1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hartola

Vauvarahaa, takuuvuokria, tukea ensiasunnon hankintaan – Hartola houkuttelee työikäisiä kuntaan kaikin keinoin

Hartolaan aiotaan houkutella uusia asukkaita riihikuivalla rahalla. Kuntaan kaivataan kipeästi työvoimaa, sillä esimerkiksi talotehdas tarvitsee 50 uutta työtekijää vielä tämän vuoden aikana.

Tekeville olisi Hartolassa tarjolla töitä mm. Lehto Groupin talotehtaalla. Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

Hartola aikoo houkutella kuntaan uusia asukkaita eurojen voimalla. Kunnassa harkitaan vauvarahan käyttöönottoa sekä rahallista tukea kuntaan muuttaville.

Vauvarahan suuruus olisi 1 000 euroa per lapsi ja sitä maksettaisiin jo tänä vuonna syntyneistä vauvoista. Tänä vuonna syntyneiden lasten vahemmat voisivat hakea rahaa takautuvasti ensi vuoden alussa.

Kunnassa suunnitellaan myös erityisen kannustepaketin rakentamista kuntaan muuttaville työntekijöille. Jos Hartolaan muuttava paikallisen yrityksen työntekijä muuttaa kunnan vuokra-asuntoon, hän voi saada vapautuksen takuuvuokrasta.

Hartola haluaa pitää tiukemmin kiinni myös paikkakunnan nuorista. Hartolasta ensiasunnon ostavalle on luvassa avustusta edellyttäen, että avustuksen saaja käyttää asuntoa vakituisena asuntonaan vähintään vuoden ajan. Ensiasunnon ostajalle maksettava tuki olisi suuruudeltaan 2 000 euroa.

Vuokra- ja asunnonostotuet tulisivat voimaan lokakuun alussa. Vauvaraha ja muut kannustimet olisivat voimassa vuosina 2019-2021.

Työpaikkoja on, tulijoita ei

Kuntaan on yritetty houkutella etenkin lapsiperheitä jo aiemmin. Hartola päätti viime vuonna ryhtyä maksamaan kotihoidontuen kuntalisää ja sen maksamista on tarkoitus jatkaa.

Lisäksi kunta on kunnostanut omistamiaan vuokra-asuntoja. Vapanaa on noin 30 vuokra-asuntoa, joista osa on suurempia perhe-asuntoja.

Hartolassa on huutava pula työvoimasta, sillä esimerkiksi Lehto Groupin talotehdas tarvitsee 50 uutta työntekijää. Myös hoitoalan yritys Esperi Care on ilmoittanut palkkaavansa uusia työntekijöitä.

Kunnan väkiluku on ollut laskusuunnassa jo pitkään. Hartolassa asui huhtikuun lopussa 2 855 ihmistä. Vuonna 1990 asukkaita oli vielä reilut 4 000.

Viime vuonna kuntaan syntyi vain 15 lasta. Tänä vuonna vauvoja ennustetaan syntyvän vain 10.

Juttua muokattu 5.9.2018 klo 9.15: Vauvarahan suuruus muutettu. Hartolan kunnanhallitus korotti summan 500 eurosta 1 000 euroon.