Hyppää sisältöön

Tutkimus: Lentokentillä harvinaisen paljon viruksia – flunssa vaanii erityisesti turvatarkastuksessa

Suomalais-englantilaisessa tutkimuksessa 50 prosentissa tutkituista turvatarkastuksen muovitarjottimista löytyi hengitystieviruksia.

Lentokenttien turvatarkastuksissa käytettävät tarjottimet ovat suurin riski virusten tarttumiselle, sillä lähes kaikki matkustajat käsittelevät niitä. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Lentokentän turvatarkastuksesta on hyvä suunnata käsipesulle, jos haluaa välttää flunssatartunnan. Tämän johtopäätöksen voi tehdä tutkimuksesta, jossa 50 prosentissa tutkituista turvatarkastuksen muovitarjottimista löytyi hengitystieviruksia.

Suomalais-englantilaisen tutkimuksen mukaan tarjottimet ovat suurin riski virusten tarttumiselle, sillä lähes kaikki matkustajat käsittelevät niitä.

– Tarjottimet ovat jatkuvasti kierrossa. Matkustaja voi puolestaan erittää esimerkiksi influenssavirusta jopa vuorokauden ennen kuin hänellä on varsinaisia oireita, valottaa erityisasiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä.

Ennestään on tiedossa, että mikrobeja esiintyy julkisten liikennevälineiden pinnoilla. Nyt niitä löytyi myös lentokenttien pinnoilta, joita kosketellaan paljon. Joka kymmenes Helsinki-Vantaan kentällä otettu näyte sisälsi hengitystieviruksia.

Yleisin oli nuhakuumetta aiheuttava rinovirus, mutta löydösten joukkoon kuuluivat myös influenssa A -virus, adenovirus ja koronavirus.

Tutkimus tehtiin talven 2016 influenssaepidemian aikana. Mukana oli useita tutkimuslaitoksia.

Lelusta löytyi viruksia, vessoista ei

Viruksia löytyi tarjottimien lisäksi esimerkiksi leikkitilan muovikoirasta, passintarkastuksen tiskiltä, apteekin maksupäätteeltä ja rappusten kaiteista.

Ikonen ei ihmettele löytöpaikkoja. Pienillä lapsilla on usein hengitystieinfektioita, mutta ne saattavat olla niin vähäoireisia, että eivät estä matkustelua. Voi myös olettaa, että apteekissa asioi keskimääräistä sairaampaa väkeä.

Yllättäen viruksia ei löytynyt vessojen pinnoilta ollenkaan. Näytteitä otettiin ovien lukoista ja pönttöjen painikkeista.

– Muita kohteita ei tutkittu. Voi olla, että niistä olisi löytynyt suolistoperäisiä mikrobeja.

Tutkimus oli osa EU-rahoitettuja tutkimuksia, joissa selvitetään vakavien infektioiden leviämistä isoissa liikennekeskuksissa. Tavoitteena on torjua esimerkiksi seuraavaa influenssa A -viruksen aiheuttamaa pandemiaa.

Nuhakuumeesta soitellaan jo

Influenssasta ei ole Suomen oloissa vielä suurta huolta, sillä tartuntatautirekisteristä ei löydy yhtään laboratoriossa varmistettua tapausta. Epidemiakausi koettelee parhaillaan eteläistä pallonpuoliskoa. Suomessa influenssa alkaa useimmiten ennen tai jälkeen vuodenvaihdetta. Tosin viime vuonna tartunnat lisääntyivät jo marraskuussa.

Sen sijaan tavallinen nuhakuumekausi on jo saamassa vauhtia, kertoo sairaanhoitaja Terhi Siili Tampereen terveyspalvelujen neuvonnasta.

– Niiskuttajia ja sairauslomatodistuksen pyytäjiä on alkanut olla enemmän. Flunssa lähtee tyypillisesti jylläämään elokuun puolivälistä koulujen alkaessa.