1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aurinkoenergia

Oletko sinäkin miettinyt aurinkoenergian hyödyntämistä kodissasi? Kokosimme 6 vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun

Katolle ei kannata ostaa laitteita, joiden koko tuottoa ei käytä itse.

aurinkoenergia
Miehiä asentamassa aurinkopaneeleja katolle.
Kalle Niskala / Yle

Aurinko kotien energian lähteenä kiinnostaa entistä enemmän. Yksittäisiä paneeleja näkyy jo vähän siellä täällä, mutta auringon hyödyntäminen laajemmin ja kannattavasti vaatii jo harkintaa.

Mieti tarvitsetko sähköä vai mahdollisesti lämpöä.

Ensin kannattaa miettiä haluaako kotiin sähköä vai mahdollisesti auringon lämpöä myös talon pattereihin tai putkistoon.

Sähkön tuottamiseen on tarjolla lukuisia niin laitteita kuin tekijöitä. Sen sijaan lämmityslaitteista kannattaa kysellä lvi-yrittäjiltä tai aurinkoon erikoistuneilta yrittäjiltä.

Mitkä ovat vaihtoehdot kannattavan ja mahdollisesti uusiutuvan sähkön ja lämmön tuottamiseen?

Sähköpaneelien hinta on tippunut niin paljon, että järjestelmän kannattavuus tulee pitkälti niistä kuluista kun laitteet asennetaan toimintakuntoon. Asennustyöstä saa kotitalousvähennystä.

Aurinkosähkön vaihtoehtona voi olla tuulisähkö. Lämpöä saa auringon lisäksi myös muilla tavoilla, kuten lämpöpumpuilla.

Ota yhteyttä yrittäjiin ja pyydä käyntiä sekä tarjouksia

Asuntojen pihoilla pyörii sekä avaimet käteen- periaatteella toimivia yrityksiä että paneelikauppiaita. Aurinkosähköstä kiinnostuneen kannattaa joka tapauksessa ottaa yhteyttä useampaan tahoon ja pyytää käyntiä paikalla ja tarjouksia.

Selvitä sähkön ja lämmön tarpeesi

Ennen kuin joku ammattilainen tulee paikalle, kiinnostuneen kannattaa selvittää sähköntarpeensa joko suoraan mittarista tai sähkölaskusta.

Paneelit tuottavat jo kevättalvesta, mutta paneeleilla on tarkoitus korvata ulkopuolista sähköä keväästä syksyyn. Silloin paneeleilla korvataan lähinnä muuta kuin asunnon lämmitykseen käytettävää sähköä. Aurinkokeräimillä korvataan sähköä, joka kuluu vesikiertoisen järjestelmän lämmitykseen.

Mittaa tai mittauta aurinkoenergian määrä

Sen lisäksi että asunnon tai kiinteistön paikalla on merkitystä, järjestelmät vaativat tilaa ja sen onko asunnossa käytössä vaikkapa sähköä käyttävä ilmalämpöpumppu.

Jos kiinteistö on pahasti varjossa pitkin aurinkoisen päivän, auringolta voi mennä voima ja investoinnilta kannattavuus. Sen lisäksi, että paneelit vaativat tilaa, katon lappeen suunta vaikuttaa säteiden tehon talteenottoon vuodenajan mukaan. Katon kaltevuutta voidaan muuttaa telineillä.

Käytä kaikki sähkö itse

Auringon määrää voi arvioida erilaisilla (siirryt toiseen palveluun) mittareilla (siirryt toiseen palveluun) ja siten selvittää paneelien tarvetta ja määrä.

Sähkön tarpeen ja paneelien määrää on vaikea mitoittaa aivan tarkasti, kun sähkön tuotto ja käyttö vaihtelevat. Laitteisto kannattaa mitoittaa ennemmin varovasti ylä- kuin alakanttiin, koska asennus maksaa joka tapauksessa.

Kaikki sähkö kannattaa käyttää itse, koska ylijäämäsähkön tuottaminen ei kannata nykyisillä sähköhinnoilla.

Sitä parempi järjestelmä mitä varmimmin oma tuotanto ja kulutus vaikkapa jäähdytykseen tai lämmitykseen osuvat samaan aikaan.

Ylimääräinen vinkki

Kevätauringon voima voi yllättää, kun maa ja katto ovat lumisia. Paneelit toimivat paremmin kevättalvella kuin kuumana kesänä. Paneelien suuntauksessa voi siksi jopa painottaa kevätauringon suuntaa.

Miehiä asentamassa aurinkopaneeleja katolle.
Kalle Niskala / Yle

Jutun lähteinä on käytetty alan yritysten ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan tietoja. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Suomessa viriää nyt aurinkosähköbuumi: Tuotanto tuplaantuu ja omakotitaloihin asennetaan paneeleita hurjaa tahtia

Aurinkopaneeli toimii kylmänäkin kesänä – ja etenkin juuri silloin

Lue seuraavaksi