Kuinka paljon Sipilän hallitus otti ja antoi? Katso Ylen Mun budjetti -koneesta koko hallituskauden vaikutukset sinun lompakkoosi

Yle selvitti, miten ensi vuoden ja koko hallituskauden budjetit ovat vaikuttaneet lapsiperheiden, eläkeläisten, työttömien ja yrittäjien lompakkoon.

budjetit
Äiti ja pikkupoika kenkäostoksilla.
Mostphotos

Hallituskauden kaikki neljä budjettia on nyt tehty ja on aika tutkia, millaista jälkeä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituskausi teki sinun lompakkoosi.

Yle kokosi eri asiantuntijoilta arviot ja laskelmat siitä, millaisia suoria vaikutuksia sekä ensi vuoden että koko hallituskauden neljällä budjetilla on ollut suomalaisten lompakkoon. Ylen Mun budjetti -kone kertoo vaikutukset eri ihmisryhmien näkökulmasta.

Koneesta voit itse selvittää, kenelle ensi vuoden budjetti on vaalibudjetti ja kenelle ei. Kun olet valinnut ryhmät, joista haluat nähdä vaikutukset, näet sekä koko vaalikauden vaikutukset että heti niiden vieressä vuoden 2019 budjetin päätökset, jos niitä tehtiin. Juttu jatkuu Mun budjetti -koneen jälkeen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Enimmäkseen suorat vaikutukset eivät ole suuria, mutta niitä on paljon. Niiden kokonaisvaikutukset vaihtelevat väestöryhmien ja kuluttamisen mukaan.

Budjetissa vaikutetaan kansalaisten saamiin etuihin ja maksuihin aktiivisilla päätöksillä, kuten alhokoholiveron korottamisella.

Viime vuonna monia tukia leikattiin, mutta osa päätöksistä tehtiin hallituskauden aikana välillisesti: jäädyttämällä tai leikkaamalla indeksiä, joihin lukuisat etuudet on sidottu.

Kansaneläkelaitoksen (Kela) mukaan nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ilman indeksien leikkaamista ja jäädyttämistä siihen sidotut edut olisivat ensi vuonna 3,3 prosenttia suuremmat kuin mitä ne nyt tulevat olemaan.

Hallituksen ensimmäisenä vuonna negatiivinen inflaatio pienensi etuja. Edellinen hallitus päätti, että indeksin harvinainen laskeminen ei pienennä etuja. Nykyinen hallitus sen sijaan antoi hintojen yleisen laskun pienentää myös maksettavia etuja.

Budjeteissa tehdään myös paljon päätöksiä, jotka näkyvät esimerkiksi palveluiden paranemisena tai huonontumisena: helpompana uuden työpaikan löytämisenä tai teiden uutena asfalttina. Nämä eivät näy Mun budjetti -koneessa.

Lisäys 3.9. klo 17.33: Julkisen alan lomarahaleikkauksen, makeisveron, virvoitusjuomaveron ja lämmityspolttoaineiden muutokset.

Mun budjetti -koneen laskelmia ja budjetin vaikutusarvioita on tehty yhteistyössä muun muassa seuraavien kanssa: Veronmaksajat, Kela, Suomen Yrittäjät, sosiaali- ja terveysministeriö, Autoalan tiedotuskeskus, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto.