Yhdeksän lapsen isoisä Sakari Enrold hoitaa lapsenlapsiaan lähes päivittäin – tuore kysely kertoo, että vaarit ovat kasvattajina lähes yhtä aktiivisia kuin mummotkin

Lapsenlapsen hoitaminen ilman vanhempia on isoisälle entistä tavallisempaa. Vaarille lastenlasten hoitaminen on ilo, ja vanhimmat lapset tulevat käymään vapaasti ilman aikatauluja.

isovanhemmat
lapsenlapsi
Sakari Enrold hakee lapsenlapsensa Sofian koulusta. Vanhimmat lapsenlapset tulevat Kannelmäen koulusta kilometrin päähän leikkimään isovanhempiensa kotiin.Olli Pietiläinen / Yle

Monet muistavat isoäidin ohjeet ja tuen: ensimmäisistä piirroksista, koulutehtävistä antoi kehuja äiti, tai isoäiti. Mutta niin ovat isät ja isoisätkin leikittäneet, ja naurattaneet lapsiaan. Isoisät ovat myös useasti mukana lastenlasten hoitamisessa.

Isovanhemmat ovat paljon tekemisissä lastenlasten kanssa: uusi tieto on kuitenkin, että vaarit arvioivat olevansa lastenlastensa elämässä yhtä usein mukana kuin isoäiditkin. He tapaavat useimmiten lapsenlapsensa muutaman kerran viikossa, tai muutaman kerran kuukaudessa.

Perheiden välistä yhteydenpitoa tutkinut dosentti Mirkka Danielsbacka yllättyi vaarien aktiivisesta osallistumisesta lastenhoitoon. Isoisät hoitivat heitä suunnilleen yhtä usein kuin isoäiditkin päivittäisessä ja viikottaisessa hoitamisessa.

Lastenlasten hoitaminen on vapaaehtoista

Yli 50-vuotiailta isovanhemmilta kysyttiin ikääntyvien eurooppalaisten elämää kartoittavassa SHARE-kyselyssä, kuinka paljon lapsenlapsia nähdään kasvotusten.

Yli 70 % suomalaisista isovanhemmista näkee lapsenlapsiaan vähintään muutaman kerran kuukaudessa.

Sen sijaan vastanneista vain muutama prosentti ei nähnyt tai tavannut lastenlapsiaan lainkaan.

Lastenlapsien hoitaminen on yleistä isovanhemmille, niin miehille kuin naisille. Isoisät hoitivat heitä yhtä usein kuin isoäiditkin päivittäisessä ja viikottaisessa kaitsemisessa.

Noin puolet vastaajista hoitaa lastenlapsia vähintään muutaman kerran kuukaudessa. Lapsenlapsien hoitaminen tarkoittaa sellaista hoitamista, jossa lasten vanhemmat eivät ole paikalla.

infografiikka
Olli Pietiläinen / Yle

"Vaari on enemmän niin kuin kuskina. "

Yhdeksän lapsen isoisä Sakari Enrold vie lastenlapsiansa koulusta kotiin, mutta näkee heitä kotona vierailemassa melkein päivittäin.

Arkinen kanssakäyminen on Enroldin mukaan aikataulutonta. Lapsenlapsen Sofian perhe, kuten myös kaikki muut lapsenlapset asuvat lähekkäin, ja ovet ovat aina lapsille avoinna.

– Se saattaa olla, että päivitäin tai viikottain eri yhteyksissä ollaan tekemisissä. Käydään kaupassa, tai sitten lähden autokuskiksi tai sitten haen koulusta jotakin, Enrold kertoo.

