Kotkalainen nuori neuvoo aikuisia: Älkää raivotko somessa, vaikka koulukiusaamista epäillään

Nuorisovaltuutetun mielestä aikuisilta puuttuu suodatin, vaikka heidän pitäisi olla malliksi nuorille.

sosiaalinen media
Koululainen käyttää älypuhelinta.
Tommi Parkkinen / Yle

Kotkassa on noussut iso kohu Iltalehden tiistaisesta uutisesta, jonka mukaan yhdeksäsluokkalainen poika olisi pakotettu syömään myrkyllisiä hevoskastanjoita ja pitämään suussaan vuotavia paristoja.

Poliisi tutkii, onko törkeä pahoinpitely tapahtunut, ja myös koulussa selvitetään, miten asiat ovat edenneet.

Vaikka tarkkoja tietoja ei vielä ole, monet aikuiset ovat raivostuneet – ja myös näyttäneet sen. Sosiaalisen median ryhmissä kielenkäyttö on ollut kovaa.

Mylläkkä ahdistaa nuoria

Kyseistä koulua käyvä nuori otti yhteyttä Ylen toimitukseen.

Nuori kertoo, että oppilaat ovat ahdistuneita, kun he seuraavat koulunsa ympärillä vellovaa mylläkkää. Erityisesti sosiaalisessa mediassa kirjoittelu on mennyt koululaisen mukaan törkeyksiin, vaikka tapahtumiin liittyvät faktat eivät ole kommentoijien tiedossa.

Tuntuu välillä, että yritetään saada vain kinaa aikaan

Mindi Havumäki

Kotkalainen nuorisovaltuutettu Mindi Havumäki on samaa mieltä, ja hän ymmärtää koululaisten ahdistuksen. Hän sanoo olevansa huolissaan aikuisten käytöksestä kiusaamisepäilyn selvittelyssä ja toivoo uutisia seuraavilta aikuisilta kriittistä medianlukutaitoa sekä maltillisuutta kommentointiin.

– Mediassa on välillä jopa ylidramatisointia tapahtumista. Tuntuu välillä, että yritetään saada vain kinaa aikaan, Mindi Havumäki pohtii.

Hän neuvoo aikuisia rauhallisuuteen kiusaamisepäilyn selvittelyssä.

Apua asiantuntijoilta

Mindi Havumäki ei tiedä itsekään tarkkaan, mitä kotkalaisessa yläkoulussa on tapahtunut. Siksi hän ei ota siihen kantaa.

Havumäki pitää kuitenkin hyvänä asiana, että kiusaamisesta puhutaan yleisellä tasolla.

– Kiusaamisen ei pitäisi olla tabu, eikä sen olemassaoloa pitäisi yrittää kieltää, vaan siihen pitäisi aina puuttua hyvissä ajoin, Havumäki toteaa.

Kotkan nuorisovaltuuston sihteeri Mindi Havumäki
Mindi Havumäki pyytää kuumana käyviä aikuisia rauhoittumaan somessa.Kiira Ikävalko-Lindvist / YLE

Joissain tapauksissa vanhemmat saattavat kokea, ettei heidän lapsensa kiusaamisepäilyihin suhtauduta tarpeeksi vakavasti koulun taholta, vaikka asiasta oltaisiinkin tietoisia. Aina aikuisetkaan eivät tiedä, kuinka kiusaaminen saataisiin loppumaan.

Tällöin Mindi Havumäki neuvoisi koulun henkilökuntaa pyytämään apua asiantuntijoilta.

– Kiusaamista ei saa jättää huomioimatta. Vakavan kiusaamisen ja pahoinpitelyepäilyjen kohdalla tulisi aina ottaa yhteyttä poliisiin ja antaa heidän selvittää tapahtumien kulku, Havumäki neuvoo.

Aikuisilta puuttuu suodatin

Erityisen huolissaan Kotkan nuorisovaltuuston sihteeri on seurannut aikuisten sosiaalisessa mediassa käymää keskustelua ja kommentointia kiusaamisepäilyjen kohdalla.

– Olen huomannut hyvin usein varsinkin aikuisten kohdalla, että sellainen suodatin puuttuu paljon enemmän kuin meillä nuorilla. Vanhempi väki on tullut mukaan sosiaaliseen mediaan vasta aikuisella iällä, eivätkä he ole ihan sisäistäneet, ettei sinne kaikkea kannata kirjoittaa, 21-vuotias Mindi Havumäki arvioi.

Ensimmäiseksi ei kannata mennä sinne someen

Mindi Havumäki

Raivoamisen sijaan Havumäki näkee paremmaksi vaihtoehdoksi rauhallisen lähestymisen tunteita kuumentavaankin aiheeseen.

– Ensimmäiseksi ei kannata mennä sinne someen. Lapsen tai nuoren kanssa tulisi keskustella ja mennä hänen ehdoillaan, koska kiusaaminen ja sen puinti koskettaa eniten häntä. Se voi olla rankka paikka, Mindi Havumäki miettii.

Havumäki kehottaa aikuisia muutenkin käyttäytymään hyvin.

– Esimerkki tulee aina kotoa tai muusta elinympäristöstä. Lapsi tai nuori ei ole syntyessään oppinut vetämään turpaan, vaan se on aina jostain esimerkkinä opittu, Mindi Havumäki summaa.