Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoa tavoittelee viisi kohdetta eri puolilla Suomea – Vasta-avattu taidemuseo Amos Rex on ehdokkaiden joukossa

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää palkinnon nyt jo viidettä kertaa. Palkinto jaetaan 1. lokakuuta.

arkkitehtuuripalkinnot

Esiraadin valitsemat palkintoehdokkaat Suomen merkittävimmän arkkitehtuuripalkinnon saajaksi vuonna 2018 ovat Amos Rex -taidemuseo, Lallukan taiteilijakoti, Tiedekulma, Tuupalan puukoulu ja Uusi lastensairaala.

Raadin mukaan ehdokkaat edustavat monipuolisesti uutta arkkitehtuuria ja korjaussuunnittelua. Palkinnon saajan valitsee tänä vuonna oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Ranta kertoo matkustaessaan tutustuvansa arkkitehtuurikohteisiin ja pitävänsä tehtävää mielenkiintoisena. Palkinnon saajan valitsee aina arkkitehtuurista kiinnostunut, mutta alan ulkopuolinen henkilö. Arkkitehtuurin Finlandian tarkoitus on nostaa alan arvostusta Suomessa.

1

Amos Rex
Mika Huisman / Suomen Arkkitehtiliitto SAFA

Amos Rex -taidemuseo

Yleisölle vasta-avattu Amos Rex -taidemuseo on JKMM Arkkitehtien (Asmo Jaaksi, Freja Ståhlberg-Aalto, Katja Savolainen ja Päivi Meuronen) käsialaa. Pääosin maan alle sijoittuvista näyttelytiloista syntyy esiraadin mukaan kiehtova arkkitehtoninen ”luolasto”, joka on toteutettu ilmavasti ja yksinkertaisesti. Suuret valoaukot luovat välillisen yhteyden ulkopuoliseen kaupunkitilaan ja antavat luonnonvaloa aulatiloihin. Valoaukot muodostavat ”luonnonmaiseman” Lasipalatsin pihalle ja haastavat vanhan arkkitehtuurin vuoropuheluun.

2

Taiteilijakoti Lallukka.
Jussi Tiainen / Suomen Arkkitehtiliitto SAFA

Taiteilijakoti Lallukka

Arkkitehti Gösta Juslenin piirtämää, vuonna 1933 valmistunutta Lallukan taiteilijakotia pidetään esiraadin mukaan yhtenä maamme funktionalistisen arkkitehtuurin merkkiteoksista. Edelleen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan taiteilijoiden asuin- ja ateljeetalona toimiva rakennus suojeltiin rakennussuojelulailla vuonna 2012. Vuonna 2017 valmistui suuri korjaushanke, jolla turvattiin arvokkaan rakennuksen ja yhteisön tulevaisuus. Korjauksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Freese Oy (Simo Freese, Eva Knif ja Anu Halme), julkisten tilojen erikoismaalaustyönä toteutetun ennallistavan värityksen professori Vilhelm Helander.

3

Tiedekulma
Mika Huisman / Suomen Arkkitehtiliitto SAFA

Tiedekulma

Alun perin arkkitehti Toivo Korhosen vuonna 1977 suunnittelema yliopiston vanha hallintorakennus on peruskorjattu vuonna 2017 mittavalla muutoksella uudeksi Tiedekulmaksi JKKM Arkkitehtien (Teemu Toivio ja Asmo Jaaksi) toimesta. Uusi vanha rakennus on saanut onnistuneen nykypäivityksen, joka kilpailee toiminnallisuudellaan uudisrakennusten kanssa. Esiraadin mukaan ydinkeskustassa sijaitseva Helsingin yliopiston Tiedekulma-rakennus tukee arkkitehtuurillaan ajatusta uudenlaisesta ja monipuolisesta tieteen kohtaamispaikasta.

4

Tuupalan alakoulu ja päiväkoti.
Mikko Auerniitty / Suomen Arkkitehtiliitto SAFA

Tuupalan puukoulu

Alt Arkkitehtien (Antti Karsikas, Ville-Pekka Ikola, Tuomas Niemelä ja Kalle Vahtera) ja Arkkitehtitoimisto Karsikkaan suunnittelema, vuonna 2018 valmistunut Tuupalan alakoulu ja päiväkoti Kuhmossa on kaunis esimerkki käyttörakentamisesta, joka tarjoaa puitteet lasten ja heidän kasvattajinaan toimivien opettajien arkeen. Kokonaisuus muodostuu yksinkertaisista, kuutiomaisista lautaverhoilluista päärakennusmassoista, sekä piharakennuksista. Esiraadin mukaan Tuupalan puukoulu on muistutus siitä, että inspiroivaa, kokonaisvaltaisesti terveellistä elinympäristöä on mahdollista rakentaa myös hankkeissa, joiden käytössä ei ole erityisen mittavia taloudellisia resursseja.

5

Uusi lastensairaala
Tuomas uusheimo / Suomen Arkkitehtiliitto SAFA

Uusi lastensairaala

Arkkitehtitoimisto SARCin ja Arkkitehtiryhmä Reino Koivulan (Antti-Matti Siikala, Sarlotta Narjus, Sakari Forsman ja Susanna Kalkkinen) suunnittelema HUS:n Uusi lastensairaala avautuu syyskuussa. Rakennuksen arkkitehtuuri painottaa perinteisestä sairaalasuunnittelusta poiketen lapsipotilaiden ja heidän omaistensa viihtyvyyttä ja arjen sujuvuutta. Suuresta koostaan huolimatta Uuden lastensairaalan arkkitehtuurissa korostuvat avoimuus, kontakti ympäristöön ja lasten huomioiminen sairaanhoidon erityisryhmänä. Rakennus on sovitettu taitavasti mittakaavallisesti vaativaan ympäristöön, ja värimaailma sekä sisällä että ulkoarkkitehtuurissa on positiivista ja arkailematonta.