1. yle.fi
  2. Uutiset

Kolme Nobel-akatemian seksikohussa jättänyttä jäsentä tekemässä paluun

Palaajien joukossa on ruotsalaismedian mukaan myös suuren kohun keskellä eronnut entinen pysyvä pääsihteeri.

Ruotsin akatemia
Danius julisti Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan, Bob Dylanin, lokakuussa 2010.
Ruotsin akatemiaan palaamassa oleva Sara Danius nähtiin akatemian pysyvänä sihteerinä usein rusettipuserossa.Jonas Ekströmer / EPA

Ruotsin akatemiaa talvella ja keväällä koetelleen skandaalin yhteydessä eronneita jäseniä on palaamassa akatemiaan.

Kolme Nobelin kirjallisuuspalkintoa myöntävän akatemian jäsentä on ilmoittanut, että itse akatemia on tärkeämpi kuin henkilökohtaiset erimielisyydet.

Akatemia oli häirintä- ja raiskauskohun keskellä viime talven ja kevään. Sen seurauksena seitsemän jäsentä erosi akatemiasta, eikä se pystynyt myöntämään tänä vuonna kirjallisuuden Nobel-palkintoa lainkaan.

Sanomalehti Svenska Dagbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun) 18-jäseniseen akatemiaan liittyvät nyt uudelleen entinen pysyvä sihteeri Sara Danius sekä Kjell Espmark ja Peter Englund.

–Kysyimme itseltämme, kumpi on tärkeämpää Akatemia vai henkilökohtaiset asiat. Me olemme aina akatemian puolella, sanoi Espmark uutistoimisto TT:n mukaan.

Tekevätkö rusettipaidat paluun?

Akatemian seuraava kokous on tarkoitus järjestää syyskuussa. Kolmen jäsenen paluu tarkoittaisi sitä, että akatemiassa on jälleen tarpeeksi jäseniä, jotta sinne voidaan valita uusia.

Nyt paluuta tekevän Sara Daniuksen ero oli viime keväänä kaikkein huomiota herättävin.

Hän on ensimmäinen nainen, joka on toiminut Akatemian pysyvänä sihteerinä. Kun hän ilmoitti erostaan yllään paitapusero, jonka kauluksen nauhat oli solmittu rusetille, monet ruotsalaispoliitikot jakulttuurielämän edustajat julkaisivat tuen osoituksena itsestään kuvia rusettipaitoihin pukeutuneina.

Eron syynä oli se, että akatemia ei Daniuksen mukaan suhtautunut riittävällä vakavuudella seksuaaliseen häirintään.

Taustalla häirintä- ja raiskaussyytökset

Akatemian ympärillä pyörivä kohu sai alkunsa syksyllä 2017 kun 18 naista syytti Dagens Nyheter -lehdessä Akatemian jäsenen, Katarina Frostensonin puolisoa Jean-Claude Arnaultia seksuaalisesta ahdistelusta. Häntä on syytetty myös kahdesta raiskauksesta.

Arnault on kiistänyt syytteet.

Ruotsin akatemia ei itse pystynyt ratkaisemaan ympärillään vellonutta kohua talven aikana, vaan riitaantui ja jakaantui asiassa kahteen leiriin.

Seitsemän uudistuksia halunnutta jäsentä jätti akatemian. Keväällä julkistetun Ruotsin akatemian sisäisen selvityksen mukaan "akatemiassa on esiintynyt käytöstä, jota on mahdotonta hyväksyä".

Lue myös:

Analyysi: Ruotsin akatemia yritti pitää kiinni ikuisista tuoleistaan ja uhrasi samalla kirjallisuuden Nobelin maineen

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi