Hyppää sisältöön

Moni luulee edelleen, että vain Posti jakaa Suomessa kirjeitä – "4 000 kertaa viikossa otamme vastaan haukut toisten tekemistä virheistä"

Suomessa toimii Postin lisäksi yli kymmenen muuta jakeluyhtiötä. Muiden yritysten virheelliseen osoitteeseen jakamia lähetyksiä ei pidä palauttaa Postin kirjelaatikkoon.

Kuva: Mikko Koski / Yle

Jos omasta postiluukusta tipahtaa jollekin muulle kuuluva kirje, moni palauttaa sen automaattisesti lähimpään Postiin. Posti ei kuitenkaan välttämättä ole vastuussa kyseisen kirjeen jakelusta, sillä Suomessa toimii Postin lisäksi neljätoista muutakin jakeluyhtiötä.

Postille palautuu viikoittain 3 000–4 000 jonkun muun jakeluyhtiön väärään osoitteeseen jakamaa kirjettä. Kuluvan vuoden aikana näitä palautuksia on kertynyt noin 70 000 lähetystä.

Hyvin harva postinsaaja tuntuu tietävän, että Suomessa toimii Postin lisäksi yli kymmenen muutakin postiyritystä.

Kaj Kulp

– Luulen, että suomalaisten mielissä postinjakelua hoitaa edelleen vain Posti. Hyvin harva postinsaaja tuntuu tietävän, että täällä toimii meidän lisäksemme paljon muitakin postiyrityksiä, toteaa Postin kirjepalveluiden johtaja Kaj Kulp.

Postille palautuvien lähetysten määrä on Kulpin mukaan oleellisesti kasvanut.

– En osaa sanoa, ovatko muiden yhtiöiden jakelumäärät kasvaneet vai onko jakelun määrä heikentynyt.

Turhat haukut harmittavat

Posti kerää sille kuulumattomat lähetykset talteen ja toimittaa ne oikeille jakeluyhtiöille. Palautukset teettävät Kulpin mukaan paljon lisätyötä.

– Ikävintä on kuitenkin se, että 4 000 kertaa viikossa otamme kuluttajilta vastaan moitteet jonkun toisen postiyrityksen tekemästä virheestä.

Postia harmittaa myös, että sen jakelua parjataan julkisuudessa ja somessa.

Ehkä muilla jakeluyhtiöillä ei ole niin vahvaa motivaatiota tiedottaa asiasta, kun moitteet ja lisätyö koituvat Postin taakaksi.

Kaj Kulp

– Toki mekin teemme virheitä ja meitä saa niistä haukkua, mutta muiden mokista emme haluaisi ottaa vastaan risuja.

Asiasta pitäisi Kulpin mielestä tiedottaa paremmin. Tässä hän toivoo aktiivisuutta sekä muilta postiyrityksiltä että postitoimintaa valvovalta Viestintävirastolta.

– Ehkei muilla jakeluyhtiöillä ole kovin vahvaa motivaatiota tiedottaa asiasta, kun moitteet ja lisätyö koituvat Postin taakaksi.

Postille maksetaan palautuksista korvauksia

Jakelumarkkinat avattiin kilpailulle pari vuotta sitten. Suomalaisten lehtikustantajien perustama Jakeluyhtiö Suomi kertoo tiedottaneensa muutoksesta aktiivisesti alkuvaiheessa, eikä uutta kampanjaa näin vanhasta asiasta ole suunnitteilla.

Maksamme Postille jokaisesta heidän kauttaan palautuneesta kirjeestä ihan kohtuullisen summan, joten se saa kyllä omansa pois.

Marko Toivari

– Palautuneiden kirjeiden määrä on vain promilleja jakamistamme lähetyksistä. Sitä paitsi maksamme Postille jokaisesta heidän kauttaan palautuneesta kirjeestä ihan kohtuullisen summan, joten Posti saa kyllä omansa pois, toteaa toimitusjohtaja Marko Toivari.

Jakeluyhtiö Suomi kertoo ottavansa käyttöön osoitteiden tarkastusmenettelyn, jonka avulla virhejakeluiden pitäisi vähentyä.

– Tämä on työn alla.

Jakeluoperaattori selviää kirjekuoresta

Postinsaajalta virheelliseen osoitteeseen tulleen kirjeen palauttaminen vaatii vaivannäköä.

Kirjelähetyksestä pitää avaamatta näkyä, kuka sen on jakanut. Jos kuoressa ei lue Posti, on se jonkin muun yhtiön jakama. Operaattori selviää yleensä osoitekenttään merkitystä, 3–6-kirjaimisesta tunnuksesta, joka voi olla vaikka MARVA, MANU tai ESA. Kirjainyhdistelmät ja jakeluyhtiöt selviävät muun muassa Postin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Postin väärin jakaman kirjeen voi pudottaa Postin kirjelaatikkoon. Muiden yhtiöiden kohdalla tietoa oikeasta palautustavasta löytyy niiden verkkosivuilta. Rauman seudulla yrityslaskuja, asiakaskirjeitä ja markkinointilähetyksiä jakava Marva Media esimerkiksi neuvoo ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun ja tilaamaan valmiiksi maksetun palautuskuoren.

Lue lisää:

.
.