Perussuomalaisaktiivit mukana äärioikeiston muistokulkueessa Turussa – Halla-aho: "Mielestäni toiminnassa ei ole mitään kyseenalaista"

Perussuomalaisten tavoitteena on tehdä paluu Suomen "suurimmaksi duunaripuolueeksi" ensi kevään eduskuntavaaleissa. Johtava vaaliteema on kansallisen edun puolustaminen.

Perussuomalaiset
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa eduskuntatalon auditoriossa torstaina 30. elokuuta.Irene Stachon / Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei näe puolueaktiivien toiminnassa moitittavaa Turun terroriteon vuosipäivänä kaksi viikkoa sitten.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun)mukaan perussuomalaisten jäseniä marssi äärioikeistolaisen Kansallismielisten Liittouman 188-Kukkavirta-kulkueessa, ja puhui heidän tilaisuudessaan. Lehti kertoo jäsenten osallistuneen myös tapahtuman järjestelyihin.

Halla-aho korostaa, ettei ääriliikkeiden jäseniä hyväksytä puolueen jäseniksi.

– Meillä ei puolueessa hengaile mitään äärimielisiä ihmisiä. Se on ihan selvää, kun on vapaa maa, että kaikenlaiset ihmiset voivat osallistua kaikenlaisiin tapahtumiin. Perussuomalaiset on demokraattiseen prosessiin sitoutunut puolue, jolla on selkeät poliittiset tavoitteet. Me pyrimme edistämään niitä perinteisen demokratian keinoin.

Samaan aikaan Kansallismielisten Liittouman muistokulkueen kanssa järjestettiin uusnatsien Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Eläköön Vastarinta!-marssi ja Ei natseja Turkuun-vastamielenosoitus. Tapahtumat keräsivät Turun keskustaan joitakin tuhansia ihmisiä.

Puolueen eduskuntaryhmän kesäkokoukseen osallistunut Halla-aho myöntää, ettei hän ole täysin selvillä Liittouman taustoista.

– Minulla ei ole tiedossani, mikä tämä Kansallismielinen Liittouma on. En tiedä, mistä siinä on kyse, onko kyse organisaatiosta vai jostakin muusta verkostoitumisesta.

Kansallismielisten liittouman 188 -kukkavirta muistokulkue, etummaisena seppeleen kanssa Terhi Kiemunki.
Maahanmuuton vastustajien uuden ryhmittymän tiedottaja Terhi Kiemunki ja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusnatsit marssivat yhdessä Turussa viime kesänä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pitäisikö teidän puoluejohtajana ottaa selvää liikkeen taustoista, jotta voitte reagoida asiaan?

– Suomi on vapaa maa ja on aika vaikea ryhtyä penkomaan kaikkien vastaan tulevien ihmisten taustoja siinä pelossa, että media rakentaa jonkin keinotekoisen yhteyden. Perussuomalaisten toiminnassa Turussa ei ole mielestäni ollut mitään kyseenalaista.

Perussuomalaisten kynnys puuttua äärimielisten aatteiden tai liikkeiden sympatisoimiseen näyttää nousseen. Vielä Timo Soinin aikana tällaisesta toiminnasta joutui puolueessa hankaluuksiin tai Soinin sanoin "harjatuksi".

Kansanedustaja James Hirvisaari erotettiin puolueesta vuonna 2013 sen jälkeen, kun hänen vieraansa teki natsitervehdyksen eduskunnassa. Kansanedustaja Olli Immonen sai vuonna 2015 kansallismielisten Facebook-kirjoitustensa takia huomautuksen eduskuntaryhmältä. Immonen oli paikalla samana vuonna Suomen vastarintaliikkeen aktiivien kanssa äärioikeiston tapahtumassa Eugen Schaumanin muistomerkillä.

Halla-aho sanoo, ettei hän aio keskustella kyseisten puolueaktiivien kanssa heidän toiminnastaan. Halla-ahon mielestä on tärkeintä, että perussuomalaiset muistivat Turun terroriteon uhreja ja heidän omaisiaan. Hänestä on häpeällistä, että Turun kaupunki tai julkinen valta eivät noteeranneet puukotuksen vuosipäivää.