Isoäidin ja isoisän roolit jakaantuvat selkeästi isovanhemmille. Pienimpien lasten hoidossa auttaa Enroldin mukaan eniten äidit ja isoäidit. Vaaria tarvitaan apuna tehtävissä, joissa pitää tietää teknisiä asioita.

isoisä ja lapsenlapsi
Isoisille on tavallista viettää aikaa enemmän vähän varttuneempien lastenlasten kanssa Sukupolvien ketju -tutkimushankkeen mukaan. Lapsenlapsi Sofia auttaa isoisän mukaan aktiivisesti, edellisenä päivänä esimerkiksi he imuroivat ja siivosivat veljen kanssa.Olli Pietiläinen / Yle

Onnellisuus kasvaa, kun lapsenlapset syntyvät

Isovanhempi kokee elämänsä aiempaa merkityksellisemmäksi, kun ensimmäinen lapsenlapsi syntyy. Tästä on saatu viitteitä SHARE-tutkimuksen aineistolla tehdyssä tutkimuksessa.

Kattavan päivähoidon takia isovanhempien tarjoamaa päivittäistä lastenhoitoa ei yleensä Suomessa tarvita. Lastenlasten hoitaminen on vapaaehtoista, ja sitä tehdään oman kiinnostuksen takia. Lapsenlapset tuottavat tutkijan mukaan iloa isovanhemmille.

– Ehkä elämän merkityksellisyyden kasvaminen edesauttaa sitä että lapsenlapsia hoidetaan ja heidän kanssaan halutaan viettää aikaa, Danielsbacka kertoo.

Isoisän osallistuminen hoitamiseen osa trendiä?

Esikyselyyn vanhenemisen ja suhteiden hoitoon liittyen vastasi noin 1500 henkilöä, joista noin 900 on isovanhempia. Se on osa tutkimushanketta, jossa kerätään tietoa yli 50-vuotiaista satunnaisesti valituista vastaajista EU:n laajuisessa SHARE-hankkeessa.

Mirkka Danielsbacka Väestöliitto
Erittäin monet isovanhemmat ovat mukana lastenlasten hoitamisessa, mutta hyvin harvat lapsenlapsia hoitavista isovanhemmista hoitavat heitä hyvin intensiivisesti eli joka päivä, kertoo tutkija Mirkka Danielsbacka.Jussi Koivunoro / Yle

Danielsbacka pitää havaintoja oheiskyselystä kiinnostavina, koska niissä isoisien ja isoäitien hoitamisen viikottainen ja kuukausittainen vastausmäärä oli hyvin lähellä toisiaan.

Uutta hoitokulttuuria miehille on ehkä alullaan lapsenlapsille. Tutkija kehottaa kuitenkin odottamaan SHARE-tietoaineiston myöhempää tarkastelua, mutta on kiinnostunut jo nyt nähtävästä tuloksesta.

– Se voi selittyä jollakin trendillä, joka on nousemassa tässä lastenlasten hoidossa, kertoo Danielsbacka.

Väestöliiton kyselyaineisto on kerätty erikseen SHARE-kyselyn jälkeen vapaaehtoisilta oheiskyselynä. Siinä voi näkyä Danielsbackan mukaan vastausvirhettä aviopareilla. Isoisä on voinut täyttää kyselyn samaan aikaan kuin isoäiti.

Lisätietoa kerätään pian alkavasta tutkimuksesta. Siinä isoisänkin roolista lastenlastenhoitajana opitaan lisää.

Väestöliiton Sukupolvien ketju (siirryt toiseen palveluun) -hankkeen kolmas kierros havainnoi sukulaissuhteita ja isoisien ja isoäitien suhteita uudesta kulmasta. Syyskuussa alkavassa aineistokeruussa halutaan Danielsbackan mukaan tietää, ovatko digitaaliset apuvälineet, kuten videopalvelut Skype ja Facetime, helpottaneet yhteydenpitoa.

lapsenlapsi, leikkihetki
7-vuotias sofia tulee koulun jälkeen isovanhempien luokse leikkimään smurffeilla. Isoisät ovat usein mukana varttuneempien lastenlasten hoidossa.Olli Pietiläinen / Yle

Lue lisää:

Yli viisikymppiset parit elävät sovussa ongelmista huolimatta – eniten ristiriitoja tulee seksielämästä.