HS: Finnairissa velloo paheneva alkoholiongelma – yhtiössä pohdittu keinoja päästä alkoholitapauksiin kiinni

Lehden mukaan Finnairissa on havaittu päihteiden käytön lisääntyneen yhtiön henkilöstön keskuudessa ja todettu tiedossa olevien tapausten olevan ”vain jäävuorenhuippu todellisesta määrästä”.

Finnair
Finnairin lentokone laskeutumassa Heathrowin lentokentälle Lontoossa.
Sopimuksettomassa brexitissä Finnair saisi jatkaa lentojaan Lontooseen. Sen sijaan jatkolennot Lontoosta maailmalle eivät ole mahdollisia, ennen kuin britit sopivat uusista lentoliikennesopimuksista. AOP

Lentoyhtiö Finnairin henkilöstön keskuudessa alkoholi näyttää olevan paheneva ongelma, Helsingin Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Lehti on saanut käsiinsä yhtiön työsuojeluasiakirjoja, jotka kertovat tammi- ja toukokuun välillä alkoholiongelmien lisääntyneen.

Pöytäkirjojen mukaan alkoholiongelmat ovat yhtiön sisällä lisääntyneet ja terveyspalvelujen tiedossa olevia tapauksia on noin kymmenen. Niistä suurin osa on hoitoonohjauksia. Pöytäkirjojen mukaan tämä on kuitenkin "vain jäävuorenhuippu todellisesta määrästä".

Finnairin johtokuntaan kuuluva matkustamopalveluosaston johtaja Eveliina Huurre vahvistaa HS:lle, että alkoholiongelmien kasvusta on keskusteltu yhtiön työsuojelutoimikunnassa.

Lehden tietojen mukaan Finnairilla pohdittin toukokuussa keinoja päästä alkoholitapauksiin kiinni "ennen kuin miehistö ilmoittautuu työvuoroon".

Alkoholinkäyttö lentoliikenteessä nousi julkiseen keskusteluun elokuun puolivälissä, kun Rooman-lennolle lähdössä ollut lentokapteeni saapui työvuoroon Helsinki-Vantaalle päihtyneenä (siirryt toiseen palveluun).

Poliisipartio varmisti kapteenin humalatilan ja hän puhalsi 1,5 promillin lukemat ja Finnair purki lentäjän työsuhteen välittömästi.

Lehden mukaan Finnairilla on nollatoleranssi alkoholin vaikutuksen alaisena työskentelyyn ja nollatoleranssi perustuu viranomaismääräyksiin.

Finnairin päihdeohjelmassa sanotaan, ettei päihdehoitoon ohjaus estä työsuhteen päättämistä, ja että päihteiden käyttöön on yhtiössä tiukka linja, lehti kertoo.

– Meillä on nollatoleranssi päihteisiin, Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt lausui tiedotteessa elokuun puolivälissä.

– Päihdeohjelma ei ole liian tiukka, mutta meillä on nyt tarkastelun alla, voidaanko toimia paremmin. Aina voi petrata näissä ja siihen keskitytään, Finnairin matkustamopalveluosaston johtaja Eveliina Huurre sanoo HS:lle.