työllistää alle kymmenen ihmistä ensivaiheessa. Tuotannon kymmenkertaistaminen ei tarkoita samaa työntekijöiden määrän suhteen, mutta lisää sitä silti merkittävästi, kertoo BioA:n toimitusjohtaja Jari Järvinen.

BioA:lla on kaikkiaan neljä patenttia erilaisille lannoitteille. Kierrätyslannoitetta on tarkoitus valmistaa paperiteollisuuden sivutuotteista ja voimalaitosten puhdistetusta tuhkasta. Ensimmäisessä vaiheessa raaka-ainetoimittajia olisi muutama, ja myöhemmin raaka-ainetta toimittaisi viereinen Sunilan sellutehdas.

Paperi- ja sellutehtaiden sivuvirtoja hyödyntämällä valmistukseen kuluu vähemmän energiaa, ja fosforia päätyy vähemmän vesistöihin verrattuna kemiallisiin lannoitteisiin. Maatalouden rooli on merkittävä esimerkiksi Itämeren ravinnekuormituksessa.

BioA:n lannoitteesta on toistaiseksi saatu hyviä tuloksia Luonnonvarakeskuksen tekemissä testiviljelyissä.

30 miljoonan euron investointi

Sunilan lannoitetehdas on kaikkiaan noin 30 miljoonan euron suuruinen investointi. Kehittämisyhtiö Cursor on edelleen BioA:n suurin omistaja, toinen merkittävä omistaja on sijoitusyhtiö Korkia.

BioA -projekti sai alkunsa vuosikymmenen alussa, ja erilaisia ideoita on etsitty ja kehitelty pitkään. Suunnitelmia on ollut muun muassa levää hyödyntävän biokaasulaitoksen perustamiseksi.

Näkyviä tuloksia päästään esittelemään kuitenkin vasta nyt. Kierrätyslannoitteen kehittäjä Järvinen ei ole missään vaiheessa luopunut toivosta.

– Olemme törmänneet moneen seinään ja aina olemme löytäneet uuden polun eteenpäin. Tällaisten uusien asioiden tekeminen on kymmenen prosenttia kekseliäisyyttä ja 90 prosenttia raakaa duunia. Sitä pitää vain jaksaa jumpata, sanoo Järvinen.

BioA hakee paikkaa valtavilta lannoitemarkkinoilta, jonka koko maailmanlaajuisesti on toista sataa miljardia euroa. Tavoitteena on keskittyä ensin Suomen ja sitten Pohjoismaiden markkinoihin.