Omankielisen nuorisotyön puuttuessa saamelaisnuoret tarttuivat toimeen: lainaavat nuorisotilaksi muutetun auton, johon värvätään saamenkielisiä vapaaehtoisia

Eläkepäiviä viettävä utsjokelainen Maarit Länsman on yksi saamelaisalueen vapaaehtoisista nuorisotyöntekijöistä, jotka hyppäävät syystalvella Aseman lapset ry:n Walkers-auton kyytiin ja kiertävät saamelaisalueella nuorten luona.

nuorisotyö
Maarit Länsman
Maarit Länsman toivoo, että nuoret innostuisivat Walkers-toiminnasta.Linnea Rasmus / Yle

Ennen kuin utsjokelainen Maarit Länsman jäi eläkkeelle, teki hän perhetyötä ja sen myötä kohtasi myös paljon nuoria. Eläkepäivät eivät ole Länsmania hidastaneet. Pian hän ryhtyy vapaaehtoiseksi liikkuvaan nuorisotyöhön, kun Aseman Lapsen ry:n Walkers-auto eli Wauto kiertää Suomen pohjoisimman kunnan, Utsjoen alueella.

– Minusta on todella hauskaa ja mukavaa, kun pääsen tapaamaan nuoria. Mielelläni kuuntelisin ja neuvoisin heitä, kertoo Länsman.

Asuntoauto Wauto on Aseman Lapsen ry:n liikkuva nuorisotila. Walkers-toiminta (siirryt toiseen palveluun) perustuu turvallisten, vapaaehtoisten aikuisten nuorille antamaan aikaan. Auton kyydissä kulkee aina kunnan tai seurakunnan nuorisotyöntekijä ja vapaaehtoinen. Saamelaisalueelle on etsitty erityisesti saamen kielen taitoisia vapaaehtoisia, jotta nuorilla on mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltään.

Wauto-auto kulkee syyskuusta joulukuuhun saamelaisalueella, eli Utsjoen, Inarin, Enontekiön ja Sodankylän Lapin paliskunnan alueilla.

Kunnille esimerkkiä liikkuvan työn järjestämisestä

Saamelaisalueen kunnissa on nuorille vähän tarjontaa, etenkin saamen kielillä. Saamenkielisiä nuorisotyöntekijöitä ei ole. Siksi saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto päätti järjestää Walkers-auton kiertämään saamelaisalueen kunnissa. Tarkoitus on tavoittaa nuoria, jotka eivät käy kuntien nuorisotiloissa.

– Olemme etsineet mukaan saamenkielisiä vapaaehtoisia, jotta nuorilla olisi mahdollisuus käyttää saamen kieltä nuorisotyön yhteydessä, sillä kaikki kuntien nuorisotyöntekijät ovat suomenkielisiä, kertoo saamelaiskäräjien nuorisosihteeri Kaisa Tapiola-Länsman.

Hän toivoo, että kokeilu kannustaisi kuntia jatkamaan liikkuvaa nuorisotyötä autolla, joka kulkisi syrjäisimmissäkin kylissä pohjoisimmassa Suomessa.

Wauto lea Aseman lapset -searvvi johtti nuoraidlatnja.
Tämä Walkers-auto Wauto kiertää saamelaisalueen kunnissa syystalvella kuntien ja seurakuntien nuorisotyöntekijöiden sekä saamenkielisten vapaaehtoisten voimin.Vesa Toppari / Yle

Vapaaehtoiset koulutetaan nuorten kohtaamiseen

Saamelaisalueella toistakymmentä vapaaehtoista on ilmoittautunut kulkemaan vuorollaan Wauto-auton kyydissä nuorten luo. Joukossa on sekä pohjoissaamen-, inarinsaamen- että koltansaamenkielisiä ihmisiä.

Vapaaehtoisia koulutettiin tällä viikolla Inarissa, Enontekiöllä ja Ivalossa Walkers-nuorisotyötoimintaan. Tavoitteena on luoda turvallisia tapaamispaikkoja ja kannustaa ottamaan kontaktia nuoriin positiivisella asenteella, kertoo vapaaehtoisia kouluttava Wauto-toimintavastaava Niilo Karjalainen Aseman lapset ry:stä.

– Kyllä vapaaehtoiset ovat aina tämän homman suola.

Liikkuva nuorisotila Wauto kiertää syystalven ajan kahden viikon jaksoissa kullakin alueella, ensin Inarin, Vuotson ja Sodankylän alueella, sitten Enontekiöllä ja lopuksi Utsjoella. Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto tiedottaa tarkemmasta aikataulusta piakkoin.

Maarit Länsman odottaa jo innolla, kuinka nuoret ottavat Wauto-auton vastaan, ja toivoo runsasta osanottoa.

– Toivon, että saamelaisnuoret tykkäisivät ja lähtisivät mielellään mukaan.