1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ääriliikkeet

Mielenosoitukset Itä-Saksan Chemnitzissä jatkuvat tänään – Tämä mielenosoituksista tiedetään

Äärioikeistolaisen Pro Chemnitzin mielenosoitukset alkavat kello 19 Suomen aikaa.

ääriliikkeet
Chemnitzissä poliiseja Karl Marxin patsaalla, jonka vieressä mielenosoittajat kokoontuivat.
Chemnitzissä poliiseja Karl Marxin patsaalla, jonka vieressä mielenosoittajat kokoontuivat maanantaina.Filip Singer / EPA

Saksan Chemnitzissä Saksin osavaltiossa varaudutaan uusiin mielenosoituksiin tänään ja loppuviikosta, kertovat muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun) ja Spiegel- (siirryt toiseen palveluun)lehti.

Mielenosoitukset ovat jatkoa viikonlopun ja maanantain mielenosoituksille, joihin osallistui ennen kaikkea äärioikeistolaisia ryhmittymiä. Lue täältä lisää alkuviikon tapahtumista.

1. Keitä mielenosoittajat ovat?

Torstaille mielenosoitusta suunnittelee oikeistopopulistinen Pro Chemnitz -ryhmä (Chemnitzin puolesta). Se käynnisti myös maanantai-illan väkivaltaisuuksiin johtaneen mielenosoituksen, jossa äärioikeistolaiset ottivat yhteen vastamielenosoittajien kanssa.

Äärioikeiston lisäksi maanantain mielenosoituksessa oli paikalla paljon poliittisesti maltillisempia chemnitziläisiä. Heistä moni on huolissaan maahanmuuton vaikutuksista Saksalle.

Tagesspiegel (siirryt toiseen palveluun)-lehden mukaan äärioikeistoa vastustava Chemnitz Nazifrei -ryhmä (Natsivapaa Chemnitz) ei sen sijaan aio järjestää torstaille vastamielenosoitusta.

– Poliisi on ollut haluton tai kyvytön turvaamaan perusoikeuksiamme kokoontumisvapauteen tai fyysiseen koskemattomuuteen, ryhmän Facebook-viestissä kirjoitetaan.

2. Lisätäänkö poliisien määrää?

Saksin osavaltion viranomaisten mukaan poliisitoimintaa koordinoidaan nyt liittovaltiotasolla. Spiegel-lehden mukaan poliisi saa apua muista osavaltioista ja liittovaltiolta. Poliisien tarkkaa määrää ei kuitenkaan ole kerrottu.

Maanantain mielenosoitusta seurasi liki 600 poliisia, jotka jäivät alakynteen mielenosoittajille. Heitä oli moninkertaisesti: äärioikeiston mielenosoituksiin osallistui noin 6 000 ihmistä ja vastamielenosoittajia oli 1 000. Protestien yhteydessä loukkaantui (siirryt toiseen palveluun)18 mielenosoittajaa ja kaksi poliisia.

Poliisi tutkii myös ainakin kymmentä tapausta maanantain mielenosoituksiin osallistuneita äärioikeistolaisia vastaan. Heidän epäillään käyttäneen Saksassa laitonta natsitervehdystä.

3. Mikä johti levottomuuksiin?

BBC:n mukaan tieto irakilaisen pidätysmääräyksestä vuoti äärioikeistolle, ja sitä pidetään alkusysäyksenä väkivaltaisiksi paisuneille protesteille. Saksassa tutkitaan, kuka poliisin puolelta on vuotanut tietoa poliisin tutkinnasta liittyen viikonlopun puukotukseen.

Taustalla on sunnuntaina tapahtunut puukotus, jonka seurauksena 35-vuotias saksalaismies kuoli ja kaksi loukkaantui vakavasti. Poliisi on pidättänyt teosta 23-vuotiaan syyrialaismiehen ja 22-vuotiaan irakilaismiehen.

Saksin osavaltion edustaja on kertonut, että tapahtuneesta on kiertänyt paljon huhuja ja valeuutisia.

Puukotettu 35-vuotias oli Saksan kansalainen, jolla oli kuubalainen vanhempi. Spiegel (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoo, että uhri kertoo sosiaalisessa mediassa kannattavansa Saksan vasemmistopuoluetta. Hän kuului myös erilaisiin fasismia vastustaviin ryhmiin.

Focus-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan kuollut oli kirjoittanut usein Facebookissa rasismin vastaisia kommentteja.

Lue myös:

Miksi saksalaiset mellakoivat Chemnitzissä? Itäisessä Saksassa on vähän maahanmuuttajia, mutta paljon tyytymättömyyttä

4. Mitä Chemnitzissä tapahtuu seuraavaksi?

Mielenosoitukset jatkuvat viikonloppuna ja sen yli. Chemnitziin odotetaan myös mielenosoittajia Saksin osavaltion ulkopuolelta.

DW:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan äärioikeistolainen AfD-puolue ja islamia vastustava Pegida-liike järjestävät yhteisen mielenosoituksen lauantaina.

AfD:n johtohahmo Björn Höcke saapuu Thüringenistä osallistumaan lauantain tapahtumaan. Mielenosoitukseen osallistuvia on kehotettu (siirryt toiseen palveluun) pukeutumaan mustiin ja pidättäytymään iskulauseilla varustettujen kylttien kantamisesta.

Äärioikeistoa vastustavat ryhmät aikovat myös pitää mielenosoituksia. Lisäksi Chemnitzin luterilainen kirkko on ilmoittanut järjestävänsä rauhaa ja rakkautta -mielenosoituksen sunnuntaina.

Maanantaiksi on suunnitteilla myös äärioikeiston vastainen konsertti, jossa esiintyvät artistit haluavat näyttää kaupungin enemmistön kannattavan avointa yhteiskuntaa.

Lue lisää:

Osavaltion poliisi: Lisää protesteja suunniteltu Saksan Chemnitzissä – liittovaltio tarjoaa poliisille apua

Saksan Chemnitzissä useita loukkaantunut äärioikeiston ja vastamielenosoittajien yhteenotoissa – Miesjoukot ovat jahdanneet ulkomaalaisia puukotuksen jälkeen

Lähteet: STT, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi