1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Emmanuel Macron

Analyysi: Macronit hurmasivat Suomessa – valtiovierailu toi molemmille maille sekä hyötyä että tyylipisteitä

Brigitte Macron valkoisissa tennareissaan ja kadulla heiluvat Ranskan liput tallentuivat suomalaisten yhteiseen Ranska-muistiin, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Presidentit kävivät torikahveilla Kauppatorilla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Presidentti Emmanuel Macronin vierailu oli Suomelle tärkeä, sillä Ranska on pyrkinyt ottamaan Euroopan johtajan roolia niin turvallisuus- kuin talouspolitiikassakin.

Kaikista Ranskan tekemistä, erityisesti EU:n rahaliiton kehittämiseen liittyvistä esityksistä ei ole Suomessa pelkästään innostuttu. Mutta yhteisessä pöydässä on silti hyvä istua.

Se on tärkeää jo siksi, että Macron arvostaa ranskalaisena hyviä henkilökohtaisia suhteita eurooppalaisiin johtajiin.

Presidenttien puheista ja elekielestä saattoi päätellä, että yhteinen sävel oli Helsingissä löytynyt.

Rento Macron jutteli vapautuneesti ja vinkkasi lehdistölle silmää. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli tapaamisen antiin hänkin silminnähden tyytyväinen.

– Olen odottanut tämäntyyppistä keskustelua kymmenen vuotta, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa on tärkeää, että Eurooppa alkaa tuntea enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan ja roolistaan maailmassa.

Suomen ja Ranskan presidentit vaikuttivat olevan yhteisymmärryksessä turvallisuuspoliittisista riskeistä sekä yhteistyön tarpeesta.

Heidän pääsanomansa oli vahva: eurooppalaisen kumppanuuden merkitys korostuu globaalin epävakauden aikana. Yhteistyön ja luottamuksen on oltava horjumatonta, kun unionin ulkopuoliset puhurit puhaltavat yhä kovempaa.

Viesti on tärkeä ja ansaitsi painavat puheenvuorot

.

Emmanuel Macron ja Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa torstaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hävittäjähankinnat ja uudistusten edistäminen Ranskalle tärkeintä

Ranskalaisessa mediassa Macronin Suomen vierailu jäi kenties kotimaan tapahtumien jalkoihin, mutta tapaamisen merkitys kyllä tunnustetaan. Suomen mukaantulo puolustusaloitteeseen on Ranskalle poliittinen voitto.

Ranskalla on kiire, sillä se haluaa saada EU:n talous- ja turvallisuuspoliittiset uudistukset liikkeelle ennen ensi kevään eurovaaleja ja vaalivyörytyksen alkua.

Samalla Macron on etsimässä kumppaneita EU-myönteiselle La République En Marche eli Tasavalta liikkeessä -puolueelleen, jolla ei ole vielä edustusta europarlamentissa.

Tietenkin Ranskaa kiinnostavat myös Suomen hävittäjähankinnat. Ranska on maailman kolmanneksi suurin aseviejä, joka pyrkii vahvistamaan asemaansa Euroopan markkinoille.

Presidentti Macronille olisi jättipotti, jos Suomi päättäisi hankkia ranskalaisia Rafale-hävittäjiä.

Rouva Brigitte Macron tervehti paikalle saapuneita lapsia lastensairaalan edustalla tostaiaamuna. Kuva: Onni Ojala / Lehtikuva

Positiivinen huomio balsamia haavoille

Poliittisten avausten lisäksi Macronin valtiovierailu toi sekä Suomelle että Ranskalle positiivista huomiota.

Valokuvat Ranskan "ensimmäisestä naisesta" Brigitte Macronista kulkemassa Suomenlinnan kaduilla valkoisissa tennareissaan ja uuden lastensairaalan edessä heiluvista Ranskan lipuista tallentuivat suomalaisten yhteiseen Ranska-muistiin.

Varsinkin hän herätti vierailukohteissaan suoranaista hurmosta, ja asuvalinnat keräsivät kehuja suomalaisessa mediassa.

Kansansuosio, vaikka sitten Suomessa koettu, on parasta balsamia kotimaisten kolhujen koettelemalle Ranskan presidentille.

Hyväntuulisten presidenttiparien lisäksi parrasvaloihin pääsi kesäinen Helsinki.

Suomen pääkaupunki esiintyi jälleen kansainvälisen politiikan tärkeänä näyttämönä.

Lue lisää:

Ranska ja Suomi: Euroopan turvallisuuden vahvistamiseksi tarvitaan lisää toimia

Ranska kiittää Suomen mukaantuloa puolustusaloitteeseen – Yle seurasi Macronin ja Niinistön tiedotustilaisuutta

Niinistö vei Macronin Kauppatorille kahville – katso video