1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Eduskunnan kuuma syksy: Nousevatko ammattiliitot hallitusta vastaan? Autot palavat Ruotsissa – järisyttääkö maahanmuuttokysymys Suomen vaaleja?

Kesätauolta töihin palaavalla eduskunnalla on edessä loppukiri ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Tässä syksyn 6 kuuminta puheenaihetta eduskunnassa.

Kuva: Jani Saikko / Yle

Ajautuvatko hallitus ja ammattiyhdistysliike syksyllä taas törmäyskurssille?

Työelämän uudistuksissa keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallitus on jälleen kerran ajautunut tilanteeseen, jossa on jäljellä vain huonoja vaihtoehtoja.

Hallituksen aikeet heikentää irtisanomissuojaa alle 20 työntekijän yrityksissä ovat nostattaneet myrskyn työntekijäjärjestöissä.

Vientiteollisuuden työntekijöiden teräsnyrkki SAK:lainen Teollisuusliitto on jo päättänyt (siirryt toiseen palveluun) "mittavista järjestöllisistä toimista" Sipilän hallitusta vastaan.

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Teollisuusliitto on valmis harkitsemaan painostustoimistaan luopumista, jos hallitus välittömästi luopuu "mielivaltaa työpaikoilla lisäävän" irtisanomislain valmistelusta ja sitoutuu siihen, ettei tuo enää uusia työelämää "kurjistavia" esityksiä eduskunnalle.

Painostustoimia hallitusta vastaan viritellään laajemminkin. Akavalainen Opetusalan ammattijärjestö OAJ on ilmoittanut (siirryt toiseen palveluun), että se on päättänyt aloittaa järjestöllisten toimien valmistelun, mikäli hallitus jatkaa työsuhdeturvan heikentämismallinsa valmistelua.

STTK:lainen Tehy uhkaa (siirryt toiseen palveluun)ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla, jos hallituksen hanke etenee.

Hallituksen perääntyminen irtisanomissuojaa heikentävän lain valmistelussa suututtaisi Suomen yrittäjät, joka edustaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Järisyttävätkö Ruotsin ja Saksan poliittiset levottomuudet myös Suomen vaaleja?

Eduskuntavaalien lähestyminen tuo oman lisävärinsä poliittiseen keskusteluun. Oppositiojohtaja Antti Rinnettä (sd.) punnitaan jo mahdollisena seuraavana pääministerinä.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Ruotsin syyskuun vaaleilla voi olla heijastusvaikutuksia myös Suomeen. Ruotsissa on poltettu autoja ja käyty kiivasta keskustelua maahanmuuttajista. Ruotsidemokraattien mahdollinen vaalijytky murentaa Ruotsin poliittista järjestelmää.

Suomessa perussuomalaiset nostaa maahanmuuttokysymystä vaaliteemaksi. Keskustelun sävy riippuu siitä, mitä Ruotsissa, Saksassa ja muualla Euroopassa syksyn ja talven aikana tapahtuu.

Hallituspuolueista kokoomus on säilyttänyt kannatusmittausten mukaan parhaiten asemansa, ja kokoomusjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo taistelee pääministerin paikasta Rinteen kanssa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tavoittelee ensi kevään eduskuntavaaleissa jatkovaltakirjaa pääministerinä, mutta Sipilän on saatava politiikan syksystä uutta puhtia keskustan kannatukselle tai muuten SDP ja kokoomus karkaavat kärkitaisteluun.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on toistaiseksi pudonnut pääministerikisasta. Vihreät on kuitenkin matkalla vaalivoittoon, ja seuraavissa hallitusneuvotteluissa vihreät voi nousta kuninkaan tekijäksi.

Kaatuuko hallitus ulkoministeri Soinin ristiretkeen aborttia vastaan?

Punavihreä oppositio on ärhennellyt ulkoministeri Timo Soinin (sin.) abortin vastaisten esiintymisten vuoksi.

Toukokuussa Soini osallistui abortinvastustajien tilaisuuteen virkamatkallaan Kanadassa ja elokuun alussa hän kehui blogissaan (siirryt toiseen palveluun) aborttilain hylännyttä Argentiinaa hienoksi maaksi.

Timo Soini Kuva: Valdrin Xhemaj / EPA

Soini on selittänyt osallistuneensa abortinvastustajien iltatilaisuuteen Kanadassa vapaa-ajallaan. Vastauksessaan oikeuskanslerille tehtyihin kanteluihin Soini vetosi ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen sekä katolisen kirkon oppiin.

Ulkoministeri Soinin ristiretki aborttia vastaan on kiusallista hallitukselle.

Pääministeri Sipiläja valtiovarainministeri Orpo ovat korostaneet, että ulkoministerin henkilökohtaisilla ajatuksilla ei ole vaikutusta Suomen abortti-linjaan.

Suurimman oppositiopuolueen, SDP:n, johto on kutsunut opposition syksyn alussa koolle pohtimaan välikysymyksen tekemistä ulkoministeri Soinin toiminnasta.

