Seinäjoen Omenahotellin tulipalossa oli "ainekset paljon isompaankin" – yksi hotellihuone tuhoutui pahoin

Omenahotelleissa ei ole henkilökuntaa paikan päällä. Keskiviikkoillan tulipalotilanteessa vartija ehti kuitenkin paikalle nopeasti hälytyksen jälkeen.

tulipalot
Tulipalossa vaurioituneen hotellihuoneen rikottu ikkuna Seinäjoen Omenahotellissa.
Tulipalossa vaurioituneen hotellihuoneen rikottu ikkuna Seinäjoen Omenahotellissa.Mirva Ekman / Yle

Seinäjoen Omenahotellissa keskiviikkona illalla syttyneen tulipalon syttymissyy ei ole vielä selvillä.

– Se on selvityksen alla, sanoo pelastuspäällikkö Keijo Kangastie Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Tuli tuhosi yhden huoneen hotellin kolmannessa kerroksessa ja aiheutti noki- ja savuvahinkoja.

Kangastien mukaan tilanne hotellissa saatiin hallintaan nopeasti. Hotellin automaattinen palohälytysjärjestelmä antoi ennakkovaroituksen palosta ja sen perusteella vartija oli paikalla jo ennen palokuntaa.

Myös palokunta tuli paikalle nopeasti. Se pelasti palaneen hotellihuoneen oven ulkopuolelle tuupertuneen asiakkaan. Palo pystyttiin rajaamaan yhteen huoneeseen.

– Sikäli voidaan sanoa, että selvittiin säikähdyksellä, koska ainekset paljon isompaankin olivat olemassa, sanoo Kangastie.

Seinäjoen Omenahotellin kolmannen kerroksen käytävä tulipalon jälkeen. Jonkun asukkaan tavaroita käytävällä.
Hotellin kolmas kerros kärsi noki- ja savuvahinkoja.Mirva Ekman / Yle

Kangastien mukaan hotellipaloissa on aina omat riskinsä, koska rakennukset ovat suuria, monikerroksisia ja pitkien käytävien takia kulkuetäisyydet voivat olla pitkiä.

Kangastie huomauttaa, että hotelleissa on yleensä tulipalotilanteen varalta hyvin koulutettu henkilökunta. Hän ei ota kantaa siihen, minkä verran Omenahotellissa riskiä lisää se, että hotellissa ei ole paikalla henkilökuntaa.

– Ei siellä ole henkilökuntaa, joka kävisi kolkuttelemassa oville, mutta kyllä siellä järjestelmät ovat kunnossa. Hälytystilanteessa tulee televisioihin saman tien infoviesti, jossa kehotetaan poistumaan välittömästi huoneesta ja kiinteistöstä.

Kangastien mukaan eilisessä tulipalossa poistumiskehotusta noudatettiin hyvin ja palokunta vielä varmisti, että asukkaita ei jäänyt hotelliin.

Nokeentunut palovaroitin Seinäjoen Omenahotellissa.
Mirva Ekman / Yle

Tuuletus käynnissä

Omenahotellin toimitusjohtaja Thomas Kingelin toteaa, että keskiviikkoiltaisessa tulipalossa automaattinen hälytysjärjestelmä toimi hyvin.

– Tiedot liikkuvat hyvin nopeasti sekä asiakaspalveluun että hälytyskeskukseen. Hälytys lähti kello 19.57 ja viiden minuutin päästä kello 20.02 meillä oli siellä jo vartija paikalla. Myös palolaitos oli erittäin ripeästi paikalla, kertaa Kingelin tapahtunutta.

Seinäjoen rautatieasemaa vastapäätä sijaitsevasta Omenahotellista asiakkaat siirrettiin tulipalon jälkeen muihin hotelleihin. Tulipalosta kärsinyt hotelli on kokonaan kiinni ainakin vielä ensi yön.

– Hotellissa on tuuletus käynnissä. Pyrimme mahdollisimman nopeasti luomaan tilannekuvan siitä, mikä on savun ja noen aiheuttaman vahingon suuruus ja kuinka pian voimme avata hotellin uudestaan, kertoo Kingelin.