1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Poliisin lisärahoja myös Lappiin – Poliisiylijohtaja ei vielä lupaa poliisia Enontekiölle

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää varmana, että osa hallituksen budjettiriihessä päättämästä poliisin lisärahoituksesta suunnataan Lappiin.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

Hallituksen budjettiriihessä keskiviikkona julkistettua poliisin lisärahoitusta kohdentuu myös Lappiin. Hallitus on myöntänyt 3,3 miljoonaa euroa haja-asutusalueiden poliisivirkojen lisäämiseen.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää varmana, että myös Lappi saa lisärahoitusta.

Rahoituksen tarkemmasta alueellisesta kohdentamisesta ei ole kuitenkaan vielä tietoa.

– Ilman muuta Lappi on yksi niistä kohteista, joihin tätä tullaan kohdentamaan. Näkisin, että myönteisiä vaikutuksia on esimerkiksi toiminta-aikaan, Kolehmainen sanoo.

Kolehmaisen mukaan muita hankalia alueita Suomessa ovat saaristo, Itä-Suomi, Kainuu ja jotkut alueet Oulussa.

– Rahoitus kohdennetaan kuitenkin kansalaisten näkökulmasta yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti, Kolehmainen sanoo.

Ylen viime vuoden lopulla tehdyn selvityksen mukaan Suomessa yli 50 kunassa poliisia joutuu odottamaan vähintään puoli tuntia. Lapissa poliisia odotetaan pisimmillään Ustjoella, keskimäärin 85,7 minuuttia.

Enontekiölle ei lupausta poliisin saamisesta

Lapin poliisipulan räikein esimerkki on Enontekiö, jossa ei ole yhtään poliisia. Enontekiö ehti jo innostua, ja odottaa omaa poliisipartiota. Aiemmin partio on lakkautettu säästösyistä.

Enontekiölle poliisiylijohtaja ei kuitenkaan lupaa helpotusta ainakaan vielä.

– Tällaista lupausta ei voi antaa. Oleellisen tärkeää on ensin katsoa hallituksen tahto ja sen lisäksi analysoida lisäpanostuksen toiminnallinen merkitys ja siinä on keskeisenä Lapin poliisilaitoksen arvio.

Kolehmaisen mukaan lisärahoitusta ei välttämättä suunnata pelkästään poliisivirkoihin.

– Minun tietojeni mukaan on tehty yleiskirjaus siitä, että vahvistetaan esimerkiksi hälytyspartioita. Siihen liittyy henkilöstön lisäksi myös operatiiviseen toimintaan tarvittavaa välineistöä.

Kolehmainen kertoo, että poliisin resurssijako perustuu aina heidän resurssimalliinsa.

– Siinä on useita muuttujia, joiden perusteella poliisiyksiköt saavat rahoitusta. Yksi tekijä on asukasluku. Lisäksi merkitystä on pinta-alalla ja rikosten määrällä. Huomioon otetaan myös poikkeukselliset olosuhteet kuten harva-alueiden pitkät etäisyydet.

Helpotusta luvassa myös avoimiin virkoihin

Yksi tekijä Lapin poliisipulassa tällä hetkellä on se, että virkoja ei saada täytettyä, koska ei ole tekijöitä. Kolehmainen uskoo akuutin hädän helpottavan.

– Poliisiammattikorkeakoulusta valmistuu tänä vuonna muistaakseni 257 opiskelijaa. Eli tänäkin vuonna saamme uusia poliiseja ja ilman muuta osa heistä hakeutuu töihin Lappiin.

– Sen lisäksi olemme miettineet rekrytointiin tehostamistoimia, joiden avulla saataisiin henkilöitä hakeutumaan avoimiin virkoihin ympäri valtakunnan, Kolehmainen sanoo.