Ranska ja Suomi: Euroopan turvallisuuden vahvistamiseksi tarvitaan lisää toimia

Euroopan yhteinen puolustus perustuu paitsi yhteiseen arvioon riskeistä, myös solidaarisuuteen, maat sanovat yhteisessä julkilausumassaan.

Emmanuel Macron
Sauli Niinistö ja Emmanuel Macron tarkastivat kunniavartioston.
Sauli Niinistö ja Emmanuel Macron tarkastamassa kunniavartiostoa keskiviikkona ennen illallista Presidentinlinnassa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomi ja Ranska peräänkuuluttavat lisää toimia Euroopan yhteisen turvallisuuden ja puolustuskyvyn vahvistamiseksi ensi vuosikymmeneen mennessä.

Maamme antoivat asiaa koskevan julkilausuman Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Suomen-vierailun yhteydessä.

Julkilausuman mukaan tavoitteen tulee perustua vahvaan yhteiseen puolustusteollisuuteen ja yhteisiin rahoitusvälineisiin.

Eurooppalaiset ovat viime vuosina osoittaneet konkreettisesti, että yhteinen puolustus perustuu paitsi yhteiseen analyysiin riskeistä ja strategisista haasteista, myös solidaarisuuteen, julkilausumassa sanotaan.

Esimerkkinä maat mainitsevat tuen, jota Suomi antoi Ranskalle vuonna 2015 terrorismin torjumiseksi.

Ranska ja Suomi toivovat Euroopalle yhteistä strategista kulttuuria, joka perustuu puolustusyhteistyöhön ja keskinäiseen riippuvuuteen.

Kaiken yhteistoiminnan on pystyttävä torjumaan terrorismin uhkaa, hybridiuhkia sekä erilaisia valtapolitiikkoja, julkilausumassa sanotaan.

Maat myös kannattavat EU-rahoituksen lisäämistä EU-maiden sotilaallisiin valmiuksiin. Lisäksi ne suhtautuvat myönteisesti ajatukseen rauhanrahastosta, ja korostavat Saharan eteläpuolisen Afrikan ongelmiin puuttumisen merkitystä.

Lisää aiheesta:

Ranska kiittää Suomen mukaantuloa puolustusaloitteeseen – Yle seurasi Macronin ja Niinistön tiedotustilaisuutta