Hyppää sisältöön

YK varoittaa: suurhyökkäys Idlibiin olisi humanitaarinen katastrofi

Syyrian hallitus valmistelee viimeisen pääosin kapinallisryhmien hallussa olevan maakunnan valtaamista. Idlib on ollut turvapaikka eri puolilta Syyriaa paenneille ja siirretyille siviileille ja kapinallistaistelijoille.

Idlibiin on tuotu taistelijoita ja siviilejä eri puolilta Syyriaa. Keväällä ihmisiä kuljetettiin Idlibiin Damaskoksen liepeiltä Harastasta. Kuva: Youssef Badawi / EPA

YK varoittaa humanitaarisen katastrofin mahdollisuudesta Syyrian Idlibissä, jos hallituksen joutkot tekevät sinne suurhyökkäyksen. Aiheesta kirjoittaa mm. Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

– Olen syvästi huolissani humanitaarisen katastrofin riskistä mahdollisen täysimittaisen sotilasoperaation kohdistuessa Idlibiin, sanoi YK:n pääsihteeri António Guterres keskiviikkona.

YK:n Syyrian erityislähettiläs Staffan de Mistura varoitti niin ikään suurhyökkäyksen riskeistä alueen siviileille. Hänen mukaansa suuri ongelma on, kuinka välttää sotatoimien kohdistuminen valtavaan määrään siviilejä.

Hän toivoi torstaina niin sanottujen humanitaaristen käytävien järjestämistä, jotta siviilit voitaisiin evakuoida Idlibistä hallituksen vallassa oleville alueille.

Yksi pelko on, että hyökkäyksessä käytettäisiin kemiallisia aseita. Staffan de Misturan mukaan sekä hallituksen joukoilla että kapinallisilla olisi mahdollisuus tehdä kemiallisia aseita.

Idlib on viimeinen pääosin kapinallisten hallitsema maakunta

Syyrian hallitus on kääntänyt katseensa Idlibiin sen jälkeen, kun se on edennyt voitokkaasti muissa osissa Syyriaa.

Syyrian kapinalliset on ahdistettu Pohjois-Syyriassa Idlibin maakunnan alueelle. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Joukkoja on viime päivien ja viikkojen aikana siirretty maakunnan ympärille.

Torstaina eri osapuolet kävivät vielä neuvotteluja alueen kohtalosta. Uutistoimisto AFP:n mukaan Syyrian ulkoministeri oli Moskovassa neuvottelemassa hallitusta tulevan Venäjän kanssa. Ministeri Walid Muallem toisti hallituksen aiemman kannan, jonka mukaan tavoitteena on "vapauttaa koko Syyria".

Syyria on käynyt neuvotteluja myös toisen liittolaisensa Irakin kanssa.

Idlibin maakunnan pohjoinen rajanaapuri Turkki yrittää estää suurhyökkäyksen. Turkki tukee joitakin kapinallisryhmiä Idlibissä ja sillä on alueella tarkkailuasemia.

Idlibissä oleskelee suuri määrä siviilejä sekä myös taistelijoita, joita on evakuoitu sinne hallituksen joukkojen vallatessa alueita kapinallisilta.

Idlibiin on lähetetty antautuneita kapinallistaistelijoita eri puolilta Syyriaa, jos he eivät ole suostuneet jäämään hallituksen vallan alle. Idlibin jälkeen heillä ei ole enää kapinallisten hallussa olevaa aluetta, johon siirtyä.

On arvioitu, että Idlibissä oleskelisi noin kolme miljoonaa siviiliä.

Lue myös:

Syyriassa Idlibin maakunnan asukkaat pelkäävät hallituksen viimeistä suurhyökkäystä – kolme miljoonaa ihmistä on loukussa