Asumisen asiantuntija: Tulevaisuudessa asunnot ovat pienempiä, aikaa vietetään yhteistiloissa ja talojen katoilla kasvatetaan ruokaa

Kaupunginosien tiivistyminen johtaa myös alueen asukkaiden yhteisöllisyyden kasvuun, sanoo tulevaisuuden asumisen asiantuntija Kimmo Rönkä.

Jätkäsaari, kattopuutarha
Helsingin Jätkäsaarta pidetään esimerkkinä siitä, miten yhä useammissa paikoissa asutaan tulevaisuudessa. Millaisia taloja ja asumismuotoja rakennetaan jatkossa ja miksi? Aihetta valotti aamu-tv:ssä tulevaisuuden asumisen asiantuntija Kimmo Rönkä.

Kaupunkiasuminen muuttuu, ja tätä muutosta kirittävät ruoka, liikkuminen sekä energia, kertoo tulevaisuuden asumisen asiantuntija Kimmo Rönkä.

Röngän mukaan talojen katoilta ja pihoilta täytyy jatkossa etsiä paikkoja, joissa asukkaat voivat itse kasvattaa ruokaa.

– Ilmastonmuutos on vakava asia, joten meidän täytyy nyt tehdä rakennuksia ja kaupunkeja, joista voimme olla ylpeitä 15 vuoden päästä, aamu-tv:ssä vieraillut Rönkä sanoo.

Hän painottaa, että myös kaupungissa liikkuminen täytyy järjestää tulevaisuudessa kestävällä tavalla.

Röngän mukaan kolmas asumista muuttava tekijä on energia tai tarkemmin sanottuna aurinkosähkö.

– Meidän täytyy asentaa aurinkopaneeleita kaikille kynnelle kykeneville pinnoille.

Tulevaisuudessa katse käännetään asunnon ulkopuolelle

Kaupunginosista tehdään jatkossa tiiviimpiä. Röngän mukaan alueista tehdään samalla elinvoimaisempia ja niissä keskitytään enemmän ihmisiin.

Tulevaisuuden visiossa ihmiset viettäisivät asunnon sijaan enemmän aikaa nimenomaan yhteistiloissa sekä muiden kaupungin palveluiden parissa.

– Ihmisethän ovat aika sosiaalisia, kun heille annetaan se mahdollisuus. Kaupunkia ehkä tiivistetään siten, että asunnot ovat hieman totuttua pienempiä, mutta vastaavasti tehdään yhteistiloja, joissa ihmiset voivat kokoontua. Sauna- ja liikuntatiloja tarvitaan myös lisää.

Asumisessa katse käännetään siis asunnon sisältä sen ulkopuolella oleviin mahdollisuuksiin.

– Kaupunkiin muutetaan sen kaupungin takia. Asunnot ovat aika samanlaisia eri puolilla kaupunkia ja maailmaa, mutta kiinnostavaa on se, missä se asunto on. Millainen se kaupunki on?

Auton ratista vesibussin kyytiin

Kaupunginosien tiiviimpi rakentaminen syö tilaa autoilta. Tähän vastataan Röngän mukaan uudenlaisilla liikkumispalveluilla.

Yksi esimerkki on vesibussi, jota esitellään viikonloppuna alkavassa Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -asuntomessutapahtumassa (siirryt toiseen palveluun). Vesibussi kulkee Kauppatorin ja Jätkäsaaren väliä, Rönkä kertoo.

– Helsingissä, jossa ollaan meren rannalla, liikutaan tulevaisuudessa vettä pitkin. Toinen asia ovat yhteiskäyttöautot. Tulevaisuudessa meille tulee esimerkiksi myös sähköpyöriä ja sähköskoottereita.

– Näin vapautetaan vapautetaan valtavasti autojen pysäköinnille tarvittavaa tilaa, joka on äärettömän kallista. Tämä on mielestäni esimerkki tiivistämisestä, teemme fiksumpia kaupunkeja.

Röngän luettelemat tulevaisuuden visiot näkyvät myös ensi kesänä Kouvolassa järjestettävillä asuntomessuilla. Asuntomessuilla on yleensä esitelty isohkoja omakotitaloja.

– Asuntomessujen asunnot eivät ole enää niin isoja. Ne ovat tehokkaampia, mutta niissä on monikäyttöisiä tiloja. Ja kun pientaloudessa asutaan, on niissä myös ulkotiloja.

Lue lisää: