1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ääriliikkeet

Yle Chemnitzissä: Yhteiskunta täällä on syvästi jakautunut

Maahanmuuton vastaisten mielenosoitusten jatkuminen Saksan Chemnitzissä oli näytön paikka Saksan poliisille. Torstain mielenosoitus sujui ilman suuria häiriöitä.

ääriliikkeet
Mielenosoittajat kokoontuivat torstaina Chemnitzin jalkapallostadionin tuntumaan oikeistolaisen Pro Chemnitz -ryhmän koolle kutsumaan protestiin.
Mielenosoittajat kokoontuivat torstaina Chemnitzin jalkapallostadionin tuntumaan oikeistolaisen Pro Chemnitz -ryhmän koolle kutsumaan protestiin.Franz Fischer / EPA

Saksan Chemnitzissä torstaina pidetty äärioikeiston mielenosoitus on sujunut rauhallisesti.

Paikalla oli noin 900 mielenosoittajaa, kertoo osavaltion poliisi Twitterissä. Puhujat arvostelivat liittokansleri Angela Merkeliä sekä mediaa maahanmuuttajien ja pakolaisten tekemisen rikosten käsittelystä.

Mielenosoitus pidettiin jalkapallostadionin edustalla osittain samaan aikaan, kun Saksin osavaltion pääministeri Michael Kretschmer osallistui stadionilla pidettyyn keskustelutilaisuuteen.

Chemnitzin tulevaisuutta koskevaa keskustelua seurasi poliisin mukaan 650 kuulijaa.

Torstainen äärioikeiston mielenosoitus herätti huolta, koska maanantaina vastaava mielenosoitus johti pahoihin väkivaltaisuuksiin. Nyt paikalle oli kutsuttu lisää poliisivoimia eri puolilta Saksaa.

Mielenilmausten sytykkeenä oli viime viikonlopun puukotustapaus. Irakilaista ja syyrialaista miestä epäillään saksalaismiehen kuolemaan johtaneesta puukotuksesta.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Chemnitzissä ollut Ylen toimittaja Dan Ekholm kuvaili tilannetta torstai-iltana kello puoli yhdeksältä Suomen aikaa.

Viikonloppuna ja maanantaina mielenilmaukset yltyivät väkivaltaisiksi. Miten jännittyneet tunnelmat ovat Chemnitzissä nyt?

Sanoisin, että on aika rauhallista tällä hetkellä, lähes vaisu tunnelma. Täällä Chemnitzin jalkapallostadionin vieressä on noin 2 000 –3 000 mielenosoittajaa. Täällä on valtavasti poliiseja ja erittäin paljon mediaa paikalla.

Mielenosoittajat yrittävät lämmitellä huutamalla "Lügenpresse, Lügenpresse" eli valemedia, valemedia. Äsken tässä oli banderolli, jossa luki "Kansa nousee lastemme tähden".

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Siellä on siis hyvin vahva poliisin läsnäolo?

Kyllä. Saksassa näkee rekisterikilvistä, mistä autot tulevat, ja täällä on poliisiautoja eri puolilta Saksaa kuten Baijerista, Hessenistä ja monilta muilta alueilta.

Miten poliisin toimia aiemmissa mielenosoituksissa ja mellakoissa on arvioitu?

Poliisia on kritisoitu siitä, että se ei ottanut vakavasti turvallisuuspalvelun varoituksia. Tiedustelutietojen mukaan Chemnitziin oli tulossa väkivaltaisia elementtejä, mutta mielenosoitusta valvomaan lähetettiin vain alle 600 poliisia 7 000 mielenosoittajaa vastaan.

Tällä kertaa poliisi on varautunut tilanteeseen. Tämä on poliisille näytön paikka, että oikeusvaltiossa poliisilla on yksinoikeus voimakeinojen käyttöön.

Mielenosoitusjuliste täyttää kuvan yläreunan. Julisteen alla näkyy mielenosoittajia.
Mielenosoitusjulisteessa lukee: "Kansa nousee! Lasten tulevaisuuden vuoksi."Filip Singer / EPA

Miten tapaamasi paikalliset ovat kommentoineet tapahtumia?

Tämä yhteiskunta on syvästi jakautunut. Aika moni täällä on turhautunut ulkomaalaisten määrään, vaikka se on pienempi kuin muualla Saksassa.

Tämä on sellainen Saksan kolkka, jossa on mennyt huonosti historiallisesti. Teollistuminen oli aikoinaan vahvaa: täällä tehtiin ensimäiset Audit ja Saksan puolustusvoimien hävittäjien moottorit ennen toista maailmansotaa. Tämä oli siis hyvin kehittynyt alue.

Mutta koska täällä oli varusteluteollisuutta, kaupunki pommitettiin sodassa ihan maan tasalle.

Poliisiauton ikkunan läpi otettu kuva. Etualalla auton luona seisoo kaljupäinen parrakas poliisimies. Aukiolla näkyy jylhän betoninen Karl Marxin pää.
Poliisi valvoi mielenosoitusta 25. elokuuta Karl Marxin patsaan luona Chemnitzissä. Sosialistisen Itä-Saksan aikaan kaupungin nimi oli Karl-Marx-Stadt.

DDR:n aikaan Chemnitz oli Karl-Marx-Stadt. Kun Itä- ja Länsi-Saksa yhdistyivät uudeksi Saksaksi, täällä lopetettiin paljon teollisia työpaikkoja.

Ihmiset ovat täällä ylpeitä omasta historiastaan mutta kokevat, että heitä on kohdeltu väärin. Berliini tai joku muu on päättänyt, miten asiat tehdään.

1990-luvun alkupuolella työttömyysprosentti oli 22 prosenttia. Tämä on jättänyt jälkensä ihmisiin. "Älkää tulko tänne sanomaan meille, miten meidän kuuluisi hoitaa asioita, koska te ette ole ennenkään välittäneet meistä." Tämä on tulkinta ilmapiiristä täällä.

Joukko mielenosoittajia. Kännykät loistavat kuin kynttilät pimenevässä illassa.
Mielenosoittajat valaisivat iltaa kännyköillään Chemnitzin jalkapalloseuran stadionin luona.Franz Fischer / EPA

Aika moni ulkomaalainen pelkää maanantain mielenosoituksen jälkeen, kun täysin syyttömien ihmisten kimppuun käytiin.

Yliopistolla haastateltava kertoi monien ulkomaalaisten opiskelijoiden, tutkijoiden ja opettajien sanoneen, etteivät he uskalla olla kaupungissa vähään aikaan, että heidän täytyy siirtyä muualle seuraamaan, miten tilanne kehittyy.

Miten Saksassa ylipäätään on reagoitu tapahtumiin, millaista keskustelua on käyty?

Jotkut ovat jopa hyvin ilkeästi kysyneet, onko Saksi edes Saksaa vai onko se enemmän Puolaa, Unkaria tai Tšekkiä.

Täällä on vähemmän ulkomaalaisia kuin muissa osavaltioissa, mutta viharikosten määrä on huomattavasti suurempi kuin muualla Saksassa. Mikä näitä ihmisiä vaivaa? Tämä on ollut yksi suhtautumistapa.

Yli puoluerajojen on ollut käsitys, että valtion on näytettävä kaapin paikka: Oikeusvaltiossa ei sallita oman käden oikeutta eikä summittaista kostoretkeä syyttömiä ihmisiä vastaan. Jotkut ovat verranneet tilannetta jopa 1930-luvun Weimarin tasavaltaan ennen natsien valtaanpääsyä, Dan Ekholm kertoo.

Lue myös:

Mielenosoitukset Itä-Saksan Chemnitzissä jatkuvat tänään – Tämä mielenosoituksista tiedetään

Miksi saksalaiset mellakoivat Chemnitzissä? Itäisessä Saksassa on vähän maahanmuuttajia, mutta paljon tyytymättömyyttä

Päivitetty 31.8.2018. klo 00:12. Mielenosoitus sujui rauhallisesti.

Lue seuraavaksi