Sipilän hallituksella on eduskunnassa tukenaan enää niukka enemmistö, ja ulkoministeri Soinin luottamusta koskevassa äänestyksessä hallituspuolueiden rivit saattaisivat rakoilla.

Hallituksen ajaman maakunta-soten läpimeno eduskunnassa on epävarmaa.

Pääministeri Sipilä on julistanut maakunta-soten hallituksen tärkeimmäksi hankkeeksi. Hallituksen mallissa maakunnat saavat sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi myös paljon muita tehtäviä muun muassa työvoima- ja elinkeinoasioissa.

Pääministeripuolue keskustan hellimä maakuntahallinto uhkaa kuitenkin kaatua kokoomukselle tärkeän, sote-uudistukseen liitetyn valinnanvapausmallin kokemiin vaikeuksiin eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Kokoomus on linjannut, että maakuntahallinto eii toteudu ilman soten valinnanvapautta. Perustuslakiongelmat ovat heijastuneet kokoomuksen kansanedustajien sote-näkemyksiin niin, että keskustassa luottamus hallituskumppanin pysymiseen maakunta-soten takana on ajoittain horjunut.

Kuva: Matti Myller / Yle

Elokuun lopulla hallituspuolueet panivat kuitenkin yhdessä vauhtia sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-käsittelyyn. Tavoitteena on, että perustuslakivaliokunta pääsisi tarkistuskierrokselle lokakuussa ja parhaassa tapauksessa eduskunta voisi äänestää soten kohtalosta marraskuun lopulla.

Sote-äänestyksissä hallituksen niukka enemmistö uhkaa kaventua olemattomaksi. Kokoomuksen sote-kapinallisten Elina Lepomäen ja Susanna Kosken, kokoomuksesta omille teilleen lähteneen Harry Harkimon sekä keskustasta eronneen Paavo Väyrysen lisäksi hallitus ei enää kestä uusia irtiottoja.

Hallituksen päiväunissa maakunta-sotelle toivotaan lisää tukijoita oppositiopuolueiden riveistä. Oppositiosta kukaan ei ole kuitenkaan vielä liputtanut hallituksen sote-mallin puolesta.

Tiedustelulakien kiireellinen käsittely vaatii eduskunnassa myös opposition tukea.

Sote-kiireiden välissä perustuslakivaliokunta yrittää saada syyskuun aikana valmiiksi mietintönsä perustuslain muutoksesta, jolla rajoitettaisiin luottamuksellisen viestin suojaa.

Perustuslain mukaan kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton.

Perustuslain tarkistus liittyy hallituksen esityksiin tiedustelulakien uudistuksista.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Perustuslakivaliokunnan käsittelyssä olevan hallituksen esityksen mukaan viranomaisille, esimerkiksi suojelupoliisille, halutaan lisää valtuuksia hankkia tietoa kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta toiminnasta.

Terrorismin uhkaan vedoten hallitus ja presidentti Sauli Niinistö ovat halunneet uudet tiedustelulait voimaan kiireellisesti, mikä vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön.

Oppositiopuolueista SDP pystyy yksin estämään kiireellisyyden. SDP on asettanut tukensa ehdoksi sen, että eduskunta saa oikeuden valvoa suojelupoliisin koko toimintaa.

Käytännössä suojelupoliisin toimintaa valvoisi uusi tiedusteluvalvontavaliokunta, jota koskeva esitys on perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä ja mientintö valmistunee marras-joulukuussa.

Oppositiosta on kuulunut myös mielipiteitä, joiden mukaan kiireelle ei ole perusteita, jos tiedustelulakien hyväksyminen venyy lähelle seuraavia eduskuntavaaleja.

Oppositiopuolueiden varjobudjetit haastavat hallituksen viimeistä talousarvioesitystä.

Sipilän hallituksen viimeinen budjettiesitys valmistui budjettiriihestä ennätysnopeasti. Eduskunta aloittaa valtion ensi vuoden talousarvioesityksen käsittelyn syyskuun puolivälin jälkeen ja budjetin yksityiskohdista äänestetään joulun alla.

Kuva: Pasi Peiponen / Yle

Hallitus ja oppositio iskevät ensimmäisen kerran yhteen talouspolitiikasta syyskuussa budjettiesityksen lähetekeskustelussa. Myöhemmin syksyllä oppositiopuolueet esittelevät omat vaihtoehtonsa valtion tuloista ja menoista.

Talouskeskustelussa kiistellään muun muassa siitä, onko hallituksen politiikka lisännyt eriarvoisuutta ja mikä on ollut hallituksen politiikan vaikutus talouskasvuun ja työllisyyden paranemiseen.

Lue myös:

Eduskunta aloittaa vaalitalven: Sote taistelee aikaa vastaan, irtisanomislaki uhkaa työmarkkinarauhaa, kansalaisaloitteille varmempi käsittely

"Ei peli ole menetetty" – puhemies Paula Risikko ymmärtää politiikkaan pettyneitä kansanedustajia, mutta kehottaa jokaista miettimään omia puheitaan – ei toisten