Merikarvian apteekista saa yskänlääkettä, jota ei saa mistään muualta maailmasta – apteekkien oma lääkevalmistus vähenee

Ouran saariston mukaan nimetyt yskäntipat ovat Merikarvian apteekin itse valmistama yskänlääke. Ne ovat etenkin vanhemman väestön suosiossa, koska ikäluokassa on totuttu siihen, että apteekin oma yskänlääke toimii.

lääketeollisuus
Farmaseutti Marko Tampio sekoittaa yskänlääkettä.
Farmaseutti Marko Tampio sekoittaa itse tekemäänsä Ouran yskänlääkettä Merikarvian apteekissa.Jenni Joensuu / Yle

Tiedätkö, mitä ovat Mustanparran mikstuura, Tanskan kuninkaan rintamikstuura, utarelinimentti tai poikimahalvauslääke?

Nimistä voi päätellä helposti sen, että ne ovat lääkkeitä. Merikarvian apteekissa tiedetään nimien lisäksi myös se, miten niitä valmistetaan. Pienen kunnan lähes 150-vuotiaassa apteekissa on valmistettu lääkkeitä aina sen alkuajoista lähtien.

– Nykyisin valmistetaan muun muassa yskänlääkkeitä ja kamferitippoja. Apteekkimme tekee nimenomaan nestemäisiä lääkkeitä, kertoo apteekkari Anne Kosma.

Apteekkari-lehden mukaan noin puolet suomalaisista apteekeista valmistaa lääkkeitä itse (siirryt toiseen palveluun), mutta vain kolme apteekkia on niin sanottuja sopimusvalmistajia, jotka valmistavat lääkkeitä myös muille apteekeille myyntiin. Merikarvian apteekki on yksi näistä. Lisäksi sopimuslääkkeitä tehdään Töysän apteekissa sekä ketjuista Yliopiston Apteekissa.

Kemiaa ja käsityötä

Farmaseutti Marko Tampio nauttii lääkkeiden teosta. Käytännössä työ on kemiaa, joka vaatii paljon valmisteluja. Myös osa ainesosista, eli komponenteista, tehdään omassa laboratoriossa.

– Valmistuksessa saattaa tulla ongelmia, jos jotain ainesosaa ei ole tilattavissa, Tampio kertoo.

Farmaseutti Marko Tampio
Farmaseutti Marko Tampio.Jenni Joensuu / Yle

Merikarvian apteekin oma ylpeys, Ouran yskäntipat, sisältävät itsetehtyä Tanskan kuninkaan rintamikstuuraa, anista, timjamisiirappia, tislattua vettä ja säilöntäaineita.

– Ainesosat lisätään valmistuksessa tietyssä järjestyksessä, jotta ne sekoittuvat oikein.

Ainekset mitataan suureen lasipulloon ja sekoitetaan. Sekoituksen jälkeen ne annostellaan pieniin pulloihin ja laitetaan myyntiin.

Yskänlääkepulloja Merikarvian apteekissa.
Ouran yskäntippoja.Jenni Joensuu / Yle

Ouran yskäntipat tunnetaan myös Merikarvian ulkopuolella. Mökkiläiset ostavat niitä kesäisin ja saavat usein myös tehtäväkseen viedä yskäntippoja kotijoukoille tuliaisiksi.

Merikarvian ylpeys

Apteekkari Anne Kosma on ylpeä siitä, että Merikarvialla tehdään lääkkeitä käsityönä. Vaikka toiminta on pienimuotoista, hän näkee lääkkeenvalmistuksen tärkeänä tapana ylläpitää farmaseuttien ammattitaitoa.

– Tietysti jos tulee jotain poikkeustilanteita, niin pystytään ehkä helpommin tarttumaan vanhaan lääkevalmistusperinteeseen.

Merikarvian apteekissa tehdään itse yskänlääkettä. Farmaseutti Marko Tampio.
Valmis yskänlääke sekoitetaan käsipelillä.Jenni Joensuu / Yle

Juttua päivitetty 30.8. klo 16:35: Korjattu Ouran tippojen ainesosaluetteloa.

Lue lisää:

Fimealle huolestuneita yhteydenottoja poisvedetyistä verenpainelääkkeistä – Ylilääkäri: "Yleensä epäpuhtaudet huomataan etukäteen"

Useita verenpainelääkkeitä vedetään pois markkinoilta – Proviisori: "Lääkkeen käyttöä ei pidä missään nimessä keskeyttää, korvaavan tuotteen voi vaihtaa ilmaiseksi"

Väitös: Valtaosalla apteekeista saatavuusongelmia lähes päivittäin