Halla-ahon mukaan ääriliikkeet pyörivät perussuomalaisten tilaisuuksien liepeillä, koska ne pyrkivät hyötymään puolueen maahanmuuttokriittisestä sanomasta.

Tavoitteena duunaripuolueiden ykköspaikka

Jussi Halla-aho listasi kesäkokouksessa myös kärkiaiheita, joilla perussuomalaiset aikovat lassota äänestäjiä ensi kevään vaaleissa.

Tavoitteena on nousta takaisin Suomen "suurimmaksi duunaripuolueeksi".

– Suomalainen työ ja yrittäminen ovat meille aivan keskeinen teema. Toisin kuin perinteinen vasemmisto, me emme näe ristiriitaa duunarin ja yrittäjän edun välillä. Meidän lähtökohtamme on, että tyytyväinen duunari on yrittäjän etu, ja menestyvä yrittäjä on duunarin etu.

Sosiaalidemokraatit on perinteisesti ollut suurin duunaripuolue, mutta Ylen kannatusmittausten mukaan perussuomalaiset haastoivat jytkyvuosinaan ykköspaikan työläisten suosikkina. Duunarit käänsivät puolueelle selkänsä vaalikauden alussa, kun hallitus, jossa perussuomalaiset oli mukana, valmisteli pakkolakeina tunnettuja työehtojen heikennyksiä.

Tätä vasten ei liene yllätys, että perussuomalaiset suhtautuu kielteisesti ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistamiseen. Halla-aho sanoo, että poisto tuo Suomeen halpatyövoimaa, mikä syö suomalaisen työläisen työtä.

Perussuomalaiset kuiskuttelee myös keskiluokan korvaan. Halla-aho mainitsee puolueen ajavan keskituloisten verokevennyksiä, jotka stimuloisivat uutta työllisyyttä ja yrittäjyyttä palvelusektoreilla.

– Tällaiset veroleikkaukset ovat investointi, jotka maksavat itseään takaisin toisin kuin rahan kippaminen mustiin aukkoihin. Se on suunnilleen samanlaista investointia kuin seteleiden polttaminen.

Mustilla aukoilla Halla-aho viittaa kaikkeen sellaiseen, mikä ei hyödytä suoraan suomalaisia tai suomalaisten hyvinvointia, kuten esimerkiksi kehitysapu tai humanitaarinen maahanmuutto.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.
Kansanedustaja Laura Huhtasaari perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa eduskuntatalon auditoriossa torstaina 30. elokuuta.Irene Stachon / Lehtikuva

Ei haittaveroille, soten valinnanvapaudelle ja velalle

Puolueen perusteemoihin kuuluu vaaleissa edelleen maahanmuuton, erityisesti "haitallisen" sellaisen, vastustaminen.

Ruotsin ja muiden Euroopan maiden tekemistä virheistä pitää oppia, ei toistaa niitä Suomessa, Jussi Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mukaan myös vientiteollisuuden toimintaedellytykset on turvattava, koska Suomen talous elää pitkälti sen varassa. Tässä tullaan ilmastopolitiikkaan.

– Liian korkealla energian hinnalla, liian kunnianhimoisilla ympäristömääräyksillä me pystymme savustamaan teollisuuden Suomesta ulos, jolloin se siirtyy Kiinaan tai Intiaan. Tällöin häviäjinä ovat sekä globaali ilmasto että suomalainen duunari ja yrittäjä.

Halla-aho korostaa perussuomalaisten olevan vastuullisen taloudenpidon puolue. Ensi vuoden budjetin keskiviikkona julkaissut hallitus saa lunta tupaan, koska se ottaa 1, 5 miljardia euroa uutta velkaa nousukautena.

– Valtion pitää elää suu säkkiä myöten, sellaista ei voi jakaa, mitä ei ole. Kauhulla voidaan odottaa, mitä tapahtuu sitten kun tulee laskusuhdanne, joka heijastuu myös Suomeen.

Myöskään sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen valinnanvapaus ei maistu puolueelle. Halla-ahon mielestä se avaa suomalaisten kukkaron kansainvälisille terveysalan jättiläisille ja johtaa suomalaisten perusterveyspalveluiden heikentymiseen.

Perussuomalaiset jatkaa vaaliteemojensa työstämistä lauantaina puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa. Paikalle odotetaan yli tuhatta jäsentä.