Australian katolinen kirkko linjasi: Pappien ei tarvitse ilmoittaa hyväksikäytöstä poliisille, jos kuulevat siitä rippituolissa

Kirkko perusteli päätöstä sillä, että se haluaa pitää kiinni ripittäytymisen luottamuksellisuudesta. Samalla kirkon johto kuitenkin vannoi, ettei synkkää menneisyyttä toisteta.

Kirkko haluaa pitää kiinni ripittäytymisen luottamuksellisuudesta. Kuva: AOP

Australian katolinen kirkko ei aio noudattaa pyyntöä, jonka mukaan pappien pitäisi ilmoittaa lasten hyväksikäytöstä eteenpäin poliisille, jos kuulevat niistä ripittäytymisen yhteydessä.

Kirkon johto teki linjauksen asiasta perjantaina, mutta vannoi samalla, ettei kirkon synkkää lasten hyväksikäyttötapauksia peittelevää menneisyyttä enää toisteta.

Kirkko perusteli päätöstä sillä, että se haluaa pitää kiinni ripittäytymisen luottamuksellisuudesta. Johdon tiedotteen mukaan lapset ovat enemmän turvassa, jos pappeja ei pakoteta ilmoittamaan ripittäytymisestä eteenpäin.

Australian katolisen kirkon ylintä toimielintä johtava arkkipiispa Mark Coleridge sanoi, että luottamuksellisuus on osa katolisen kirkon uskonnollista elämää.

Kirkon kannanotto on vastaus Australiassa viime vuonna valmistuneeseen tutkimukseen lasten hyväksikäytöstä erilaisissa yhteiskunnallisissa laitoksissa.

Tutkimusta tehneeseen toimikuntaan otti yhteyttä yli 15 000 ihmistä, jotka kertoivat kokemistaan kauheuksista esimerkiksi kirkoissa, lastenkodeissa ja kouluissa.

Lapsiin kohdistuneita hyväksikäyttötapauksia on tullut ilmi ympäri maailmaa, muun muassa Yhdysvalloissa, Chilessä ja Irlannissa.

Lue lisää:

Aiheesta muualla: